Zvali smo je Anđa, Nina Anđa i baba Nina. Bilo mi je uvek čudno da se neko star zove isto kao ja. Vremenom sam navikla. Živela je preko puta naše porodične kuće sa svojim mužem Radojicom. Dece nisu imali pa su nas silno voleli. Mama nas je često vodila da se igramo u njenom dvorištu koje su nastanjivale razne živuljke, kere male i velike, pipike mlade i koke stare, petlovi što su komšiji išli na živce, one ćurke što u grupi galame baš kao neke ćurke. Veselo bilo kod Anđe. Radojice se slabo sećam, on je rano umro. Jedina slika koja mi je u glavi od njega ostala je on mirno nasađen na klupi ispod oraja sa svojim impresivnim stomakom koju mu je na kraju došao glave. Ta klupa od kad njega nema zvrji prazna. Anđa je bila prava mustra. Sa svojim svilenim brcima i po kojom dugom dlakom na bradi koje su joj uramljivale topli osmeh i maramom povezanom oko glave, bila je strašna brbljivica i imala je talenat da se uvek doznaje u tuđa posla. Pre svih društvenih mreža, ako vas je interesovalo ko je trudan, ko se oženio, ko se dobro ud´o ili ne daj bože razveo, di sedu stare komšije i čime se sada bave, šta god da je odeš i pitaš Anđu. Mene naravno ništa od toga nije interesovalo, ali sam uvek ljubazno slušala i bila impersionirana koliku teritoriju pokriva sa svojim informacijama s obzirom da nikad dalje od kapije ne mrda.

Jednom sam tako bila da odnesem hranu za njene coke, kako je ona nazivala prasiće. Nisam imala više od 6 godina. Navalila je da uđem, pa da uđem i ja šta ću na kraju ušla. Povela me je preko praga. To je možda jedini put da sam videla kako im kuća iznutra izgleda. Sećam se da sam bila zgranuta kako im je mračno iako su imali velike prozore, ali su roletne uvek bile čvrsto zatvorene. Nismo ušle duboko u kuću kad mi je rekla da sačekam tu i ispružim dlanove. Ja ih poslušno ispružim i čekam, a ona zaroni ruke u neku kutiju i u šake mi tutne malo žuto pače. Bilo je meko kao duša, plovne kožice su mu tako fino upadale u između mojih prstiju,a kljun mu je stajao kao da se smeje. Najslađa stvar na svetu. Bilo mi je milo da se setim Anđe jer ne stignem na nju da mislim često, a sva sećanja na nju su mi draga. 

Svežu patku generalno nije lako pronaći, a naročito u ovo doba godine, zato sam bila prva u Lidlu da je dočekam i povedem kući. Odlučila sam se za recept koji bih nemarno mogla da nazovem Pekinška patka zbog toga što se servira sa mandarisnkim palačinkama i sosom od šljiva kao ona prava. Međutim… Prava Pekinška patka zahteva više dana pripreme, uduvavanje vazduha između mesa i kožure, sušenje patke u frižideru i sveukupno daleko komlikovaniji postupak za koji se realno nema vremena. Ja ću taj recept kad tad isprobati međutim sa ovim što danas delim sa vama dobićete podjednako sočno meso, ukuse Azije i praktično savršen zalogaj, a jedidno što će izostati je hrskava kožura. Te mandarinske palačinke su nešto najdivnije na svetu i kao stvorene su za razne smotuljke kao na primer sa piletinom ili nekim finim povrćem. Sos od šljiva se originalno pravi od svežih šljiva, ali se onda od njih napravi pekmez, tako da sam ja odlučila da preskočim taj korak jer svežih šljiva svakako nemam i da iskoristim pekmez koji već imam što je savršeno ispalo. Recepti za sve navedeno se nalaze na dnu stranice, a vi me slobodno pitajte ukoliko sam nešto ostavila nejasno. 

