Letnji ručkovi obavezno uklučuju činiju finog povrća naseckanog pažljivo i sastavljenog u svojoj raznobojnosti i svežini. Grčka salata je uvek dobar izbor naročito ako ne idete na more pa imate nešto nalik tome da gledate na svom trpezarijskom stolu.Uz salatu možete napraviti  baš kao i mi ovu laganu pitu sa prazilukom i fetom. Za ovaj recept koristila sam heljdine kore iz Lilda koje su neobično tanke sa dobro poznatim bogatim ukusom heljde. Praziluku dozvolimo da se polako topi iznad tihe vatre dok ne pusti svu svoju slatkoću i postane fantastično svilen. Pomešamo ga sa sirom, jajima i malo kremaste neutralne pavlake i veoma brzo imamo na stolu pitu koja je ukusna, bila topla ili hladna zbog čega ćete imati ručak i za sutra, ukoliko upsete da se zaustavite na jednoj porciji. 

  • 500g heljdinih kora S ljubavu domaće
  • 500g paziluka
  • 4 jaja
  • 250g fete Pilos
  • 100ml neutralne pavlake Pilos
  1. Isecite praziluk tanko i sipajte ga u nauljen tiganja, blago posolite i stavite iznad tihe vatre da se polako dinsta. Kada postane mek i proziran skinite sa vatre i začinite po ukusu.
  2. U činiji pomešajte fetu, jaja i neutralnu pavlaku pa dodajte praziluk i sve dobro sjedinite.
  3. Kore podelite na dva dela, u ovom slučaju bilo je 16 kora. Prvih 8 poređajte u tepsiju tako što ćete svaku prethodno premazati uljem. Rasporedite fil preko osme kore pa nastavite da ređajte preostale kore.
  4. Zasecite pitu , dobro nauljite površinu i pecite na 180°C oko 45 minuta. Ukoliko površina ranije porumeni pokrijte folijom pa nastavite pečenje. Ostavite pitu da odmori 15 minuta pre nego što je isečete i poslužite uz grčku salatu. 
(Visited 393 times, 1 visits today)