Imam problem sa pripremanjem uvek istih recepata na isti način. To mi je rekla bih nasledno. Ni mama ni baba nisu onaj tip kuvarice koja se drži poznatog. Čak ni kada je jelo veliki uspeh nije dovoljan razlog da se recept zapiše i u pamćenje ureže baš takav kakav jeste. Vanji je to posebno bilo nemilo jer su njegove omljene torte često odlazile u zaborav. Jednom je baka napravila neku sa bananom, sećam se fina je bila, posle je tvrdila kako u životu nije ni čula za tu tortu, a kamoli je napravila. A šta je vredelo i da je priznala kada se recepta svakako ne seća. Mamin slučaj je manje drastičan. Ona, na primer, voli izmeniti ponešto u receptu. Iako originalnoj verziji ništa falilo nije, iako je ovacije doživela, aplauze i sve po redu, voli izmeniti makar malčicko. Čisto da iskustvo i dalje bude zanimljivo. I ja to razumem. 

Kako kažu, nije važan cilj, važan je put do cilja ili već tako nešto, u ovom našem kuvarskom slučaju to totalno paše kao ideja. Bez obzira što je baš fino dobiti priznanje od ljudi koji ručkaju tvoju hranu, to je ipak samo završnica celog iskustva. A gde je kupovina, gde su sva ona jaja koja i dalje trapavo razbijam, gde je uzbuđenje kad ti uspe neki fil koji samo Najdželi uspeva, gde je momenat kada se ideja rodi i od nekoliko sastojaka upakovanih u ambalažu postane nešto preukusno zbog čega se svi raduju? Čak i kada se živi od kuvanja, nema dovoljno vremena da se isproba sve što je glavi na umu. Kao što su jela iz dalekih krajeva, koja možda nikada neću posetiti, ali zato mogu da jedem njihovu hranu tako što ću je zbućkati u svojoj kuhinji. Pa nije li to sjajno? Ja baš mislim da jeste. 

Sa druge strane, recepata za Pavlovu ima na sve strane, bukvalno je neverovatno to koliko ima recepata za jedno isto jelo koje je ako ćemo pošteno čista hemija (ne mislim pogrdno) i sastojci ne bi trebalo preterano da variraju. Onda osoba kao što sam ja naiđe na novi recept i puf sva sećanja na onaj koji se pokazao kao uspešan privremeno izvetre, a meni kao da su mi hakovali mozak bude samo na umu kako mi prethodna Pavlova nije bila baš najbolja (iako joj ništa nije falilo), a ova će biti tek nešto. Juče mi se eto baš to desilo, pa je zato pred vama manje graciozna, a više spljoštena verzija Pavlove. Sreća je međutim što i tako spoljštena i dalje biva najukusnija poslastica ikada izmišljena pa se neću previše grditi. Kruške sa druge strane, šta kažete? Nisu li lepotice? Zapazila sam ih u Lidlu, sasvim neočekivano, lepe, čvrste, savršene za ovu priču. Računala sam da će im aroma kuvanog vina dati veoma prazničan tvist i učiniti ovaj letnji desert pravom zimskom idilom. I bila sam u pravu. Yay me 🙂 Maksarpone krem je opet bogatija verzija običnog šlaga kako dolikuje završnici još jedne godine koju smo preživeli. 

Kako je ovo poslednji recept na blogu u ovoj godini, moglo bi se očekivati da napišem listu odluka za narednu, ali davno sam prestala to da radim. Sve što je potrebno za lep život kako sam u ovoj godini otkrila je da mu dozvolimo da nas iznenađuje i na svaku njegovu ludu ideju da kažemo „Da!“. To će učiniti da se osetimo živahno, zbog čega ćemo biti veseli, zdravi, ispunjeni i sve će biti kako treba.

Na dnu posta čeka vas recept za ovu Pavlovu i to onaj stari recept koji je bio veoma uspešan, a vi ako već imate dobar recept u svojoj arhivi igorišite ovaj i držite se toga što znate. Nemojte posle da me psujete. Želim vam da najlepše na svetu provedete ove praznike i radujem se zajedničkim avanturama u narednoj godini. 

Vaša Nini :*

 

kruške:

3-4 ćvrste kruške

400ml crvenog vina

100g kristal šećera Castello

2 zvezdasta anisa

1 štapić cimeta

2 kašike limunovog soka

3-4 karanfilića

 maskarpone krem:

250g maskarpone sira

300ml slatke pavlake

3-4 kašike šećera u prahu

 

pavlova:

6 belanaca

330g kristal šećera

1 kašika kukuruznog skroba

1 1/2 kašičice limunovog soka

 

30g očišćenih pistaća za dekoraciju (opciono)

 

Napravite Pavlovu tako što ćete ulupati belanca u čvrst sneg. Nastavite mućenje dodajući kašiku po kašiku šećera tako da se svaka prethodna ulupa pre dodavanja nove. Kada ste dodali sav šećer mutite dok belanca ne postanu čvrsta i sjajna kao šam. Nakon toga u činijici pomešajte skrob i limun pa ih dodajte belancima. Mutite pola minuta samo da se sjedine. Rernu zagrejte na 150°C. Tepsiju obložite papirom za pečenje, pa sipajte belanca i uz pomoć spatule oformite krug. Ubacite u zagrejanu rernu i čim ste to uradili smanjite temperaturu na 120°C. Nakon toga pecite kore 1h , isključite rernu i ostavite u tako zatvorenoj rerni da se sasvim ohlade, minimum 2h.

Dok se kore peku i hlade napravite kruške. Operite i oljuštite svaku krušku, isecite im dno da bi bile stabilne i možete ih izdubiti da kasnije ne brinete o košticama. U šerpicu koja prima sve kruške kada su polegnute sipajte vino, šećer, limun i začine pa ostavite na tihoj vatri da provri uz povremeno mešanje. Kada provri ubacite kruške i kuvajte ih sa svih strana povremeno ih prelivajući sokovima sa dna uz pomoć kašike. Kada se kruške skuvaju, što znači da viljuška prolazi kroz njih ali da su i dalje čvrste, izvadite ih na tanjir i ostavite da se prohlade pa ih stavite u frižider. Sa sokom preostalim u šerpi napravite preliv za vašu Pavlovu tako što ćete ga vratiti na tihu vatru i pustiti da se krčka dok se tečnost ne redukuje za trećinu. Cilj je da kada se ohladi i dalje bude tečno, ali da dobije i sirupastu konzistenciju. Ako preterate pa vam se previše zgusne, uvek možete razblažiti sa malo vode. Preliv procedite kako biste se ratosiljali klinčića i dobili svilenkastu teksturu.

Pe nego što ste spremni da sastavite tortu, ulupajte maskarpone sa šećerom (šećer možete smanjiti po vašem ukusu, ali mi smo sladokusci pa volimo ovako). Posebno ulupajte slatku pavlaku pa je lagano povežite sa maskarpone kremom uz pomoć spatule. Možete dodati ekstrakt vanile ako preferirate. 

Na kraju poređajte koru, preko nje nežno nanestite krem, u njega udobno smestite kruškice i sve zalijte sa prelivom od cvrenog vina i pospite pistaćima.

Napomena: Pistaći nisu ključni sastojak, oni su više tu iz estetskih razloga, pa ako ih ne volite ili imate neki drugi razlog zašto ih ne biste koristitli, možete ih slobodno izbaciti iz ovog recepta.

(Visited 140 times, 1 visits today)