Ah te princeze!  One su mi tako posebna poslastica. I šta ih čini princezama, sad ću da vam kažem.

Kao i sve princeze, tako i ove traže pažnju. Ne daju ti baš mnogo da gledaš sa strane nego nekako najviše u njih i da se trudiš da im sve bude potaman inače hoće da šljohnu ili ako više volite da padnu u san, poznato vam je to kako princeze umeju da se uspavaju.

Omiljeni deo u procesu njihovog nastajanja mi je onaj u kom sedim ispred rerne i posmatram ih kako nadolaze. To uvek bude napet momenat jer dok ih gledam one ni da mrdnu, međutim čim sklonim pogled na sekund one narastu u svojoj svojoj lepoti. Stidljive su dakle kao prave princeze. 

A onda kada konačno narastu ti ne možeš da se ne oduševiš pa možda nešto i izustiš, uputiš im kompliment i svaki čas ih zaviruješ da im se diviš. Zbog toga one kao i svaka princeza porumene jer bude ih blam da im tako otvoreno izjavljuješ ljubav. 

Na kraju i one vole da se doteruju, da menjaju haljine, dezene i boje. Međutim šta god da izaberete izgledaće prelepo. Pa setite se samo Pepeljuge u onoj pocepanoj haljini. I dalje je bila lepša od sestara. Ove moje princeze su inspirisane prazničnom atmosferom koja je u Lidlu uveliko počela. Kao rezultat odlučila sam da ih obučem u bogat krem od maskarponea obogaćen toplom aromom meda. Korica je prepuna badema koji hrskaju i upotpunjuju zimski doživljaj. 

Recept za ove lepotice se nalazi na dnu post-a, a vi ne oklevajte. Praznici nam stižu, a zna se da je to sezona princeza.

žeženo testo:

2 1/2 dl vode

150g brašna Castello

100g putera Pilos

4 jaja

1 kašika šećera Castello

prstohvat soli

krem od meda i maskarponea:

500g maskarpone sira Pilos

4 kašike livadskog meda

1 kašika šećera u prahu Castello

2 čepa amareta

500ml slatke pavlake Bianca Lieve

prhko testo sa bademima:

100g ledenog putera naseckanog na kockice Pilos

100g mekog smeđeg šećera Castello

100g brašna Castello

140g celih badema Belbake

U blender stavite sve sastojke za prhko test i meljite dok ne dobijete usitnjen badem i povezane sastojke. Istresite ga na papir za pečenje, stisnite ga da se svi komadi spoje i razvajajte na 2-3mm debljine. Vadite krugove veličine 5-6cm i ređajte ih jedan na drugi sa isečenim komadima papira za pečenja između svakog koji će sprečiti da se zalepe i omogućiti lakše odvajanje. Tako isečeno testo stavite u zamrzivač na 30 minuta. Ovaj deo možete uraditi i noć pre u tom slučaju dovoljno je da isečeni kružići odstoje u frižideru do momenta pečenja.

Zagrejte rernu na 190°C.  Napravite testo za princeze tako što ćete i šerpicu sipati  vodu, šećer, puter, so i staviti ih na tihu vatru. Izmerite brašno pa kada se puter i šećer u vodi istope, sklonite šerpicu sa vatre postepeno dodajući brašno uz stalno mešanje varjačom. Kada ste ubacili svo brašno vratite šerpu na vatru i mešajte varjačom dok testo ne počne da se odvaja od zidova šerpe što se veoma brzo dogodi. Skinite sa vatre i prebacite testo u plastičnu posudu sa tankim dnom i eventualno u posudu sa hladnom voodm kako bi se testo što pre prohladilo. 

U posebnoj posudi razmutite jaja onako viljuškom da se dobro povežu žumance u belance pa ih dodajte testu kada se ono prohladi. Testo će i dalje biti mlako, ali ne sme da bude vrelo kako ne bi došlo do zgrušavanja jaja koja će se u dodiru sa toplotom skuvati. I sada mešajte, polako ali uporno. Na početku će delovati kao da se jaja i testo neće nikada povezati ali verujte mi da hoće, samo mešajte. Ključno je dobiti pravu teksturu testa, kada se sasvim poveže sa jajima ono bi trebalo polako da klizi sa površine varjače. Ukoliko testo previše čvrsto stoji ubacite još jedno žumance pa ponovite  postupak mešanja.  

Ova mera je dovoljna za 15 većih princeza. Sipajte testo u špric sa ravnim kružnim otvorom pa ga istisnite na pleh obložen papirom za pečenje. Imajte na umu da će krofne prilično da porastu tokom pečenja pa im napravite dovoljno mesta. U suprotnom one koje budu previše blizu brzo će šljohnuti kada izađu iz rerne. Moje su bile prečnika 5cm pre pečenja i idealno bi bilo da sam ih pekla po 5 eventualno 6 komada u plehu koji je dimenzija 38×32. Na vrh svake stavite kružić od prhkog testa koji ste neposredno pre pečenja izvadili iz frižidera/zamrzivača i pecite ih 25-35 minuta dok sasvim ne porumene. Zbog badema testo će dobiti tamniju braon boju pa je važno sačekati da se to desi pre prvog otvaranja rerne. Kada izvadite princeze iz peći probušite svaku sa kineskim štapićem i vratite u toplu rernu na 5 minuta. Ovaj postupak će pomoći da sva para koja se zadržala izađe i da se unutrašnjost prosuši što će omogućiti da princeze ostanu čvrste i uspravne.

Nikako ne otvarajte rernu u toku pečenja jer će tako princeze zasigurno da splasnu!!!

Umutite maskrapone sa medom, šećerom i amaretom pa ga sipajte u spric za filovanje. Ovog krema će biti dovoljno da popuni unutrašnojst princeza. Umutite i slatku pavlaku sa 2 kašike šećera u prahu. Sasvim ohlađenim princezama isecite vrh pa ih unutra filujte sa maskraponeom, a zatim ulupanu slatku pavlaku istisnite na njihov vrh i na kraju svaku poklopite sa komadićem koji ste isekli. Pospite ih šećerom u prahu i ukrasite po želji. 

(Visited 350 times, 1 visits today)