Sećam se tako da nas je jedne zime mama naučila kako da pravimo toplu čokoladu. I to u mikrotalasnoj. To su bile tako neke bezbrižne i ušuškane godine, čini mi se da ni pubertet nije udario kako treba. Ta topla čokolada je bila božanstvena. Kremasta, svilenkasta, čokoladasta, božanstvena. Pravili smo je svaki dan kao pomahnitali. Zavirivali kroz zamagljeno prozorče mikrotalasne i bečili oči da vidimo da li kipi jer nam je to bio znak da je gotova. Sekund duže i ode mast u propast. Prosto jedan divan ritual iščekivanja uvek praćen mirisom mleka i kakaa. 

Kako nam se bliže praznici i sva ona mala slavlja koja podrazumevaju čestitanja od kuće do kuće vreme je došlo da razmišljamo o poklonima. Možete naravno nositi klasike, kafu, čokoladu i flašu žestine, ali zašto kad isto tako lako možete da se zabavite i istovremeno obradujete svoje domaćine sa jednim čokoladnim blagom u teglici. Za vas sam pripremila veoma lagan recept koji vam neće oduzeti puno vremena. Biće vam potrebna samo jedna lepa ambalaža, možda staklena teglica ili neka  metalna, to je trenutak da se zabavite i dopustite mašti da uradi svoje. U Lidlu odaberite najkvalitetnije sastojke koje sam navela na dnu posta-a pa ih pažljivo poređajte u odabranu kutijicu i ukrasite je kako vam duša nalaže. Možete koristiti satenske trake, šarene vrpce, rustične kanape, celofan, pak-papir, natron papir, tkanine sa printom, nalepnice, sezonsko cveće, grančice četinara, grančice začinskog bilja, sitne ukrase za jelku, bukvalno bilo šta. . .

E sad šta je topla čoklada bez još malko šećera 🙂 Zato lepo kada u  Lidlu budete kupovali sastojke obratite pažnju i na izbor Favorina keksića od kojih će pamet da stane i vama i onome ko ih dobije na poklon. Bilo da su u pitanju medenjaci, hrskavi keksi sa maslacem, hrskavi biskviti sa kristal šećerom, zvezdice sa cimetom ili praline sa marcipanom ne možete pogrešiti. Uparite ih sa suvim miksom za toplu čokoladu i za ove praznike poklonite svojim najdražima novi slatki ritual. Ceo recept potražite na dnu post-a.

375ml punomasnog mleka Pilos

100g tamne čokolade First Nice

2 kašike kvalitetnog kakao praha Castello

1 kašika kukuruznog skroba Castello

1 kašičica cimeta Kania

2 ili više kašičice šećera Castello

prstohvat soli

1 rakijska čašica Amareto likera (opciono)

U jednoj posudi pomešati sve sastojke osim čokolade i mleka. Zatim sipati deo mleka samo toliko da se dobije gusta, ali glatka smesa. Ovo će sprečiti kasnije pojavljivanje grudvica. U šerpicu sipati preostalo mleko. Staviti ga na tihu vatru i pustiti ga da se zagreje do momenta kada mehurići počnu da se pojavljuju na obodu. Tada skinuti šerpicu sa vatre i uz neprestano mešanje uliti smesu kakaa i skroba. Vratiti šerpicu na vatru i pustiti da provri, mešati povremeno i kuvati još 5 minuta nakon vrenja. Nakon toga ubaciti sitno naseckanu čokoladu i mešati dok se sasvim ne istopi. Možete kuvati duže ako volite da bude više kao puding ili je ostaviti da bude tečnija. Sve zavisi od vas. Ovo je trenutak da dodate liker ako ste raspoloženi. Možete ga dodati samo u pojedinačne porcije ukoliko deca piju sa vama. Na kraju ostaje samo da izaberete najlepše čaše i da poslužite toplu čokoladu sa raskošnim Favorina keksićima. 

 

Ukoliko toplu čokoladu pripremate kao poklon izaberite teglicu po želji pa ređajte skrob, kakao, šećer, cimet, so, zatim naseckajte čokoladu pa pre nego što je dodate u teglicu stavite komad kuhinjskog celofana koji će odvojiti čokoladu od ostatka sastojaka. Ukrasiti prema ličnoj inspiraciji i udružiti teglicu sa Favorina keksićima koji zajedno čine idealan praznični dar. Takođe, u skladu sa količinom suvih sastojaka koje ste stavili, naznačite svom domaćinu koliko mleka je potrebno za kuvanje. Postupak možete takođe napisati kao pisamce ili im jedostavno poslati link ka ovoj stranici. 🙂

Napomena: Mere se mogu udupliti koliko god puta je potrebno. 

(Visited 299 times, 1 visits today)