Prva nedelja u vrtiću je kao luda vožnja koja se ne zaustavlja.U takvim danima meni se uvek jede hrana koja ima istu moć kao mekani, topli jorgan, da te zagrli i ne pušta. Lazanje su u tom slučaju očigledan izbor. Slojevi ukusnog nadeva i svežih kora, smenjuju se do u beskraj i stvaraju tople, mirisne i i najmekše zalogaje. Ovaj put pravila sam lazanje sa kombinacijom spanaća, blitve i svežeg sira, začinjeno sa dosta bibera i belog luka. Svaka kora biva prelivena i bešamel sosom koji je ako mene pitate neizostavan u svim verzijama ovih složenaca. Njegova svilena tekstura klizi niz jezik i mami sledeći zalogaj. Zvezda ovog jela su ipak sveže kore iz Lidlove #chefselect ponude koje nadmašuju sva očekivanja u pogledu elastičnosti i autentičnosti ukusa domaće paste. Uparite ove siraste lazanje sa svežom salatom i na stolu ćete imati zaista impresivan i bogat obrok za celu porodicu. 

  • 300g svežih kora za lazanje Chefs select
  • 250g baby spanaća
  • 250g blitve
  • 4 čena belog luka, sitno seckanog
  • 800g svežeg sira 10%mm S ljubavlju domaće

bešamel

  • 40g putera
  • 50g brašna
  • 800ml mleka
  • muskatni orah
  • 1 kašičica soka od limuna
  • 50g rendanog sira Grana padano ili drugi

+ iceberg i radič Chefs select salata

  1. Skuvajte bešamel sos tako što ćete istopiti puter i pržiti na njemu brašno oko 2 minuta.
  2. Postepeno ulivajte mleko i mešajte žicom dok ne počne da ključa. Začinite po ukusu sa solju, muskatnim orahom i malo limuna. Pokrijte providnom folijom da se ne bi stvorila korica na površini.
  3. Nauljite tiganj pa dodajte spanać i poklopite. Kada spanać „uvene“ dodajte dva čena belog luka i dinstajte otklopljeno dok tečnost ne ispari. Ponovite isto sa isečenom blitvom, ali možete i sve zajedno ukoliko imate dovoljno veliki tiganj.
  4. Pomešajte prohlađen spanać i blitvu sa svežim sirom i začinite po ukusu.
  5. Tepsiju dimenzija 20×30 nauljite pa sipajte dve kašike bešamela i razmažite ih po dnu tepsije zatim poređajte prvi sloj kora. Premažite ih sa bešamelom pa stavite trećinu nadeva od sira i spanaća. Ponovite postupak još dva puta, zatim prekrijte sve još jednim slojem kora i rasporedite preostali bešamel.
  6. Prekrijte posudu sa folijom i pecite tako porkiveno oko 30 minuta na 220°C. Nakon toga skinite foliju, pospite sirom i nastavite da pečete još 15 minuta ili dok površina ne porumeni.
  7. Nakon pečenja ostavite lazanje da odmore 15 minuta, zatim secite veliku parčad i služite sa svežom salatom. Naš izbor je kombinacija icberg salate i radiča. 
(Visited 415 times, 3 visits today)