Arsena često uspavljujem u kuhinji, u blizini upaljenog aspiratora. Po danu to bude posebno prijatno jer mi pogled pada kroz prozor na baštu i sve gole grane koje strpljivo čekaju da ozelene. A kada dođe rano poslepodne, svetlo u bašti postaje usko kao reflektor koji osvetljava samo jedan komad trave. I baš na tom delu rastu dva zasada visibaba koje tako osvetljene izgledaju kao priviđenje. Dok ih posmatram posmislim na male ručice koje će uskoro da ih čupkaju. Sinoć je te iste visibabe Andrej ubrao za  Naru. Ko još noću bere cveće čovek bi pomislio, a odgovor je neko jako zaljubljen. Onda se ona  pretvarala kako ih skuplja u bašti pa je po jedan cvet poklonila svakom od nas. Eto to je ljubav ja mislim, miris visibaba u jednom malom domu u kasno zimsko veče. 

Slaviti ljubav treba neprestano. Ja sam oduvek obožavam izjave ljubavi koje se izriču kroz hranu jelte. Zato neću prestati da smišljam recepte koji imaju za cilj da postignu baš to. Danas je to ova tortica sa svežim jagodama, piškotama umočenim u citrusni sirup i sa kremom od jagoda toliko kremastim da nećete moći da prestanete da je jedete. U originalan recept ide želatin ali ja nisam njegov ljubitelj pa sam razvila recept sa pudingom i rezultat je pred vama. Jagode su ključ ukusa ove torte pa birajte samo najlepše poput zamrznutih i svežih jagoda iz Lidla, a onda odaberite ljude koje najviše volite da je sa njima podelite.

 

300g zmrznutih jagoda

180g šećera
2 pudinga od vanile
250ml vode
300ml slatke pavlake
350g piškota
500g svežih jagoda
 
sirup
150g šećera
250ml vode
kora limuna
 
1. U šerpicu sipajte šećer i vodu sa oguljenom korom limuna pa kuvajte iznad tihe vatre i mešajte povremeno kako bi se sav šećer istopio. 
2. Kada tečnost proključa kuvajte još 5 minuta i sirup je gotov. Prebacite ga u dubok tanjir i ostavite da se ohladi.
3. Za fil pomešajte jagode i šećer u jednoj šerpici pa ih pustite da se polako tope iznad tihe vatre. Za to vreme u činiji pomešajte puding i vodu sve dok ne dobijete žitku smesu bez grudvica. 
4. Kada se jagode i šećer otope izblendirajte ih ručnim blenderom i vratite na vatru. Čim smesa od jagoda počne da ključa sipajte razređen puding u tankom mlazu i mešajte žicom sve dok se ne zgusne, a kada počne da ključa skinite sa vatre.
5. Nakon toga prebacite skuvan puding na silikonsku podlogu ili na tacnu obloženu kesom za zamrzivač. Tanko rasporedite pa prekrijte drugom kesom. Na taj način puding će se brzo ohladiti, a kesa će sprečiti da se stvori korica po površini.
6. Kada puding postane mlak prebacite ga u veću činiju i mutite mikserom dok ne postane kremast. U drugoj posudi ulupajte slatku pavlaku pa je iz nekoliko puta umešajte u puding sve dok ne dobijete fin mus od jagoda. 
7. Kalup prečnika oko 20cm obložite papirom za pečenje. Piškotama isecite sa jedne strane onaj zaobljeni deo kako bi bile stabilnije kad ih budete ređali u pleh. Piškote umačite u sirup na onoj strani bez šećera i ređajte uz stranice kalupa tako da šećerena strana bude ka spolja. Nakon toga popunite dno kalupa ali ovaj put okrenite ravnu stranu piškota na dole. 
8. Nakon toga sipajte 1/3 fila unutar kalupa pa rasporedite polovinu jagoda koje ste prethodno očistili. Preko jagoda razmažite ostatak fila i stavite u frižider da se hladi minimum 4h ili preko noći. 
9. Tortu izvadite iz kalupa pa na vrhu rasporedite sveže jagode isečene na polovine i ukoliko se osećate posebno romantično zavežite satensku traku oko nje. 
 
(Visited 256 times, 5 visits today)