1 sveža patka od 2-2,5kg

so

preliv za patku:

polovina pomorandže nasečene na kolutove

2 zvezdasta anisa

2 kašike soja sosa

3 kašike meda

2dl vode

1 kašika pirinčanog sirćeta

1dl suvog belog vina

2 čena belog luka zgenječena

2cm đumbira isečenog na kolutove

za sos od šljiva:

150g pekmeza od šljiva

1 kašičica cimeta

1/2 ili više kašičice mlevene čili paprike

1 kašičica mlevenog bibera

 

mandarinske palačinke:

250g brašna

2dl vrele vode

malo soli

biljno ulje (suncokretvoo ili susamovo)

za posluživanje:

krastavac

rotkvica

šargarepa

mladi luk

Patku pripremite tako što ćete prvo iz otvora ispod trtice izvaditi višak masnoće koji se nalazi odmah na ulazu sa obe strane. Zatim izbockajte patku vrhom štapića za ražnjiće po celoj kožuri, naročito po prsima, ali pazite da ne probušite meso. Stavite je u jedan veći, dubok sud i prelijte je ključalom vodom. Držite je u toj vodi 1 minut, ali je nakon 30 sekundi okrenite na drugu stranu kako bi obe strane bile jednako vreme  potopljene. Izvadite patku iz vode i stavite na tanjir ili još bolje na rešetku za hlađenje. Ubrusom utapkajte višak vlage dok je sasvim ne osušite. Nakon toga uz pomoć istog onog štapića kojim ste je bockali zatvorite otvor ispod trtice. Onda je stavite u frižider na 3 sata (idealno bi bilo preko noći). Cilj je da se kožura što više prosuši i skupi. 

Za to vreme napravite preliv tako što ćete sve sastojke staviti u šerpicu i krčkati na tihoj vatri dok ne provri i još 3 minuta nakon toga. Procedite i ostavite sa strane.

Rernu zagrejte na 180°C. Patku dobro posolite sa svih strana i postavite na pleh sa rešetkom. Ja nemam takav pleh pa sam koristila rešetku koja postoji u rerni. Dakle na rešetku sam stavila patku, a tik ispod nje sam postavila pleh da skuplja masnoću koja će se iz nje cediti. Pecite patku 1h premazujući je sa pripremljenim prelivom prvi put nakon 20 minuta pečenja, a nakon toga svakih 10 minuta.

Palačinke zamesite tako što ćete so pomešati sa brašnom pa ih preliti vodom. Voda ne treba da provri, ali treba da bude vrela na dodir. Zato u startu mešajte testo sa kineskim štapićima ili viljuškom dok se ne sjedini i malko ne prohladi. Nastavite da mesite rukama  na malo pobrašnjenoj podlozi nekih 5 minuta. Ukoliko se lepi pospite sa malo brašna. Testo treba da bude glatko i meko i tek blago lepljivo. Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odmori 30 minuta. Nakon toga razvaljajte testo u glistu pa ga razdelite na 16 jednakih delova (prečnik gliste je otprilike 3cm). Svaki komadić testa urolajte u lopticu. Sada sipajte malo ulja u plitku posudicu pa umočite dve loptice do pola i zatim ih spojite nauljenim stranama. Nakon toga pobrašnite podlogu pa razvalajjte tako spojene loptice u palačinku. Ponovite postupak sa preostalih 14 loptica. Pecite palačinke na suvom tiganju, na srednjoj vatri sa obe strane. Poklopite ih nakon vađenja kako bi se malo potparile,a zatim svaku razdvojite na dve. Tu ulje igra glavnu ulogu. Na isti način ispecite ostale.

Pekmez sipajte u šerpicu i stavite na tihu vatru. Dodajte malko vode. Kada pekmez proključa dodajte mu cimet, biber i čili pa promešajte. Krčkajte 1 minuta pa ga prebacite u čistu posudu i pustite da se ohladi.

Povrće za posluživanje isecite na trakice ručno ili uz pomoć seckala.

Svaku palačinku premažite sa malo sosa od šljive, postavite dva parčeta patke sa kožurom i završite sve sa naseckanim povrćem.

(Visited 504 times, 1 visits today)