Sjajno je imati na raspolaganju recept koji objedinjuje sve sezonsko, sve toplo, hrskavo, slasno neopisivo slasno. Ovakve recepte najviše volim kada nam dolaze gosti, na večerinku, ali pre svega na druženje. Rerna će odraditi veći deo posla, a vi se možete posvetiti dekoraciji stola, paljenju sveća i odabiranju muzike koja u svima budi malo nostalgije i tera na pevanje. Eto na primer meni uz suvo meso najbolje ide Čola. Sad baš da vam kažem zašto ne znam ni sama, ali zajedno mi izazivaju najtopliji osećaj u stomaku i malko mi teraju suze radosnice na oči. Osećam nekako da je ovo Čolina zima, više nego bilo koja prethodna. Iako u ranija vremena, dok sam još bila balavica Čolina je bila svaka zima. Obično u tom periodu oko Nove godine izbaci album koji tata donese, odmah ga ubaci u plejer gde ostane do kraja leta. Posebno pamtim onu zimu kada je pevao „Okano“ što sam ja mislila da je pesma o devojkama sa prekrupnim očima, ali se ispostavilo da je nešto drugo. Čola u kući je umeo da nas zanese pa da iz čista mira zažurkamo tu u dnevnoj sobi. Onda kad odemo na skijanje, grejao nas je čim se smrznuti vratimo u sobe, a na moru nam je pravio društvo dok ćaskamo pod zvezdama i pečemo morsku ribu zbog čega sada kada ga slušam ne mogu da obuzdam sećanja na presrećne trenutke iz života.

 Isto je sa ovim jelom. Planiram da ga napravim toliko puta u situacijama u kojima nas okružuje ljubav divnih ljudi pa da jednog dana kad izlapim, ukus dimljenih prasića može da me seća na sve lepo što sam doživela. Bez zezanja, molim vas da me saslušate i dobro da razumete koliko je ovo jelo ukusno. Onaj izraz masno i slasno je od ovog recepta potekao. Iako nije previše masno, nego taman toliko da vam pruži samopouzdanje da izađete na minus i budete sigurni da se nećete smrznuti. Kolenicu sam izabrala u Lidlu i iskreno svaka je bila baš mesnata pa je ostalo i za repete. Krompiri su bonus, iako ja ih ne bih preskakala. Recept za njih je Džejmijev, samo je on dodao klementinu koja se ovde ne bi slagala. Slatki krompirići, hrskavi spolja, iznutra božanstveno meki bukvalno će se razgrabiti. 

Recept sam vam zapisala dole i ostavljam vas sad da planirate vašu večerinku jer nema boljeg doba godine za stvaranje takvih sećanja od ovog.

kolenica:

1,5kg do 2kg dimljene kolenice Baroni

kantica od 1kg rendanog kiselog kupusa chefs select ili ako imate domaći

3 srednja crna luka

2 kašičice mlevene slatke paprike

1/2 kašičice mlevene ljute paprike 

kocka goveđeg bujona

biber

oko 1 dl ulja

Kolenice stavite u šerpu pa ih nalijte vodom, ubacite kocku supe i kuvajte poklopljene minimum 1h 30 minuta ili dok meso ne počne samo da se odvaja od kostiju. Za to vreme luk nasecite na polovine, pa na tanke trakice i ubacite ga u ulje koje ste sipali u tiganj toliko da pokrije celo dno tiganja. Nemojte se premišljati oko količine ulje jer ovo svakako nije dijetalna hrana, a kupus traži masnoću da bi ispunio svoj potencijal. Luk koji ste u bacili u tiganj zatim posolite i poklopite pa ga pustite na tihoj vatri da omekša i pusti sokove. Kada luk postane providan malo pojačajte vatru otklopite ga i sipajte slatku i ljutu papriku pa mu dodajte i naseckan beli luk. Mešajte neprestano i pojačajte vatru do srednje temperature kako bi se luk karamelizovao. Kada postane fin crven, a varjačom ga možete lako prepoloviti znači da je spreman. Dodajte mu biber i promešajte. U duboku vatrostalnu posudu, najbolje u šerpu sa poklopcem, na dno sipajte opet ulja dodajte sav kupus pa ga prelijte udinstanim lukom. Dobro promešajte pa dodajte još ulja, ali samo ako vam se čini da je kupus nedovoljno pokriven. Kada se kolenica skuva skinite komade mesa kostiju i ušuškajte ih međ kupus. Na kraju pobacajte malo slatke i ljute paprike, bibera i tek malo prelijte uljem. Poklopite i stavite u rerenu na 200°C ili 170°C ako vam je uključena funkcija ventilatora. Nakon 1h otklopite i pecite još 10 minuta da se površina zapeče.

krompir:

15 manjih komada belog krompira

50g putera Pilos

malo maslinovog ulja

so i biber

1 glavica belog luka

sveži listići žalfije (opciono)

može takođe ruzmarin

Oljušten krompir obarite u slanoj vodi dok se sasvim ne skuva. Procedite ga i ostavite ga i cediljki da se prosuši. Za to vreme po površini tepsije sipajte malo maslinovog ulja, so i biber, puter nasecite na sitnije komade pa ga razbacajte po tepsiji, pobacajte i listiće začinskog bilja i čenove belog luka koje ste ostavili u ljusci kako ne bi izgoreli. Tu zatim dodajte prosušen, obaren krompir pa ga uvaljajte u sve sastojke, prelijte ga sa još malo biljnog ulja ako je negde ostao suv, sve ravnomerno rasporedite po tepsiji i ubacite u rernu zagrejanu na 200°C ili 170°C ako vam je uključena funkcija ventilatora i pecite ih 40 minuta. Nakon toga ih izvadite i svaki krompir prignječite sa gnječilicom za pire tako da napukne i spljošti se. Vratite ga u rernu na još 10 minuta.  Služite ga dok je topao uz grčki jogurt sa malo belog luka.

(Visited 829 times, 1 visits today)