Ove špagete su jedina hrana u kući koja se nikada ne baca. Bukvalno nikada. Andrejka ih je uveo u moj život na ovaj novi način. Njegove špagete postale su simbol svih dana kada je potrebno zvati hranu u pomoć. Kada takvi dani naiđu redovno će na vratima biti moj muž sa punim kesama u rukama i uzvikom: „Ženo, danas jedemo špagete. Može?“. Čuj može? Špagete uvek mogu. Andrej ima više tajnih sastojaka koji čine ovo jelo. Za početak tu je cimet bez kog nema smisla kuvati ga. Ako Italijani ne rade tako morali bi da razmisle ponovo. Cimet će vas zaintrigirati, fokusirati na svaki zalogaj i ostaviti blaženstvo u vašim ustima. 

Druga stvar je strpljenje.  Andrejka ne kuva kad mu nije do  toga, kada mu se žuri ili nešto treće. Špagete on sprema samo kada je u elementu. Pusti muzikicu, poveže keseljicu (mislim izuzetno muževnu keceljicu) i prepusti se uživanju. Iako ovo spada u brza jela, čuda se dese kada dozvolite začinima da se povežu sa lukom na tihoj vatri što zahteva vreme, ali vredi. Onda Andrejka zapeva ili vrcne guzom par puta pa promeša i majke mi čim osetim miris luka sa tim začinima podetinjim najgore i mogla bih svaka dva minuta da pitam kad će biti gotovo. 

Poslednji sastojak je, oprostite ali moram da kažem, ljubav. On obožava špagete, obožava da ih kuva,a moram reći da obožava i mene za koju kuva, pa i sebe uostalom. I tako sva ta ljubav bude lagano udinstana i na kraju toliko preukusna da sipate minimum dva puta. 

Pored ovoga zaista je važno da sastojci budu fini. Ova italijanska testenina iz Lidla je savršenstvo i uspe svaki put da bude elastična i punog ukusa. Mleveno meso mora biti fino sveže kao što je ovo na slici, da se rumeni i zove vas da ga pretvorite u najukusniji sos na svetu. Sa vama danas delimo recept u većim proporcijama nego što biste inače kuvali, ali mi volimo da ima i za sutra i za večeru i praktično za svaki obrok dok traju zalihe. Ipak, ako vam se čini previše, možete deo sosa zamrznuti (što takođe radimo), a špagete onda dokuvati za reprizu. Andrejka i ja smo vam na raspolaganju za sva pitanja. Recept veselo čeka na dnu post-a. 

600g špageta Combino

1kg mlevenog svinjskog mesa

1L pasiranog paradajza Freshona

3 srednje glavice crnog luka

4 čena belog luka

1,5 kašika smeđeg šećera

2 kašičice mlevenog cimeta (obavezno)

1/2 kašičice mlevene ljute paprike

1 kašičica kurkume (opcicono)

2-3 lovorova lista

biber

so

sir Grana Padano 

maslinovo ulje Primadonna

U tiganj  ubacite sitno seckan crni luk pa ga zalijte uljem, nemojte preterivati ali bitno je da kada ga promešate da sav luk bude nauljen. Posolite ga i dinstajte polako na najtišoj vatri. Možete ga poklopiti da bi brže postao proziran. Kada to postignete otklopite ga i ubacite mu zatim sitno seckan beli luk pa promešajte. Kada luk počne da se karamelizuje, tačnije da tamni i lepi se za dno tiganja, dodajte mu šećer, čili, kurkumu i cimet. Nemojte pojačavati vatru samo mešajte i čekajte da se začini povežu i ukuvaju sa lukom. To je baza za meso. Ubacite meso i koristeći široku varjaču razbijajte komade mesa dok se ne ustitni i poveže sa lukom. Posolite opet malko pa nastavite dinstanje na srednjoj vatri dok se meso ne skuva i veći deo vode koju ono pusti ispari.

Nakon toga ulijte paradajz sok,  lovor, biber i još malo soli  pa promešajte i pustite da se kratko ukuva uz povremeno mešanje. Nemojte ga previše ukuvati, neka ostane tečnosti jer će špagete upiti dodatno kada ih pomešate sa sosom. Probajte sos pa mu dodajte šećera ako je kiseo, cimeta ako se ne oseća, soli ako je neslan, čilija ako nije dovoljno pikantno. Posle 10 minuta krčkanja sos je gotov.

U slanoj vodi skuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju. Proceđene špagete malo nauljite maslinovim uljem pa ih promešajte, to će sprečiti da se zalepe. Zatim ih ubacite u u tiganj sa toplim sosom i po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuvala pasta. Promešajte i gotovo.

Služite porcije sa nekim trvdim sirom narendanim odozgo i malko maslinovog ulja. 

(Visited 176 times, 1 visits today)