Kod babe i dede kulja, šire poznatija kao palenta, jela se svake nedelje, nevezano za godišnja doba ili sveopšte raspoloženje ukućana. Mislim da je deda kulju doručkovao od detinjstva pa sve do poslednjih dana i uvek sa istom slašću. Za nas unuke opcije su bile hladno mleko preliveno preko vrele kulje ili kristali šećera posuti preko vrele kulje. Pre nego što je šećer izašao na loš glas ja sam birala baš njega i gledala ga kako se topi i pretvara u sjajnu površinu, nakon čega bih sve promešala pa još jednom posula i sve tako. I dan danas kada mi je potrebno da odem na to mesto unutar sebe na kom se osećam zaštićeno  i ušuškano ja skuvam sebi kulju i jedem je velikom kašikom tako što kružim od ivica ka centru samo umesto šećera dodam kašiku milerama.

Ove ćuftice sa palentom su letnja vrsta jela za ušuškavanje koje će vam sigurno prijati. Siraste ćuftice od belog mesa krčale su se u sveže pripremljenom paradajz sosu, a onda su legle preko kremaste palente obogaćene mileramom. Pesto u paradajz sosu naglašava aromu bosiljka, najvećeg vesnika leta, a parmezan u ćufticama povezuje sve ukuse u jednu toplu priču. Sve namirnice sam našla u Lidlu i iskoristila nedelju italijanskih proizvoda kako bih obezbedila samo najkvalitetnije namirnice, što i vama savetujem. Recept potražite na blogu..

 

ćufte

  • 400g pilećeg filea
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 supena kašika mešavine začina sa povrćem Kania
  • 1 jaje
  • 2 tost hleba bez kore
  • 50g rendanog parmezan
  1. U blenderu usitnite crni luk. Dodajte zatim belo meso i blendirate dok se meso ne samelje.
  2. U činiju stavite tost hleb koji ste dobro pokvasili vodom. Dodajte meso iz blendera, začine, jaje i parmezan pa sve mesite rukama ili viljuškom. Ostavite pokriveno u frižideru na 1h kako bi meso upilo vodu iz hleba.
  3. Nakon toga formirajte kuglice, pa pržite ćuftice na malo dobro zagrejanog ulja iznad srednje vatre samo toliko da porumene sa svih strana. Ćufte ne treba da  budu pečene unutra jer će nastaviti da se kuvaju u sosu pa ih prebacite na tanjir i pokrijte dok pirpemate sos ili ih ispecite tek nakon što privedete sos kraju.

paradajz sos

  • 2 konzerve pelata
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica pesto sosa Italiamo
  • 1/2 kocke supe
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika origana
  • 50g parmezana
  • 1 mocarela
  1. U šerpi ili dubokom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja zajedno sa dva čena belog luka. Kada luk počne da rumeni izvadite ga na dasku, naseckajte. U šerpu dalje dodajte naseckan beli luk i sve ostale sastojke osim sireva. Krčkajte iznad tihe vatre pa nakon 10 minuta ubacite rendan parmezan i iscepkanu mocarelu, a onda promešajte i začinite po ukusu.
  2. Ubacite ispržene ćuftice i krčkajte još 10 minuta od momenta kada sos počne ponovo da ključa. Pospite sveže seckan bosiljak i skinite sa vatre.

palenta

  • 125g kukuruznog griza
  • 700ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 25g putera
  • 2 kašike Pilos milerama
  1. Vodu i kukuruzni griz odmah smesite u šerpu pa ih kuvajte iznad tihe vatre uz mešanje. Nakon 10 minuta griz bi trebalo da bude kuvan i da brboće. 
  2. Skinite sa vatre i umešajte so i puter, a kada se puter istopi umešajte i mileram.
  3. Kada ste spremni da poslužite jelo sipajte nekoliko kašika palente na dno tanjira pa u sredini napravite udubljenje. Preko sipajte ćuftice, prelijte sa još malo sosa i obavezno pospite sa parmezanom i listićima bosiljka.

 

(Visited 218 times, 1 visits today)