Kada smo Aki i ja tek počeli da se zabavljmo, vikendi, a naročito dan nedelja bili su rezervisani za prirodu. Odlazak do neke vode ili šume bili su savršen način da provedemo vreme zajedno. Jedan takav ritual bio je odlazak na Carsku baru, obližnji rezervat prirode gde postoji staza kroz šumu koja vodi uz samu vodu do mesta na kom se mogu posmatrati mnogobrojne ptice. To mesto sam ja u detinjstvu prekrstila u „košmarija“ zbog žabica koje su mi bez pardona presecale put. Sa Andrejem svi moji strahovi od prirode su nestali i šetnja kroz tu šumu postala mi je jedna od najdražih aktivnosti posle nedeljskog ručka. Na kraju staze pravili smo pauzu, a zvuk tišine je uvek bio neodoljivo umirijuć, pa nas je san obarao na tvrdim daskama koje su nama bile udobne kao najmekši dušek. Onda bi nas obično probudili neki posetioci koji su se tu dovezli brodićem, pa bismo im pravili zazubice dok smo sanjivo žvakali neku pitu ili štrudlu koju nam je Andrejeva mama brižljivo spakovala. Put nazad je uvek bio kao ples sa svakom granom.

Prošle nedelje smo se tamo vratili posle dugo vremena i ostali zadivljeni kao i uvek koliko se šuma menja i uvek biva drugačija. Gusenice su pojele svo lišće sa grana, ali su zato nepregledne krošnje sa plodovima ringlova ostale da se žute i da mame svojom oblošću. Onda mi je Andrej ukazao na tragove divlje svinje koja je kročila istom stazom kojom mi koračamo pa sam ja malko pošizela te mi se nakon toga priviđala iza svakog žbuna, a šuškanje keksa u Andrejevom rancu je neodoljivo podsećalo na zvuk  njenih čeljusti koje inače u životu nisam čula. „Košmarija“ se dosta nenadano vratila u moj život, međutim do kraja šetnje usled silnog kiseonika i ptičijeg cvrkutanja, ja sam opet lebdela relaksirana i srećna. 

Pošto su taj dan izostale mama Milicine poslastice, morala sam da napravim nešto što će zadovoljiti silnu potrebu za hranom kojoj je jedina svrha da usrećuje ljude. Ovaj tart je sve što duši treba. Borovnice zajedno sa limunom i breskvama postaju letnja hrana za bogove. Kora od pekan oraha, prhka i topla, sa daškom cimeta pravi kontrast vedrini voća i spaja ih u letnji desert koji neodoljivo podseća na dom i detinjstvo. Da bi kora bila uspešna važno je da puter bude hladan, a ja sam pronašla da puter sa 61% m.m. koji imaju u Lidlu čini savršen izbor iz tog razloga što mu je tačka topljenja viša od punomasnog putera, ali je onaj mlečni, kremasti ukus koji svi volimo i dalje prisutan. Tart je veoma jednostavan za napraviti samo je važno da imate apetit i kuglu savršenog sladoleda od vanile da ga poslužite čim se ispeče.

kora:

  • 65g istostiranih pekan oraha Alesto
  • 160g brašna Castello
  • 120g hladnog tričetvrt masnog maslaca Pilos 
  • 2 kašičice šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2 kašike ledene vode

nadev:

  • 400g borovnica
  • 2-3 breskve
  • 2 kašike gustina
  • 50g kristal šećera
  • 2 kašike limunovog soka
  • kora 1/2 limuna
  • 2 kašike mleka i žuti kristal šećer za posipanje
  • sladoled burbon vanila 
  1. Pekan orahe sameljite u blenderu sasvim sitno, zatim dodajte brašno, šećer, so i cimet pa pulsirajte nekoliko puta da se sastojci pomešaju. Nakon toga ubacite puter pa nastavite pulsiranje dok se maslac ne izmrvi toliko da sa brašnom stvori sitne grudvice. Prebacite testo u činiju i dodajte kašiku ledene vode pa promešajte varjačom. Dodavajte kašiku po kašiku dok se ne pokupi svo brašno sa dna, ali stanite pre nego što testo postane lepljivo. Razvaljate ga u disk rukama, uvijte u foliju i ostavite u frižider na 1-2 sata da se stegne.
  2. Zagrejte rernu na 180°C. U jednoj činiji pomešajte borovnice, breskve narezane na kriške, koru i sok limuna, šećer i na kraju gustin. 
  3. Kada se testo za koru dovoljno ohladilo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i uz pomoć oklagije razvaljate prilibližno u krug. Pripremljeno voće stavite u sredinu, a ostavite 2-3 cm s kraja kako biste mogli da prekrijte rubove. Kada ste ih prekrili, premažite ih sa malo mleka i pospite kristal šećerom, zatim pecite 30-40 minuta ili dok ne porumeni.
  4. Služite toplo uz kuglu sladoleda sa ukusom burbon vanile.
(Visited 226 times, 1 visits today)