375ml punomasnog mleka Pilos
100g tamne čokolade First Nice
2 kašike kvalitetnog kakao praha Castello
1 kašika kukuruznog skroba Castello
1 kašičica cimeta Kania
2 ili više kašičice šećera Castello
prstohvat soli
1 rakijska čašica Amareto likera (opciono)
U jednoj posudi pomešati sve sastojke osim čokolade i mleka. Zatim sipati deo mleka samo toliko da se dobije gusta, ali glatka smesa. Ovo će sprečiti kasnije pojavljivanje grudvica. U šerpicu sipati preostalo mleko. Staviti ga na tihu vatru i pustiti ga da se zagreje do momenta kada mehurići počnu da se pojavljuju na obodu. Tada skinuti šerpicu sa vatre i uz neprestano mešanje uliti smesu kakaa i skroba. Vratiti šerpicu na vatru i pustiti da provri, mešati povremeno i kuvati još 5 minuta nakon vrenja. Nakon toga ubaciti sitno naseckanu čokoladu i mešati dok se sasvim ne istopi. Možete kuvati duže ako volite da bude više kao puding ili je ostaviti da bude tečnija. Sve zavisi od vas. Ovo je trenutak da dodate liker ako ste raspoloženi. Možete ga dodati samo u pojedinačne porcije ukoliko deca piju sa vama. Na kraju ostaje samo da izaberete najlepše čaše i da poslužite toplu čokoladu sa raskošnim Favorina keksićima.
Ukoliko toplu čokoladu pripremate kao poklon izaberite teglicu po želji pa ređajte skrob, kakao, šećer, cimet, so, zatim naseckajte čokoladu pa pre nego što je dodate u teglicu stavite komad kuhinjskog celofana koji će odvojiti čokoladu od ostatka sastojaka. Ukrasiti prema ličnoj inspiraciji i udružiti teglicu sa Favorina keksićima koji zajedno čine idealan praznični dar. Takođe, u skladu sa količinom suvih sastojaka koje ste stavili, naznačite svom domaćinu koliko mleka je potrebno za kuvanje. Postupak možete takođe napisati kao pisamce ili im jedostavno poslati link ka ovoj stranici. 🙂
Napomena: Mere se mogu udupliti koliko god puta je potrebno.