Ne pamtim period sa više druženja niti zimu sa više žurki, muzike, a vala i hrane. Skoro mi je neverovatno da se iz godine u godinu stvari tako menjaju. Prošle zime smo se toliko zabili ispod ćebeta da smo skoro postali autistični. Odlazak među ljude čak i onda kada nije bilo direktnog kontakta predstavljao je veliki izlazak iz zone prijatnosti. Prolećni festival pozorišta Vojvodine nas je dokusurio pa smo se na kraju malko i razboleli. He he. Ove godine zato izlasci i druženja su svakodnevnica. Ili se ide ili nam dolaze, jede se preko svake mere, ni piće ne zaostaje i na kraju toliko sam se zasitila svega da mi ni Instagram nije bio mesto na koje odem da odmorim mozak, više „gledanje iznutra“ kako baka Milena kaže. Vagu zaobilazim u širokom krugu, eno je nesrećnica stoji sabijena na dnu ormana. Realno šta će mi ta informacija? Samo da se jedim i hrana da mi preseda.
Kako apetit ne popušta shvatila sam da mi se uvek u ovo doba godine jede neka pita. Nešto toplo sa hladnim sladoledom, meko i kremasto unutra, a spolja hrskavo tako da prvo čuješ pa tek onda osetiš pod zubima. Obično takve pitice zimi pravim sa kompotima (breskva i kajsija), ali nisam mogla da odolim ovim crvenim jabukama iz Lidla. Sočne, pomalo kisele i čvrste pretvorile su se u savršen, svilenkast, vedar nadev. Cimet i đumbir sam dodala za malo topline., a marcipan sa druge strane nije nužan ali je posebno divan u ovoj kombinaciji. Umućen sa malo mleka postaje kremasta baza za komadiće jabuka. Zajedno ih grli lisnato testo koje je najprhkije ćebence. Posebno volim ovo već razvaljano iz frižidera koje je odmah spremno da udovolji svim našim maštarijama. Moja preporuka je da pripremljene pitice ohladite 30 minuta do 1h pre pečenja kako bi se puter fino stegao i u rerni napravio sve te divne listiće koje obožavamo. Recept za preukusne pitice potražite na dnu stranice. 🙂