Kod nas je uvek bilo da na dan dočeka Nove godine, gde god išli i šta god radili, pre svega sednemo doterani za astal i poručkamo nešto fino. Prošle godine sećam se provela sam dan u kuvanju i moram reći da mi se to nije dopalo. Pravila sam nešto komplikovano što mi se na kraju nije ni jelo. Zato sam ovde godine pametnija. Ono što sam pripremila za vas je predlog jednog obroka koji je dostojan vikenda ili bilo kog trenutka rezervisanog za opuštanje i hranu koja je jednostavna, a opet tako zadovoljavajuća i koja objedinjuje sve kremasto, hrskavo, osvežavajuće i slasno. Posebno me uvek raduje kada u jedan obrok mogu da uključim puno povrća. I ne samo zato što je tako zdravije, već zato što to znači više ukusa, tekstura i boja. Radost za sva čula i mirnu savest. Ovo je jedan od takvih obroka. 

Pire je poboljšan orašastim notama korenastog povrća koje neodoljivo aludira na zimu. Paškanat i celer namenski kuvam na pari iz dva razloga. Jedan je svakako taj što neće upiti vodu i kasnije biti gnjecavi, a drugi je intenzitet i dimenzionalnost njihovog ukusa koji bivaju lansirani do neba. Da stvar bude još bolja tu je i beli luk koji se raspekmezio dok se mirno i bez po muke pekao u rerni zamotan u svoje ukuse bez prilike da igde pobegnu. Da ne posumnjate da je ovo neki recept dijetalne prirode, tu su kremasta pavlaka za kuvanje i puter u pozamašnoj količini da učine ovaj pire najsvilenkastijim prilogom koji vaše srce može da poželi.

Uz kremasto uvek ide nešto hrskavo zar ne? Pečeno pile je za mene pomalo ritualni obrok, gde se uvek zna ko šta jede i kojim redosledom. Deca obično biraju belo meso, odrasli se raduju batkovima, neki srećnik se zasladi krilcima, a oni baš odrasli obično navale na trticu ili tako neki bizaran deo pileta. Lomi se jadac, lebac se umače u moču i kuća miriše božanstveno. Ovo moje pile dolazi sa narandžom i puterom za festivnu notu koja će realno samo poboljšati mirise u kući.

Svu tu slast i masnoću treba da razvedri nešto kiselo zar ne? Nešto šareno za oko i za nepce. Ja kažem da je to prokelj. I to baš ovaj koji stoji ovde pred vama. Sa prokeljom mnogi nemaju baš neka sjajna iskustva. Ja iskreno mislim da je za sve krivo to njegovo glupavo ime koje ne bi smelo da pripada ničemu jestivom. Prokelj je u svojoj biti kupuščić i nema ništa grozno u njemu ako se pripremi na pravi način. Caka koju sam pronašla na netu je da se pre pečenja potopi u presolac od vode, šećera i soli i tako ostavi u frižider. Ja verujem da se u toj kupki desi neko hemijsko čudo koje mu neutrališe gorčinu. Osim vremena potrebnog za hlađenje, ovo je super brz prilog. Uparila sam ga sa slatkim brusnicama za praznični dojam i mojim omiljenim dodatkom, ukiseljenim lukom, sa kojim se slaže savršeno što još jednom potvrđuje moju teoriju da komplementarne boje u svetu jestivih biljaka uvek znače savršen spoj ukusa. Sjajno je što ga je moguće pronaći u redovnoj Lidlovoj ponudi pa ga sada i vi možete redovnije uvrstiti u svoje obroke, jer kada probate ovaj recept verujte mi želećete to, a o tome koliko je zdrav da vam ni ne pričam.

Svi recepti ispisanu su dole, možete ih spremiti zajedno ili ako imate drugu kombinaciju na umu ne oklevajte da je realizujete.

