U našem gradu neki čudnovati ljudi kradu cveće iz dvorišta poštenih baštovana. Zamislite to! I to ne onako kako možda zamišljate da nehajno uzberu po koji cvet. Ne ne. Nego otmu celu biljku sa sve saksijom i zemljom. Moja baba je tako nekoliko godina  ostajala bez muškatli, a ove godine  mama oplakuje najlepši buket lala koje su zajedno sa saksijom nestale jednog sudbonosnog jutra. Sećam se da su nekada to radili sa biciklovima i alatima. Ali eto došla su neka nova vremena kad ljudi tragaju za lepotom pa je otimaju iz tuđih dvorišta. Silno me zanima koliko se pokaju kad na pola puta shvate koliko je teško nositi saksiju prepunu zemlje onako u bekstvu.
 
 Nama su naše saksije sa lalama ove godine od posebnog značaja jer ćemo u njima sakriti ofarbana jaja sa namerom da ih Nara pronađe na dan Usrksa. Taj događaj priželjkujem od kad se ona rodila, jer nema ništa slađe od zabunjenog, tek probuđenog deteta koje se pačijim koracima gega po bašti i otkriva šarena jaja na skrovitim mestima vrta. Jaja ove godine farbamo bojama iz Lidla koje mi je svekrva preporučila jer su baš jednostavne za upotrebu, a rezultat je  divan i mislim da će super slatko izgledati ušuškana u cveću. 
Za svako farbanje jaja treba imati neki desert da dodatno ulepša dan. Zato vam ostavljam recept za ovaj beze rolat koji je najkremastiji od svih kolača, brzo se pravi i biće zanosan dodatak vašoj uskršnjoj tradiciji. 

beze kora

  • 5 jaja
  • 250g šećera u prahu
  • 1 kašika skroba
  • 1 kašika limunovog soka
  1. Belanca mutite mikserom na laganoj brzini pa je postepeno povećavajte. Kada dobijete čvrstu penu počnite da dodajete po dve kašike šećera. Mutite sve dok ne nastane čvrst šam koji se ne pomera.
  2. Dodajte skrob i sok limuna i mutite kratko još minut.
  3. Kalup 25×35 obložite papirom za pečenje pa u njemu ravnomerno rasporedite šam. Ubacite u rernu sa programom kruženja vazduha zagrejanu na 160°C. Pecite koru 10 minuta pa smanjite temperaturu na 140°C i pecite još 20-30 minuta ili dok površina kore na postane čvrsta na dodir.
  4. Ispečenu koru izvrnite na papir za pečenje i uklonite papir na kom se pekla. 
  5. Koru možete napraviti i dan ranije. Čuvajte je na hladnom mestu pokrivenu dok ne zatreba

mileram krem

  • 250ml slatke pavlake, ohlađene
  • 400ml milerama
  • 8 kašika šećera ili više po ukusu
  • 1 kašičica kore limuna
  • 250g jagoda, sitno seckanih +250g za dekoraciju
  1. Slatku pavlaku umutite u šlag pa dodajte mileram i šećer. Mutite dok se sastojci ne sjedine. Dodajte šećer ako vam je po ukusu i koricu limuna.
  2. Premažite koru sa kremom, ostavite 4 kašike za dekoraciju i ravnomerno pobacajte seckane jagode. 
  3. Umotajte koru u rolat i ostavite ga u frižideru na 30 minuta. Pre služenja premažite gornj stranu rolata sa preostalim krmeom i pobacajte seckane jagode.
  4. Rolat je najbolje jesti istog dana jer će jagode vremenom pustiti sokove.
(Visited 2.966 times, 1 visits today)