Zima je uvek bila godišnje doba u kom smo mama i ja najviše vremena provodile zajedno. Najčešće u kuhinji. Ja sam obično bila zadužena za dodavanje šećera u filove dok ih je ona mutila mikserom. Pored toga  povremeno bih mlela orahe uz pomoć ručnog mlina.  Volela sam da posmatram kako se u tanjiru podmetnutom ispod, polako ali sigurno, stvara savršena kupica od prepečenih oraha i dalje toplih na dodir. Vremenom, kako su moje kulinarske veštine postajale bolje, počele smo zajedno da osmišljavamo recepte koje smo spremale za praznike. To su bili trenuci u kojima sam osećala čistu sreću i ispunjenost. 

Ove nedelje smo, posle duge pauze, ponovo zajedno provele nekoliko dana u kuhinji. Dok su se ona i Nara igrale ja sam slušala mamin glas i potpuno se setila beskrajnog strpljenja i nežnosti od kojih je satkana. U prisustvu njih dve, sve moje brige  rasplinule su se u sveobuzimajuću ljubav kojom su me ispunile. Kao rezultat nastala je ova veličanstvena Vasina torta koju uvek pravim baš po maminom receptu. Kore od belanaca i oraha, savršeno ispečene, premazane bogatim čokoladnim filom, skupa su začinjene sa pregršt sveže narendane kore pomorandže. Nakon jednog dana provedenog u frižideru slojevi  se pretvaraju u spoj mekoće i čistog užitka. Posle ostaje samo premazati je sa sveže pripremljenim šamom i imate na trpezi savršenu zimsku poslasticu.Zato želim proteklu godinu da ispratim sa ovim receptom i uspomenama koje će meni zauvek biti podsetnik da je život lepo mesto i da mu se uvek treba radovati. Vama želim da sami pronađete inspiraciju za isto i da provedete ove praznike tako da vam budu utočište mira i ljubavi tokom cele godine. 

 

kore sa orasima

  • 10 belanaca
  • 300g šećera u prahu
  • 300g mlevenih oraha blago tostiranih
  • 1 narandža, kora 
  1. Umutite belanca u čvrstu penu. Nastavite da mutite i dodajte postepeno kašiku po kašiku šećera. Kada potrošite sav šećer nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šam.
  2. Dodajte narendanu koru narandže i orahe iz 4 puta, svaki put ih lagano umešajte spatulom.
  3. Ukoliko pečete četvrtastu tortu ravnomerno razmažite smesu od belanca u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Ukoliko želite okruglu tortu, belanca podelite na 4 jednaka dela pa ih razmažite u krugove 20cm prečnika na papir za pečenje. Pecite kore na 180°C oko 9 minuta, zatim smanjite temepraturu na 160°C i pecite još 25 minuta. Sa ventilatorom će još bolje biti samo smanjite temperaturu za 20°C.
  4. Kore ostavite da se ohlade oko 10 minuta na tepsiji pre nego što ih pažljivo odlepite sa papira za pečenje. Neka se nakon toga ohlade sasvim.
čokoladni fil

10 žumanaca
10 kašika šećera u prahu
kora jedne narandže
200g čokolade za kuvanje
250g putera
200ml slatke pavlake
 

1. Žumanca mutite sa šećerom na pari dok ne postanu vrela na dodir, oko 10 minuta.

2.U isto vreme istopite sitno seckanu čokoladu i kocke putera u mikrotalasnoj. 

3.Prohladite čokoladu 5 minuta pa je sjedinite sa  žumancima  i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon toga umešajte spatulom ulupanu slatku pavlaku. 

4. Ukoliko ste pekli četvrtastu koru isecite je na 4 pravougaonika. Slažite redosledom kora fil dok ne potrošite sve kore, pa zamažite tortu sa preostalim filom. Ostavite tortu da se sasvim ohladi preko noći nakon čega je ukrasite sa sveže pripremljenim šamom.  
 
 
(Visited 1.143 times, 1 visits today)