Januar je na izmaku, ali se naredna dva meseca zime čine se kao čitavo prostranstvo. Nekada bi mi to ulivalo nemir, ali ovih dana u sporosti zime pronalazim mnogo utehe. Sa Narom je vreme dobilo novu dimenziju ispunjenu nestrpljivom željom da svedočim njenom rastu i istovremenom strepnjom da će život proleteti. A zima je kao vakum, ostavlja dovoljno prostora da se misli i iskustva preslože, povežu, da im dozvolimo da nas izmene i nadahnu na akciju koja je neminovna s proleća. Našu porodicu čekaju neki novi počeci, povratak starim rutinama i svašta nešto sasvim nepredvidljivo i krasno. Za sada o svemu tome možemo da maštamo i raspredamo zamotani u mekanu ćebad.

Danas uz čaj služimo veoma romantičan kolač od pirinča koji svojom kremastom teksturom neodoljivo podseća na sutlijaš, dok miris citrusa i ruma naglašava nešto specijalno i novo. Ono što će se sigurno mnogima od vas dopasti je činjenica da ne sadrži gluten i laktozu što garantuje uživanje i nakon što ga pojedete. U Lidlu imate u ponudi širok asortiman #bio proizvoda koje sam koristila za ovaj recept koji će biti korisni svima onima koji nastoje da se hrane zdravo.

  • 150g pirinča sa kratkim zrnom, Golden Sun
  • 700ml bademovog mleka BIO Milbona
  • kora narandže i limuna, sitno narendana
  • 75g kokosovog putera BIO Vita Dor
  • 3 jajeta
  • 100g šećera
  • 3 čepa ruma (opciono)
  1. U šerpu sipajte bademovo mleko, rižu i narendanu koru citrusa. Stavite šerpu iznad jake vatre i mešajte. Kada mleko deluje kao da će da provri (ne dozvolite da provri) smanjite vatru na najtišu i nastavite da kuvate rižu dok ne upije svo mleko. Mešajte često kako se ne bi zalepila za dno šerpe. U skuvanu rižu sipajte kokosov puter i mešajte dok se ne istopi. Zatim ostavite da se smesa ohladi na sobnoj temperaturi.
  2. Zagrejte rernu na 160°C. Razdvojite žumance i belance, pa umutite belanca u čvrst sneg. Žumanca umutite sa šećerom i rumom pa im dodajte skuvan pirinač i sve dobro sjedinite. Na kraju iz nekoliko delova sjedinite belanca sa smesom tako što ćete ih lagano umešati uz pomoć spatule ili varjače.
  3. Obložite kalup 20-25cm u prečniku sa papirom za pečenje pa u njega pažljivo sipajte smesu. Pecite kolač 45 minuta ili dok vrh ne postane čvrst na blag dodir. Ostavite kolač da se malo prohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa i prebacite na tanjir za posluživanje. Služite ga sa džemom od malina ili sa svežim malinama i drugim bobičastim voćem. 
(Visited 976 times, 1 visits today)