U zabavištu smo jednom prilikom pravili zmaja za drugaricu iz grupe koja je slomila ruku. Kod nje u poseti bili smo natrpani kao sardine, a ja sam bila opčinjena tim zmajem i njenim gipsom koji je bio šaren od raznih potpisa i crteža koji su trebali da ublaže bol skriven ispod. Sećam se da je to bio jedini put da sam zavidela nekome sa slomljenim udom. Taj zmaj koji smo joj napravili bio je veličanstven. Pamtim da je bio velik kao četiri obična zmaja i da je imao na sebi mnoštvo svetlucavih papirićia u raznim bojama koje smo svi đuture lepili.
 
Desetak godina kasnije mama nam je kupila zmaja i organizovala piknik do Titelskog brega sa namerom da ga puštamo onako sa sve pogledom. U pokušaju da ga pustim da poleti prosula sam se po bregu i sa najlepšim pogledom oderala kolena kao dete koje tek uči da hoda. Ojađena, insistirala sam da batalimo letenje i spustimo se u grad, na neke prizemnije avanture. Do danas se nisam dočepala zmaja koji me nije oborio sa nogu. Ali sinoć sam, listajući knjigu o Sari Kej sa Narom, ugledala sliku na kojoj dotična pušta pepito žutog zmaja sa rozim mašnicima vezanim niz uže. Od tad ne mogu da prestanem na mislim kako je možda došlo vreme da opet dam šansu nekom vojvođanskom bregu i nekom novom zmaju. Ako neko zna gde ima baš takav, javite mi.
 
Za vas danas jedna prolećna poslastica, hranjiva, sita i ukusna. Krompir salata sa sezonskim povrćem i grilovanom iceberg salatom, prelivena dresingom koji ćete želeti da stavljate preko svega. Možete je praviti kao samostalan obrok ili kao prilog uz jela sa mesom. Naročito će lepo ići uz kuvanu šunku i barena jaja koja će uskoro biti na mnogim trpezama. Kad god sam u Lidlu uzmem iceberg salatu jer je ona divno hrskava i biva odlična baza za lagane obroke koji su uvek odlična ideja kad otopli. Brzi recept vas čeka ispod.
  • 800g mladog krompira
  • 5 rotkvica
  • 100g pančete
  • 1/2 iceberg salate, isečene na kriške
  • 1 konzerva graška

dresing:

  • 2 ljutike ili 1 crni luk, isečen na trakice
  • 1 limun
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 250ml grčkog jogurta ili majoneza
  1. Pomešajte sok od limua, šećer, so i ljutiku, ostavite 30 minuta da odstoji. Dodajte šećer po ukusu.  Kad ljutika pusti sokove, dodajte grčki jogurt i peršun pa promešajte.
  2. Obarite krompir sa kožicom. Isecite ga na zalogaje pa dok je topao prelijte sa nekoliko kašika dresinga.
  3. Pančetu položite na hladan tiganj i polako je topite na tihoj vatri dok ne porumeni. ostavite je na ubrusu da se uhrskavi.
  4.  Na masnoći koju je pustila pančeta grilujte iceberg sa obe strane, oko 2 minuta po strani.
  5. Ređajte na tanjir za posluživanje iceberg, krompiriće, kolutiće rotkvica i bobice graška.
  6. Pre samog služenja prelijte salatu preostalim dresingom i dobro pobiberite.
(Visited 614 times, 1 visits today)