Ovo su krem rolne. Dok sam ih filovala pojela sam tri, a onda još tri tokom slikanja. Zaista nije svejedno kad hrana koju treba da slikate nestaje sa tanjira, ali to je uticaj koji ove slatke rolnice imaju na mene. Mama je vrlo slične donosila kada smo bili mlađi, upakovane u plasičnu kutiju i tako neodoljive. Za razliku od šam orlni, ove imaju onaj bogat krem od celih jaja koji ih oplemenjuje i skreće pažnju sa prilične količine šećera. Da bi bile još ukusnije, a i zato što sam majkino dete, u mleku sam kuvala  koru limuna, cimet i rum, jedan omaž španskim i portugalskim poslasticama. Naizgled ne toliko prolećne arome, ali sa sezonskim voćem transofrmišu se u sve što je potrebno u ovim kišnim danima. 

Ovo je desert koji se jede stojeći, u hodu, u krevetu, na balkonu, prstima i sa puno uzdisanja od čiste uživancije. Kontrast prhkog lisnatog testa, koje neće smekšati čak ni posle cele noći u frižideru i najkremastijeg fila čini jedan sklad za koji se valja potruditi. Ja sam dabome napravila duplu meru, ali vama dole pišem recept za polovinu od toga. Fino mleko je veoma bitno. Želite da bude punomasno kako bi fil ispunio svoj kremasti potencijal. U Lidlu sam pazarila ceo karton mleka da se nađe jer imam utisak da će se ove rolnice mesiti češće nego što sama se nadala. 

Uživajte u slikama i ne oklevajte da isprobate recept. Lep vikend želim svima 🙂

  • 2 pakovanja lisnatog testa Chefs Select
  • 1l mleka Pilos
  • oljuštena kora limuna
  • 1 štapić cimeta
  • 1/2 rakijske čašice ruma
  • 4 jaja
  • 350g šećera Castello
  • 150g brašna
  • 3 kesice vanil šećera
  1. Obe kore isecite po dužoj strani na trakice debljine 3cm. Obmotajte svaku trakicu oko modle za šam rolne, premažite ih ulupanim jajetom i pecite na 200°C dok ne porumeni. Rolnice vadite iz kalupa dok su još tople jer će kasnije pucati. Ostavite da se sasvim ohlade.
  2.  Fil započnite tako što ćete u dve posude odvojiti žumanca od belanaca. U posudu sa žumancima dodajte zatim šećer i brašno pa kratko umutite. Zatim postepeno ulivajte mleko, ne više od dve kašike odjednom i mutite dok ne dobijete žitku i glatku smesu kao za puding.
  3. Ostatak mleka sipajte u šerpu zajedno sa korom limuna, rumom i štapićem cimeta, pa pustite da provri. 
  4. Dok se mleko kuva ulupajte belanca u čvrst sneg, pa im dodajte vanil šećer i opet mutite dok se šećer ne sjedini.
  5. Kada mleko provri, izvadite limun i cimet, na kratko ga sklonite sa vatre pa uz konstantno mešanje ulijte smesu od žumanaca. Vratite na tihu vatru i neprestano mešajte, naročito po dnu dok puding ne počne da baca ključ. 
  6. U tako vreo puding koji ste skinuli sa vatre, dodajte ulupana belanca ali iz 4-5 puta. Ukoliko budete ubacili sve odjednom belanca se neće sjediniti već će krem imati tragove skuvanih belanaca. Ovako mešajte sasvim polako dok se ne sjedini pa tek onda dodajte još. 
  7. Nakon toga krem vratite na vatru da pusti još jedan ključ i ne zaboravite da mešate.
  8. Krem skinite sa vatre i prebacite u plastičnu posudu kako bi se brže ohladio. Da bi zadržao maksimalno kremastu teksturu ne dozvodlite mu da se ohladi sam od sebe već ga hladite uz povremno mešanje (svakih 5-10 minuta).
  9. Kada se krem ohladi na sobnoj temperaturi, filujte svaku rolnicu, ali ostavite mesta na vrhu za malo slatke pavlake.
  10. Čuvajte u frižideru i služite posuto šećerom u prahu sa svežim voćem i šoljom kafe.
(Visited 224 times, 1 visits today)