Dvorište je u poslednje dve nedelje doživelo renesansu koju zaslužuje. Od najveličanstvenijih događaja koji su se u njemu zbili posebno bih izdvojila dugo očekivano punjenje bazena i cvetanje lipe. Taman kada sam mislila da leto neće doći sitni žuti cvetovi su izašli iz svojih trvdih čaura i počastili nas mirisom koji zaslužuje proslavu u svoju čast. Od tad svako slobodno vreme provodimo na ljuljaškama ispod ovog čudesnog drveta i kujemo planove o tome kako će ovo da bude najlpeše leto do sad. Na našoj strani su i smokva, lavanda i bazen koji svi đuture čine da se bez preterivanja svako jutro kad kročim iz kuće zapitam jesam li se probudila negde na moru.

Tome pomažu  trešnje i breskve koje nehajno grickam baš onako kako bi to čovek na plaži činio.U frižideru i na trpezarijskom stolu stoje pažljivo birani komadi svežeg voća i povrća koji čas posla postaju voljeni obrok. Paprike koje pucaju od zrelosti, papradajz od kog miriše kuća, krastavac koji svojom svežinom može i vodu da nam zameni i sve to kupljeno u Lidlu što posebno volim. Ove nedelje povrće sam iskoristila da prirpemim  pasta salatu sa pilećim ćuftama koja je istovremeno topla, hrskava, sveža, i zasitna, sa jendostavnim citrusnim dresingom i pastom u obliku mašnica koje ceo obrok čine još zabavnijim. Recept je jednostavan i čeka vas u nastavku. 

Pasta salata sa pilećim ćuftama

za ćufte

  • 500g belog mesa
  • 1 manja glavica crnog luk
  • 2 kriške belog hleba bez korice
  • 1 manje jaje
  • so i biber

1. Posolite i pobiberite piletinu sa svih strana. Ubacite u blender zajedno sa lukom i blendirajte dok se sastojci ne usitne.

2. Dodajte razbijeno jaje, a hleb umočite u vodu, ocedite ga pa i njega stavite u blender i pulsirajte sve dok se sastojci ne sjedine.


3.Nauljenim rukama formirajte loptice i pržite ih u u tiganj na malo zagrejanog ulja dok  ne porumene sa svih strana.

salata
200g mašnica ili druge paste po izboru
1 crvena paprika
1 salatni krastavac
3 paradajza
1/2 iceberg salate
masline po izboru
mini mocarela ili feta

1. Testeninu obarite u ključaloj slanoj vodi dok ne postane sasvim kuvana. Prebacite je u jednu činiju sa poklopcem i prelijte maslinovim uljem pa promešajte dobro i ostavite pokriveno do nekoliko dana u frižideru.

2. Svo povrće sitno naseckajte pa ga stavite u veliku činiju. Masline i sir možete dodati u svaku porciju nakon serviranja ili sve zajedno ukoliko će salata odmah da se pojede.

dresing

12 kašika maslinovog ulja
1 veći čen belog luka
pola limuna ili više po potrebi
1 puna kašičica senfa
so i biber po ukusu

1. Stavite sve sastojke zajedno sa usitnjenim belim lukom u teglicu i dobro mućkajte dok se sve ne poveže u kremast dresing. Začinite po ukusu.

2. Pre služenja sjedinite meso, testeninu i povrće u velikoj činiji i prelijte ih ovim dresingom.

Napomena: Meni ova salata traje nekoliko dana tako što naseckano povrće držim odvojeno od mesa i paste. Kad želim da jedem sjedinim ih i prelijem sa nekoliko kašika dresinga, a sir i masline dodam po želji. Tako možete imati svež ručak za nekoliko dana. Takođe ćufte možete zameniti tunjevinom, sardinom ili drugim parčetom mesa.

(Visited 345 times, 1 visits today)