Iako za sebe ne bih rekla  da sam tradicionalna ženska, postoji nešto u tradiciji što je privlačno i dobro za dušu. To su ti poznati momenti koji se ponavljaju i ulivaju nam sigurnost u ovom veoma nepredvidljivom svetu. I valjda baš zato, mi ljudi ulažemo toliko truda, vremena, a ponekad i novca da održimo naše tradicije i ne dozvolimo da ih vreme proguta. Omiljene su mi one koje podrazumevaju okupljanje najbližih. Svaka porodica pored rituala koji su zajednički velikom broju ljudi, sprovodi i one manje, lične i spontano nastale u skladu sa srcem i dušom njenih članova. I u našoj porodici ima nekoliko takvih majušnih tradicija koje nas u raznom sastavu okupljaju uvek oko stola koji je pun hrane. Samo neke od njih su 8. mart gde se mi ženske iz familije svake godine bez izuzetka izvedemo na klopu i partiju brbljanja, za Uskrs opet mama, baka, tetka i ja zajedno farbamo jaja i na kraju uvek nešto jedemo, onda kad god Suba (uja) i Keti (ujna) dođu iz Norveške kod njih se onako familijarno zapijemo uz egzotičnu trpezu, lepu muziku i prigušena svetla oko njihovog velikog stola. Tradicija je postala i da Aki i ja već 1. januara krenemo sa Hari Poter maratonom koji uvek prati sva praznična hrana iz frižidera. Na žalost neke tradicije ne žive večno i nestaju sa ljudima na ovaj ili onaj način, ali do skoro pa od kad znam za sebe 2. januara smo išli  kod tatinih na gibanicu sa sirom, najbolju gibanicu na svetu. Na kraju krajeva da se primetiti da  hrana biva ključni sastojak svih lepih tradicija koje drže ljude ona okupu.

U skladu sa tim podrazumeva se da je važno imati prave recepte za svaki takav momenat. Kako je sezona slava pred nama, pripremila sam jedno mrsno jelo koje će svojom elegancijom zadiviti sve goste. Kod ovako jednostavnih jela kvalitetni sastojci su najvažniji da bi njihov izgled i ukus bili na nivou zadatka. Zato namirnice potražite u Lidlu jer tamo imaju pančetu savršeno tanku i ujednačenu koja će inače pipav posao zamotavanja piletine učiniti gotovo neprimetnim. Pančeta je tu da čuva belo meso od isušivanja. Unutar nje sokovi iz mesa neće imati gde da pobegnu pa će se mešati sa nadevom i vraćati unutra. Rezultat je hrskava, slana korica i izuzetno sočno meso. Nadev od pečuraka i praziluka je zaista tu da doda svečanu notu i bogat ukus svakom zalogaju. Moj tata ne prestaje da priča o ovom jelu, ali ne morate nam verovati na reč već slobodno proverite sami. Detaljan recept potražite na dnu post-a.

4 komada pilećih grudi
1kg šampinjona
3 praziluka
70g putera Pilos
1/2 kocke goveđeg bujona
4 pakovanja pančete Pikok
 
Tanko naseckajte pečurke pa ih u tiganju na istopljenom puteru dinstajte na tihoj vatri dok ne puste vodu. Tada ubacite izdrobljenu kocku supe, pojačajte temperaturu na srednju i dinstajte uz povremeno mešanje dok pečurke ne postanu zlatne i počnu da se lepe za dno tiganja. U tom trenutku sitno naseckajte praziluk pa ga ubacite u tiganj sa pečurkama. Dinstajte dok praziluk blago ne uvene i izgubi na masi, nekih 5 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite sa strane da se prohladi.
Za to vreme uzmite komade belog mesa pa jedno po jedno zasecite po sredini ne do kraja ali dovoljno da dobijete komad koji je postao duplo širi. Svako parče prekrijte lepljivom folijom pa ga istucite kuhinjskim maljem ili dnom teže šerpice dok ga ne rastanjite otprilike na pola od početne debljine. Blago posolite unutrašnju stranu, ali nemojte preterivati jer će meso upiti dosta soli od pančete i nadeva. Nafilujte svako parče tako da ostavite margine od 1cm. Zatim preklopite prvo spoljašnje strane u širini margine pa onda krenite da rolate trudeći se da prstima gurate nadev ka unutra. Urolano meso možete zamotati na kratko u foliju i dobro stisnuti kako biste dobili čvrst i lep oblik. 
Pančetu poređajte po dasci tako da se šnite blago preklapaju u širini urolanog komada piletine. Položite dve šnite po sredini kako biste njima preklopili krajeve rolata. Stavite rolat preko sredine tako da na dnu bude njegov kraj, baš na mesto te dve poprečne šnite pa ga preklopite prvo sa onim krajem pančete koji je bliži vama, zatim stranice, a onda zarolajte do kraja da dobijete kompaktan rolat. Pecite u suvom tiganju na srednjoj temperaturi i okrećite rolat tako da svaka strana bude dobro pečena i rumena. Nakon toga izvadite na drvenu dasku i dobro ušuškajte meso sa alufoljiom. To će osigurati da ostane sočno jer sokovi neće imati gde da pobegnu, a ni toplota koja će dokuvati sredinu rolata ukoliko je ostala nekuvana. Ostavite ga tako dobrih 10 minuta. Služite dok je toplo.
Predlog za serviranje: pire od šargarepe i ukiseljeni crveni luk
(Visited 249 times, 1 visits today)