Sa trudnoćom, pre ovog mog slatkog deteta, na svet su došle razne žudnje. Najteže padaju one zabranjene. Iako kafu nikada nisam mogla da pijem sa uživanjem jer sam mekana pa mi se srce odmah uzvrpolji i ostanem bez daha, u kolačima nemam problem da je konzumiram. Ista priča je i sa alkoholom. Za mene je alkohol jedno krajnje gastronomsko iskustvo. Ribu nisam mogla da zamislim bez čaše adekvatnog vina, slasne burgere bez gutljaja hladnog piva, a kolače razume se bez ruma ili prigodnog likera. Za sada se ipak zadovoljavam aromama ovih dobro poznatih ukusa i sakrivam ih u sočnim biskvitima i vazdušastim kremovima. Andrej sa druge strane i dalje sve sme i meni bude drago da ga gledam kako uživa, kao onda kada sam morala na dijetu pa mi je omiljeni deo dana bio onaj u kom sam piljila u ljude dok jedu kolače. 

Na internetu, već neko vreme, postoji pomama za napitkom koji izgleda kao da je iz poslastičarskog raja izašao. Ime mu je Dalgona kafa i morala sam da ga stvorim za svog muža. Kod nas se u principu zna da Andrej posle obroka poručuje kafu, a ja desert. Zato sam njemu pripremila ovaj božanstveni napitak koji ipak liči na desert, a sebi ni manje ni više nego jednu celu celcatu tortu. Ovo je prva torta koju sam pravila po receptu sa interneta pre sedam godina kada sam tek počela da kuvam. Nisam znala kako će ispasti i baš zbog toga što je bila veoma ukusna ja sam dobila vetar u leđa kao mlada kuvarica. Tako da na neki način ona ima velikog udela u nastanku ovog bloga pa je fer da se nađe ovde među dragim receptima. Za Dalgona kafu potrebno vam je svega tri sastojka i elektitrični mikser. Poput ove kafe, torta je sočna, bogata, sa blagom gorčinom koja se savršeno stapa sa nežnošću mlečnog maskraponea. Za obe poslastice izabrala sam veoma ukusnu kafu u Lidlu koja ima taman dovoljnu jačinu da pozajmi ukus, ali da dozvoli i ostalim aromama da dođu do izražaja. Tako nastaje savršen balans, baš kao između mene i Akija, njemu ostaje više kafe, a meni više kolača. Recepti su na dnu ove stranice, a slike slede da dopune sve što moje reči nisu uspele da kažu. 

  • biskvit
  • 250g omekšalog putera Pilos
  • 250g kristal šećera Castello
  • 4 jaja
  • 300g brašna Castello
  • 1 peci prah
  • 200ml skuvane instant kafe Bellarom
  • 50g perepečenih lešnika
  • 1 rakijska čašica amareto likera ili ruma

fil

  • 500g maskrapone sira
  • 200ml ulupane slatke pavlake
  • 4 kašike šećera u prahu
  • kakao za posipanje
  1. Ulupajte margarin sa šećerom. U zasebnoj činiji penasto umutite jaja pa ih dodajte smesi od margarina zajedno sa brašnom i peci prahom. Kratko mutite električnim mikserom dok se sve ne sjedini. 
  2. Zatim dodajte krupno seckane lešnike i 1dl ohlađene kafe pa opet kratko mutite.
  3. Podelite testo u dve okrugle tepsije prečnika 20cm koje ste prethodno obložili papirom za pečenje. 
  4. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 25 minuta. 
  5. Nakon pečenja na oba biskvita četkicom nanesite preostalu kafu u koju ste dodali čašicu likera i ostavite ih da se sasvim ohlade.
  6. Ulupajte maskarpone sa šećerom, a u drugoj činiji umutite slatku pavlaku. Dodajte slatku pavlaku maskarpone kremu i lagano sjedinite uz pomoć spatule.
  7. Nafilujte prvi biskvit sa polovinom krema, preklopite ga drugim biskvitom i potrošite ostatak fila. Pospite tortu sa malo kvalitetnog kakao praha i služite uz Dalgona kafu. 
dalgona kafa
 
  • 1 supena kašika instant kafe Bellarom Gold
  • 1 supena kašika kristal šećera
  • 1 supena kašika vode
  • 2,5 dl mleka
  • kockice leda
  1. Električnim mikserom umutite kafu, šećer i vodu dok se ne stvori gust krem.
  2. Natočite mleko u šolju ili čašu, ubacite kockice leda i pažljivo sipajte krem od kafe preko mleka.
 
(Visited 209 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *