Mama hajde da pravimo palačinke! Hajde! Kuvanje nikad ne odbijam. Popnem je na radni deo u kuhinji pa joj pod tur poturim jastuče koje mi ona sad vec sama doda. Onda bira kecelju, uvek onu roze sa sovama. Crvena i roze to su joj omiljene boje kaže. Činiju joj smestim između nogu i onda nabrajamo šta nam treba. Brašno, mleko, ulje, jaja… Uvek navaljuje sama da meša čak i kad je jako teško, tek kad se prilično umori onda mene zamoli. Prvu uvek pojedemo praznu, razume se. A onda ide šećer i cimet, nekad pekmez od čokolade kako on zove krem ili džem od šipka. Andrej i Arsen se odmah stvore pored nas pa i njih nahranimo i jedemo onako slobodno u hodu, malo mrvimo ali to su najslađe mrvice. 

Svaka kuća treba povremeno da zamiriše na toplo testo moje je mišljenje, a makar jednom na tople kiflice. Hrskave, a meke kiflice će biti divna zabava za mališane Pustite ih da posipaju brašno, da mese i motaju svaku kiflicu, a onda zajedno ljubopitljivo zavirujte unutar rerne dok se one peku i postaju rumene i mirisne. Možete ih puniti divnom #sljubavljudomace pečenicom i najkremastijim mileramom iz Lidla, a možete ih ostaviti prazne pa ih onda mazati neodoljivim džemom od šipka. Šta god da odlučite čim se malo prohlade navalite na njih jer zna se da su najlepše dok su sveže.
  • 250ml mlakog mleka
  • 1 kesica suvog kvasca 
  • 1 supena kašika šećera
  • 500g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 1dl ulja
  • 50g putera

+

  • S ljubavlju domaće pečenica
  • S ljubavlju domaće Mileram
  • S ljubavlju domaće džem od šipka
  1. Mleko pomešajte sa šećerom i kvascem. Ostavite 5 minuta da kvasac proradi.
  2. U činiju sipajte polovinu od ukupne količine brašna i pomešajte sa solju. Dodajte zatim ono mleko sa kvascem, jaje i ulje. Mešajte varjačom i postepeno dodajte ostatak brašna.
  3. Kada testo počne da se odvaja od zidova činije prebacite ga na radnu površinu koju ste lagano pobrašnili i nastavite da mesite testo dok ne postane elastično.
  4. Ostavite pokriveno da odmori 1h. Nakon toga podelite testo na dva dela. Svaku jufkicu istanjite u krug, premažite gaodmeklim puterom i isecite po 8 trouglova. 
  5. Kiflice možete puniti finim mileramom i sušenom pečenicom ili ih ostaviti prazne.
  6. Umotajte ih i ostavite da odmore na plehu. Zagrejte rernu na 200°C. Pre nego što ih stavite u rernu premažite ih jajetom i pospite susamom. Pecite ih 15-20 minuta ili dok ne porumene.
  7. Prazne kiflice služite sa džemom od šipka.
(Visited 232 times, 1 visits today)