U suštini u koje god vreme da me pozovite, bilo koji dan u nedelji najveće šanse su da me zateknete u kuhinji, dok mutim, seckam, mešam, probam, oklagijam, sudove perem ili visim pored prozora sa rekvizitima u jednoj ruci i fotoaparatom u drugoj. Kao u ljubavi, dok smo u neprestanoj potrazi za njom ni ne očekujemo da ćemo kada je konačno pronađemo vrlo brzo zaboraviti  kako je to biti bez nje. Naravno ako smo te sreće. E tako je i sa životnim pozivom, u jednom trenutku ne znamo šta smo u sledećem ne možemo jedan dan u životu da zamislimo bez makar razmišljanja o sledećem receptu.

Protekli mesec je bio veoma radan i skoro da sam zaboravila kakav je osećaj kuvati i fotkati onako iz čiste dokolice. To je na neki način bio test. Da li i dalje kuvam i fotografišem zato što to volim ili zato što mi je to posao? Ispostavilo se da u danu u kom sam mogla da radim bilo šta, ja sam odabrala da će najbolji provod biti ako budem eksperimentisala sa višnjama i čokoladom i napravila jedan ružičasti foto seš. Tako je nastala ova torta čije su kore bogate čokoladom i tamnim kakaom. Fil je kremast, vazdušast mus od višanja koje mu daju ovu zanosnu ciklamastu boju. Recept se nalazi na dnu post-a, a ja sam tu kao i uvek za sva vaša pitanja. Ako je budete pravili, postarajte se da me tagujete, raduje me da vidim vaše slatke kreacije . 🙂

mus od višanja

500g smrznutih višanja

4 kašike kristal šećera

200ml slatke pavlake

2 belanca

4 kašike kristal šećera

čokoladna torta

300g tamne čokolade za kuvanje

250g putera

2 kašike tamnog kakao praha

125ml mleka

6 jaja

220g kristal šećera

85g smeđeg šećera

150g brašna

liker od višnje za premazivanje kora

Višnje istopite u šerpici sa 4 kašike šećera i kuvajte dok tečnost ne postane gusta i lepljiva. Štapnim mikserom sameljite u fin pire. Ostavite u frižideru da se sasvim ohladi. Na paru stavite belanca sa šećerom pa ih uz pomoć varjače mešajte polako samo toliko da sprečite da se skuvaju. Cilj ovoga je da se šećer istopi sasvim i da se jaja termički obrade kako bi bila bezbednija za konzumaciju. Belanca su spremna za mućenje onog momenta kada pod prstima ne osećate zrna šećera već veoma glatku smesu.Za to će biti potrebno nekih 10 minuta na pari. Nakon toga skinite ih sa pare i mutite na najjačoj brzini električnim mikserom dok ne postanu čvrt sneg.

U drugoj posudi umutite blago slatku pavlaku pa joj dodajte pire od višnje i mutite dok ne postane fin šlag. Sada ubacujte belanca ali iz tri puta. Svaki put lagano mešajući i sledeću turu dodajte tek kada je prethodna sasvim umešana. Ostavite mus u frižider da se ohladi.

Na pari istopite čokoladu sa puterom. Kada se sasvim istope dodajte im kakao i mleko pa dobro umešajte. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom pa im polako dodajte tek prohlađenu smesu sa čokoladom. Na kraju dodajte brašno, promešajte i nalijte u kalup koji ste predvideli za pečenje. Onaj koji sam ja koristila je 20cm u prečniku i dobila sam tri pojedinačne kore. Vi možete koristiti i širi pa sipati manje testa za svaku koru da budu tanje ili naprosto jednu iseći na dva dela. Koji god kalup da izabere prethodno ga obložite papirom za pečenje. Rernu zagrejte na 160°C do 180°C u zavisnosti od veličine kalupa (veća temperatura za manji kalup) i pecite kore dok na dodir ne postanu pečene iznutra. Ja sam ove male kore pekla oko 25 minuta. Ako celu smesu sipate u jedan kalup onda pecite 1h vremena kako bi i sredina bila pečena.

Dok su još vrele premažite ih izdašnom količinom likera od višnje. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ohlade pre nego što ih izvadite iz kalupa i zatim ih nafilujte sa musom od višanja. Torta će najlepša biti ako je budete služili na sobnoj temperaturi. Dakle pre služenja ostavite je napolju na 30 minuta da se zagreje i dozvoli puteru da odradi svoju magiju.

(Visited 272 times, 1 visits today)