600g špageta Combino
1kg mlevenog svinjskog mesa
1L pasiranog paradajza Freshona
3 srednje glavice crnog luka
4 čena belog luka
1,5 kašika smeđeg šećera
2 kašičice mlevenog cimeta (obavezno)
1/2 kašičice mlevene ljute paprike
1 kašičica kurkume (opcicono)
2-3 lovorova lista
biber
so
sir Grana Padano
maslinovo ulje Primadonna
U tiganj ubacite sitno seckan crni luk pa ga zalijte uljem, nemojte preterivati ali bitno je da kada ga promešate da sav luk bude nauljen. Posolite ga i dinstajte polako na najtišoj vatri. Možete ga poklopiti da bi brže postao proziran. Kada to postignete otklopite ga i ubacite mu zatim sitno seckan beli luk pa promešajte. Kada luk počne da se karamelizuje, tačnije da tamni i lepi se za dno tiganja, dodajte mu šećer, čili, kurkumu i cimet. Nemojte pojačavati vatru samo mešajte i čekajte da se začini povežu i ukuvaju sa lukom. To je baza za meso. Ubacite meso i koristeći široku varjaču razbijajte komade mesa dok se ne ustitni i poveže sa lukom. Posolite opet malko pa nastavite dinstanje na srednjoj vatri dok se meso ne skuva i veći deo vode koju ono pusti ispari.
Nakon toga ulijte paradajz sok, lovor, biber i još malo soli pa promešajte i pustite da se kratko ukuva uz povremeno mešanje. Nemojte ga previše ukuvati, neka ostane tečnosti jer će špagete upiti dodatno kada ih pomešate sa sosom. Probajte sos pa mu dodajte šećera ako je kiseo, cimeta ako se ne oseća, soli ako je neslan, čilija ako nije dovoljno pikantno. Posle 10 minuta krčkanja sos je gotov.
U slanoj vodi skuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju. Proceđene špagete malo nauljite maslinovim uljem pa ih promešajte, to će sprečiti da se zalepe. Zatim ih ubacite u u tiganj sa toplim sosom i po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuvala pasta. Promešajte i gotovo.
Služite porcije sa nekim trvdim sirom narendanim odozgo i malko maslinovog ulja.