PEČENO PILE

1 veće pile

50g putera Pilos

2 narandže

2 glavice belog luka

so i biber

ulje za podmazivanje

ruzmarin i peršun (opciono)

Pile osušiti ubrusom, premazati ga ulje i izdašno utrljati so i biber u kožuru. Okrenite ga grudima ka gore, batkove usmerite ka vama pa pažljivo provucite silikonsku spatulu između belog mesa i kožure kako biste je izdvojili. Omekšali puter podelite na dva dela pa ga rastanite i ubacite ispod kožure preko grudi. Unutra ubacite i seckan peršun. U udubljenje ispod trtice ubacite prepolovljenu glavicu belog luka, 2 kriške narandže i ruzmarin. Smestite pile u podmazan pleh, stavite ga u sredinu sa grudima na gore, a oko njega poređajte kriške preostalih narandži i kolutove belog luka. Pecite u rerni na 200°C sat vremena ili malko duže dok se kožura fino ne uhrskavi. 

PROKELJ SA LJUBIČASTIM LUKOM I BRUSNICOM

1 pakovanje prokelja

1 veća glavica ljubičastog luka

50g sušenih brusnica Alesto

2 kašike šećera

2 kašičice soli

1 limun

2 čena belog luka

Prokelju prvo isecite koren pa mu oljuštite spoljašnje listiće. U duboku, usku posudu (poput bokala) sipajte vode i razmutite kašiku šećera i kašičicu soli dok se sasvim ne rastvore. Zatim ubacite prokelj unutra i potopite ga koliko je moguće duboko. Biće nekoliko glavica na površini, ali i one će dočekati svoj red za kupanje. Stavite posudu sa prokeljom u frižider i ostavite je tu 1 sat. Nakon toga promešajte pa vratite u frižider na još 1 sat. Čim završite sa tim napravite ukiseljen ljubičasti luk tako što ćete zagrejati 5dl vode da proključa, luk oljuštite i naseckajte na tanke trakice. U jednoj činiji pomešajte sok limuna, kašičicu soli i jednu kašiku šećera. Razmutite, probajte pa dodajte još šećera ukoliko je prekiselo. Kiselost treba da postoji ali kao završni ukus. Naseckan luk stavite u cedku iznad sudopere pa ga prelijte sa ključalom vodom što će učiniti da on uvene i ubrzati proces kišeljenja. Nako toga oceđenog ga ubacite u sok od limuna, dobro promešajte i ostavite u frižider.

Prokelj izvadite iz vode i dobro ga prosušite. U tiganju zagrejte ulje i malo putera na srednje jakoj vatri pa ubacite glavice prokelja, ali pazite da svaka ima svoje mesto. Ako je potrebno pecite iz dva puta ili koristite veći tiganj. Pecite ih kratko, nekih 5 minuta dok ne porumene makar sa jedne strane. Mešajte povremeno. Vrelom prokelju odmah dodajte ispasiran beli luk da bi se ukusi bolje povezali. Osetićete miris belog luka istog trenutka kada dodirne toplotu. Dodajte im zatim ljubičasti luk, ali zadržite tečnost koju je pustio. Taj sok ostavite kao bazu za ukusan dresing. Prokelju dodajte i brusnicu, prelijte sa malo maslinovog ulja i lagano promešajte. Možete služiti hladno ili na sobnoj temperaturi. 

KROMPIR PIRE SA PAŠKANATOM, CELEROM I PEČENIM BELIM LUKOM

3 veća krompira

1 paškanat

1 manji koren celera

1 galivca belog luka

150-200ml pavlake za kuvanje Pilos

100g putera Pilos

so, biber i muskatni orah

Obarite krompir, celer i paškanat isecite na manje kockice pa ih skuvajte na pari. Beli luk zamotajte u foliju ili papir za pečenje presečen na vrhu, malo posoljen i zaliven maslinovim uljem. Ubacite ga u rernu na 200°C nekih 30 minuta (ako ga pravite kad i pile slobodno ga zadenite negde  među narandže).U vreo krompir stavite puter pa ga izmiksirajte da se sjedine. Celer i paškanat izblendirajte pa ih dodajte krompiru. Nastavite mućenje dodajući pavlaku za kuvanje dok ne dobijete željenu kremastu teksturu. Na kraju istisnite beli luk iz ljuske koji će biti kao pekmez pa nema potrebe da ga miksirate, samo ga promešajte zajedno sa začinima i gotovi ste.

(Visited 147 times, 1 visits today)