Ne pamtim period sa više druženja niti zimu sa više žurki, muzike, a vala i hrane. Skoro mi je neverovatno da se iz godine u godinu stvari tako menjaju. Prošle zime smo se toliko zabili ispod ćebeta da smo skoro postali autistični. Odlazak među ljude čak i onda kada nije bilo direktnog kontakta predstavljao je veliki izlazak iz zone prijatnosti. Prolećni festival pozorišta Vojvodine nas je dokusurio pa smo se na kraju malko i razboleli. He he. Ove godine zato izlasci i druženja su svakodnevnica. Ili se ide ili  nam dolaze, jede se preko svake mere, ni piće ne zaostaje i na kraju toliko sam se zasitila svega da mi ni Instagram nije bio mesto na koje odem da odmorim mozak, više „gledanje iznutra“ kako baka Milena kaže. Vagu zaobilazim u širokom krugu, eno je nesrećnica stoji sabijena na dnu ormana. Realno šta će mi ta informacija? Samo da se jedim i hrana da mi preseda. 

Kako apetit ne popušta shvatila sam da mi se uvek u ovo doba godine jede neka pita. Nešto toplo sa hladnim sladoledom, meko i kremasto unutra, a spolja hrskavo tako da prvo čuješ pa tek onda osetiš pod zubima. Obično takve pitice zimi pravim sa kompotima (breskva i kajsija), ali nisam mogla da odolim ovim crvenim jabukama iz Lidla. Sočne, pomalo kisele i čvrste pretvorile su se u savršen, svilenkast, vedar nadev. Cimet i đumbir sam dodala za malo topline., a marcipan sa druge strane nije nužan ali je posebno divan u ovoj kombinaciji. Umućen sa malo mleka postaje kremasta baza za komadiće jabuka. Zajedno ih grli lisnato testo koje je najprhkije ćebence. Posebno volim ovo već razvaljano iz frižidera koje je odmah spremno da udovolji svim našim maštarijama. Moja preporuka je da pripremljene pitice ohladite 30 minuta do 1h pre pečenja kako bi se puter fino stegao i u rerni napravio sve te divne listiće koje obožavamo. Recept za preukusne pitice potražite na dnu stranice. 🙂

Sastojci:

2 pakovanja gotovog lisnatog testa Chefs Select

250g crvenih jabuka

30g putera Pilos

1 kašika žutog šećera Castello

1 kašika kristal šećera Castello

1 kašičica mlevenog cimeta

2cm rendanog đumbira

sok i kora jednog limuna

1 kašičica skroba

1dl vode

200g marcipana Belbake

30g šećera u prahu

prstohvat cimeta

oko 0,5dl hladnog mleka

1 jaje

Postupak:

  1. Skuvajte sos od jabuka tako što ćete jabuke oljuštiti i seći na sitne kockice. Ubacite ih u šerpu pa im dodajte vodu, puter, šećer kristal i žuti, cimet, đumbir i limun. Krčkajte na tihoj vatri nekih 7 minuta nakon što provri. Zatim u malo vode razmutite skrob samo toliko da nestanu sve grudvice i ulijte ga u jabuke. Promešajte dobro. Sačekajte da pusti ključ i zatim skinite sa vatre i ostavite da se sasvim ohladi.
  2. Namaz od marcipana napravite tako što ćete marcipan na sobnoj temperaturi umutiti sa 30g šećera u prahu i malo cimeta. Postepeno dodajte mleko i mutite sve dok ne dobijete kremastu konzistenciju. Možda će vam trebati malo više ili manje mleka od predložene količine. 
  3. Kore podelite na 6 jednakih delova. Možete isecati trakice i uplitati ih ili jednostavno svaki komad testa preklopite na pola kao džepić. U ovom drugom slučaju imaćete 12 komada, u prvom nešto manje jer pletenje traži više materijala. Šta god da odlučite princip je isti. Premažite donji deo testa sa marcipanom, preko poređajte sos od jabuka i preklopite.
  4. Tako pripremljene pitice stavite u frižider na 30 minuta do 1h kako bi se puter ponovo stegao.
  5. Premažite svaku piticu sa razmućenim jajetom i pospite odozgo malo žutog šećera za dodatno rumenilo.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 220°C nekih 10-15 minuta ili dok ne postanu zlatno žute.
  7. Služite ih tople sa sladoledom od vanile.
(Visited 140 times, 1 visits today)