Na mesec mart i njegovu prevrtljivu prirodu sam odavno odlučila da se ne obazirem. Nema planova i strogih namera jer sve preko noći može da pokvari recimo sneg koji će već sutra da otopi nagla toplota. Mart koristimo da poželimo dobrodišlicu proleću i da posložimo sve želje u red tako da kad to proleće konačno dođe budemo spremni k´o zapete puške. Semenke povrća i jestivog cveća se već neuredno slažu na polici sa knjigama, a zajedno sa Narom učimo  nazive istih. U glavu su se ušunjali i planovi za Uskrs. Farbanje jaja i  traženje istih po bašti je praktično iza ćoška i to je možda najiščekivaniji događaj nas roditelja. Šta ću sve da kuvam, evo još ne znam, ali znam da ćemo ove praznike dočekati kako dolikuje, sa puno cveća, sunca i ljubavi.

Pošto je Uskrs uvek bio i ostao vreme za porodicu, super je pripremati recepte u čijoj pripremi može da učestvuje cela porodica. Nara i ja smo vam pripremile ovu keks tortu sa maskarponeom, čokoladom i jagodama koja će vas sigurno obradovati. Keks sa čokoladom ostaje mekan i sočan, a kremasti maskarpone i sveže voće ga pretvaraju u predivnu torticu. Nara je izabrala Favorina čokoladne zeke da ubaci u testo, a od ove nedelje u Lidlu su dostupni i razni drugi proizvodi inspirisani Uskrsom koje možete upotrebiti za pripremu ovog recepta. Vaši najmlađi će u tome zasigurno uživati.

sloj od keksa

  • 170g putera Pilos
  • 150g kristal šećera Castello
  • 100g smeđeg šećera Belbake
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 300g brašna
  • prstohvat soli
  • 150g Favorina mlečne čokolade
  1. Pomešajte brašno, so i šećer sa puterom dok ne dobijete smesu nalik mokrom pesku.
  2. Dodajte jaja, kratko mešajte rukama pa ubacite čokoladu i sjedinite.
  3. Utisnite smesu u kalup prečnika 20cm i pecite na 180 °C oko 25 minuta. Keks treba da porumeni sa strane, ali u sredini i dalje treba da bude mekan. Ostavite ga da se ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa.

maskarpone krem

  • 250g maskarpone krema Milbona
  • 50g prah šećera Belbake
  • 100ml slatke pavlake Bianca Lieve

+

250g jagoda

  1. Umutite maskarpone sa šećerom pa sipajte slatku pavlaku i mutite pola minute dok se sastojci ne sjedine, ali da krem ostane mekan i lako maziv.
  2. Premažite keks sa maskarponeom i poređajte jagode koje ste prethodno isekli na pola. Istopite 30g čokolade i prelijte preko jagoda.
(Visited 407 times, 1 visits today)