Što se leta tiče postalo je sasvim jasno da moramo uzeti stvari u svoje ruke inače će nam se izmigoljiti dok trepnemo. Prošli vikend ugostili smo jednog malog gosta, čija poseta nas je inspirisala da nabavimo bazen, jedan od onih na naduvavanje što niknu na sred bašte za jedno popodne. Dok sam odrastala nismo posedovali ništa slično jer je u kući bilo previše stanara i ljubimaca da bi to jedan bazen podeo. Zato sam ja išla po kućama koje su imale bazene dosta dugo u svom životu, toliko dugo da se sećam poslednjeg kupanja na kom sam ja zauzimala veću porciju vode, a jedino što mi je ta voda pokrivala bili su guzovi ili gležnjevi. Tada sam eto shvatila da je dosta. Ipak volela sam da se uvaljujem u tuđe bazene i da netrpljivo čekam da se sveže natočena voda u njima ugreje. Onda obično drugaricina baka donese tople breskve ili hladne lubenice zbog kojih na kratko moramo da izletimo iz vode jer je zabranjeno jesti u bazenu, ali onda kad  se vratimo uživanje biva još veće. Kako sam odrasla, leti se više ne oslanjam na gumene plaže, već više na more i javna kupališta. Međutim ove godine ta ideja ne pije vodu, tako da smo moj muž i ja proveli čitavu nedelju u potrazi baš za jednim gumenim bazenom i eto nađosmo ga tek u ovim prohladnim danima. To nije sprečilo decu u nama, pa smo ga mi sinoć ipak naduvali onako po vetru i napunili čak, čisto za slučaj da su omašili prognozu. Dok se ne razvedri na meniju je letnja čorbica. Pravi mali bazenčić sreće, napravljena od najsvežijih sastojaka kako leto nalaže. Pošto je naša bašta zakazala kao i sve ove sezone, mirisni i sočni paradajz doneli smo iz Lidla. Ova čorba je posebna po tome što se paradajzima posvećuje specijalna pažnja prilikom pripreme i daje im se vreme u rerni da se ukusi u njemu intenziviraju tako da se leto oseća pri svakom zalogaju. Hrskavi tost sa sirom je više jesenji dodatak, ali krajnje nepohodan kad apetit poraste usled zahlađenja. Ja ću danas da sedim na ljuljašci, sa ovom rumenom čorbicom u krilu i toplom kriškom tosta u zubima, sa pogledom na naš novi bazen i da maštam o sledećem toplom danu. Ukoliko želite da mi se pridružite, recept za ovaj zagrljaj od obroka vas čeka na dnu stranice

  • 2kg paradajza papeleto
  • 3 ljubičasta luka
  • 1 glavica belog luka
  • maslinovo ulje
  • 1 kašika šećera
  • 1l goveđeg bujona
  • mileram Pilos
  • majčina dušica i bosiljak

engleski tost:

  • 50g putera Pilso
  • 50g brašna
  • oko 3dl jakog piva (bez previše gorčine)
  • 1 kašika senfa
  • 2 kašike Vorčester sosa
  • 200g čedar sira
  • rustični hleb nasečen na deblje kriške ( ja sam koristila hleb sa lukom i krompirom)
  1. Paradajz nasecite na kolutove pa ga smestite u tepsiju. Prelijte za izdašno maslinovim uljem, posolite i pospite šećerom, zatim zadenite neoljuštene čenove belog luka između kriški paradajza i stavite u rernu zagrejanu na 200°C da se peče 45 minuta do 1h. 
  2. Na šporetu pripremite bazu za čorbu tako što ćete u šerpu sipati tanko naseckan ljubičasti luk i preliti ga sa malo ulja, posoliti i ostaviti poklopljeno na najtišoj vatri da se krčka. Mešajte povremeno. Kada se luk praktično istopi, nakon nekih 15 minuta, otklopite i blago pojačajte vatru pa mešajte dok ne postane lepljiv. 
  3. Ispečen paradajz dodajte karamelizovanom luku, zajedno sa belim lukom koji treba istisnuti iz ljuske. Ulijte već skuvan bujon ili ubacite kocku supe i vodu u šerpu sa ostalim sastojcima. Ostavite da se krčka 5-10 minuta pa čorbu izblendirajte u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera. Na kraju dodajte sveže listiće majčine dušice i bosiljka i služite sa kašikom milerama. 
  4. Za tost, u šerpicu sipajte puter i čim se otopi dodajte brašno pa ga pržite nekoliko minuta na tihoj vatri. Zatim ulivajte pivo malo po malo dok se ne stvori glatka smesa nalik pudingu. Dodajte so i biber, skinite sa vatre, umešaje senf i Vorčester sos, a zatim i 100g narendanog sira. Kriške hleba koje ste prethodno istostirali premažite sa jedne strane sa pripremljenim nadevom i preko pospite sa preostalim sirom. Pecite u rerni dok se sir ne istopi. Služite dok je toplo i hrskavo uz čorbu. 
(Visited 217 times, 1 visits today)