Prvi dan na moru, moj dragi i ja slabo mrdamo. Voda je nekako hladna, mi smo isuviše beli, a glava iščekuje trzaje svakodnevnice da se pojave iza svakog ugla. Najbolji način da svoj um i telo osvestimo o tome da smo na odmoru, je da smestimo naše umorne guze na stolice prvog restorančića u kom zamiriše hrana. Poslednju put sezonu odmora otvorili smo u Grčkoj, u jednoj od onih taverni što svoje stolice drže odmah uz obalu. Sve do tog trenutka bili smo smoreni i kao neki zombiji koji ne znaju kako da iskuliraju na plaži. Onda smo na tim tirkiznim stolicama, sa pogledom na morsko plavetnilo i ono neko ostrvce što je krcato borovima, prvi put probali kleftiko. To je bilo jelo koje svaka isrpljena duša ište. Komadi jagnjetine koja se topila u ustima pikanta i bogata biljnim aromama grčkih ostrva, krompiri koji su upili sve predivne sokove iz mesa i marinade, a kao veliko iznenađenje paprika sa fetom koja se predala toploti i pretvorila u nežnost. Zalivali smo svaki zalogaj gutljajima domaćeg vina i prvi put na tom putovanju naši osmesi su odjeknuli kroz okice koje su počele da se pune novom životnom energijom. Kod petog zalogaja glava je stigla telo i mi smo konačno bili na odmoru, cerekali se i cmakali kao tinejdžeri.
Razume da sam još tog momenta donela odluku da će se kleftiko odomaćiti i u našoj kuhinji, ipak nije toliko jednostavno okupiti sve ključne sastojke na jednom mestu. Ove nedelje na svu moju radost u ovim kišnim junskim danima u Lidlu se Grčka pojavila u svom najboljem ruhu i bilo je sasvim logčno da će se kleftiko naći na našem meniju. Ključne namirnice su sveža jagnjetina, feta od kozijeg i ovčijeg mleka, beli luk i crveni krompiri. U ovo jelo ide cela baštica začinskog bilja, a povrće i sir su tu kao prilog, ali i kao začin. Najlepše od svega je to što vam je za ovakvu gozbu potrebno svega 10 minuta za pripremu sastojaka, a onda samo pustite rernu da obavi teži deo posla. Zato je kleftiko idealno jelo za vikend avanture, naročito ako očekujete drage goste.