Protekle nedelje uživali smo sa Narom kao nikada do sad. Sa dolaskom lepog vremena došla je i njena razboritost, te želja da se uspravi i učestvuje u svemu što je okružuje. Usled toga sada možemo da je uključimo u većinu naših uobičajenih aktivnosti što nam svima veoma prija. I tako smo se pre neki dan čitavo popodne pa sve do zalaska družile u bašti. Dok sam ja metlala već osušene cvetove oraha i breze, Nara je ležala u kolicima zagledana u brezinu krošnju očarana njenim tanušnim olistalim granama koje su se lenjo vijorile na povetarcu. Uz mir koji se tog podneva nastanio u bašti došle su i ptice pevačice pa je naše dete pokušavalo da imitira njhovu pesmu što je meni izmamilo najveći osmeh na licu. Posle smo se ljuljale ispod lipe, ona je zadivljeno izučavala igru vetra sa granama, a ja sam gledala nju i pitala se kad  je pre toliko porasla. Poslednje zrake sunca ispratile smo razbaškarene na zemlji dok sam je milovala po licu  nežnim laticama ljubičaste viole koja je cvetala u obližnjoj saksiji i zamejavala je svaki put kada je zagolicam. Ne znam kako ste vi proveli praznike, ali mi smo se i pored uživanja ipak umorili. Ja lično najviše od boravka u kuhinji zbog kojeg sam propustila dosta sunčanih momenata u danu. Zato sam u ovu radnu nedelju krenula lagano bez previše komplikacija, ali sa puno ukusa i miline u stomaku. Panzanella je salata u kojoj je hleb glavna zvezda i to ne bilo koji hleb nego ćabata. Verujem da među vama ima puno onih koji su već veliki ljubitelji ćabate iz Lidla. Ta ćabata je između ostalog savršena za pravljenje krutona koji su osnova ove salate. Oni svojom hrskavom koricom i buškastom sredinom divno upijaju ukuse poput svežeg maslinovog ulja i sokova koje pušta povrće preliveno jednostavnim ali vrlo elegantnim dresingom. Salatu možete služiti kao prilog uz razno meso ili ribu, ali iskreno pošto već ima toliko ukusa i parčića nežne mocarele ako je poslužite dok su krutoni još uvek topli neće vam trebati ništa više od čaše belog vina i pogleda u neko vedro zelenilo. 

dresing

  • 60ml ekstra devičanskog maslinovog ulja Italiamo 
  • 3 supene kašike balsamiko sirćeta Italiamo
  • 2 čena belog luka, pasirnog
  • 2-4 kafene kašičice meda
  • so i biber po ukusu

krutoni

  • 1 ćabata
  • ekstra devičansko maslinovo ulje Italiamo
  • 2 kašičice belog luka u granulama Kania
  • so i biber

ostalo

  • 1 žuta paprika
  • 250g miksa čeri paradajza
  • 1 krastavac
  • 1 srednji ljubičasti luk
  • 2 pakovanja Buffalo Mozzarella  
  • listići bosiljka
  • zelene masline
  1. U činiji pomešajte sve sastojke za dresing, dobro promešajte i stavite u frižider. 
  2. Naseckajte paradajz, krastavce i papriku na približno jednake zalogajčiće. Luk isecite na trakice, a mocarelu iscepkajte. Pomešajte sve zajedno u činiji, zatim dodajte masline i sitno seckan bosiljak.
  3. Ćabatu isecite na kockice zgodne za zalogaj. Pecite je tek kada ste spremni da poslužite salatu kako bi krutoni bili topli. U tiganj sipajte maslinovo ulje tako da prekrije celo dno. Ja sam koristila tiganj prečnika 28cm u koji mi staje cela ćabata. Ukoliko koristite znatno manji tiganj pecite krutone iz dva puta. Kada se ulje zagreje ubacite kockice ćabate i dobro ih uvaljajte u ulje zatim ih pržite na srednje tihoj vatri dok ne postanu rumene, spolja hrskave, a u sredini još uvek mekane. Kada se to desi pospite ih granulama belog luka i začninite po ukusu pa ih rasporedite na ubrus u jednom sloju ili ih momentalno služite što najtoplije preporučujem.
  4. Tek pred samo služenje pomešajte krutone sa povrćem i prelijte sa nekoliko kašika dresinga. Na taj način će i hleb i povrće zadržati svoju divnu hrskavu teksturu.
  5. Salatu možete jesti kao prilog uz meso ili ribu, a možete je poslužiti i kao vegeterijansko glavno jelo za ručak ili laganu večeru.
(Visited 372 times, 1 visits today)