Kad sam bila baš mala najponosnija sam bila na svoj stomak. Da me nisu snimali kako ga gladim, volim i svima pokazujem ne bih nikome verovala da je tako bilo, jer mi je već u pubertetu stomak postao glavni neprijatelj. Rođena trbušasta, ignorisala sam da je on deo mene i provela sam dobar deo svog mladalačkog života u nameri da ga se rešim. Na spisku su bile razne dijete, trbušnjaci, trčanje koje sam uvek mrzela, pentranje uz stepenice po pedeset puta u danu. Ništa nije bilo dovoljno, moj stomak je i dalje bio tu, okrugao, sa sve pupkom koji mi se podsmevao. Posle toga sam ga manula na miru, nisam baš bila zadovoljna kako izgleda u nekim haljinama, ali nije mi toliko smetao. Nisam ni slutila koliko će pažnje dobiti jednog dana kada u njemu bude raslo jedno čedo. Moram priznati da mi je malko dosta toga da me svi zagledaju i proveravaju da li na meni sve raste koliko treba ili možda previše, ali drago mi je zbog njega jer znam kakav je, koliko voli da se ističe, pa je jedva dočekao da bude glavni i eno ga sad prvo ide on pa tek onda ja. Iskreno nije fer prema stopalima, pošto su mi ona već daleko, a sad naročito. No oprostiću mu sve jer nam donosi radost svaki dan kad nam se bebi javi iz njega pa nam srce zatreperi. Car je taj moj stomak i zato zalužuje samo najbolje. I eto sreća da je leto pa samo najbolje i postoji. Selekcija voća je da padneš u nesvest. Ovaj put želela sam da iskoristim najlepše komade svežih malina i mirišljavih breskvica i da napravim kolač koji će to proslaviti. Tako je nastala ova torta, inspirisana na više strana. Sočna je neopisivo mnogo. Kore su od belanaca i badema koji tek malko krckaju pod zubima. Fil je od žumanaca kuvanih na pari i bele čokolade koja se tako fino slaže sa voćkicama. Za fil vam je potrebno dosta putera i to najlepšeg na svetu, a nemački puter iz Lidla je prava stvar, bogat, mlečan i neopisivo kremast. Svaki zalogaj je ukus nežnosti leta koje svi iščekujemo, a ovo je moj način da ga prizovem. Pridružite mi se u tome! 🙂 

za kore:

  • 10 belanaca
  • 300g šećera u prahu Castello
  • 300g mlevenih badema*

za fil:

  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera u prahu + 2 kašike za puter Castello
  • 200g bele čokolade Fin carre
  • 250g nemačkog putera Pilos na sobnoj temperaturi
  • 200ml slatke pavlake 

za dekoraciju i voćni sloj: 

  • 600g breskvi
  • 200g malina
  • 250ml slatke pavlake
  1. Uključite rernu da zagreva na 200°C. U veću činiju sipajte belanca i mutite mikserom dok se postanu čvrsta pena. Dodajte zatim šećer, kašiku po kašiku tako da se svaka dobro umuti pre nego što dodate novu. Nakon toga sipajte mleveni badem pa uz pomoć silikonske spatule lagano mešajte dok se sastojci ne povežu.
  2. Kalup prečnika 20cm dobro podmažite i obložite mu dno papirom za pečenje. Podelite testo na 4 jednaka pa ispecite 4 kore. Ostavite ih da se ohlade.
  3. Fil ćete napraviti tako što ćete početi sa mućenjem žumanaca na pari. Dodajte im šećer pa nastavite mućenje nekih 10-15 minuta. U međuvremenu možete istopiti čokoladu u mikrotalasnoj. Kada ste umutili žumanca, dodajte im prohlađenu čokoladu i dobro umutite.
  4. U posebnoj činiji ulupajte puter sa dve kašike šećera u prahu dok ne postane kremast.  Nakon toga dodajte mu prohlađenu smesu od jaja i čokolade, postepeno dok se sasvim ne sjedine.  Ostavite tako umućen fil u frižider na 30 minuta.
  5. Nakon toga ulupajte slatku pavlaku pa je spatulom umešajte u fil.
  6. Breskve isecite na komadiće, pa ređajte prvo koru, breskve, fil, pa tako dok ne potrošite kore i završite sa slojem fila preko poslednje kore.
  7. Složenu tortu ostavite u modli 6 sati ili preko noći u frižideru  kako bi se lepo stegla. Tortu možete završiti sa slatkom pavlakom i ukrasiti je sa malinama i kriškama breskvica.
* Da biste očistili bademe potopite ih u ključalu vodu na nekoliko sekundi, zatim će se ljuska lako skidati. Posle toga ih samo sitno sameljite u blenderu i dobićete mleveni badem adekvatan za ove kore.
(Visited 245 times, 1 visits today)