U to vreme Vanja i ja smo još uvek vikende provodili kod babe i dede, Rajke i Rajka. Ona je bila vrsna kuvarica. Držala se onih jela koja je volela da sprema i sad kad je nema svi i dalje žudimo za tim ukusima. Mnoge suze proplakane su zbog žudnje za njenim krofnama.  Jedan od onih recepata koje je pripremala retko, što bi rekli svake prestupne i zato su takvi dani bili skoro ritualni. Ustajala je u cik zore da bi sve bilo spremno u vreme ručka. Kuhinja je bila potčinjena toj aktivnosti. Sto je pokrivala čistim, belim čaršafima, veliku vanglu je grlila svojim nogama, dok je rukom mesila testo beskrajno dugo čini mi se. I matori i klinci, svi smo bili podjednako uzbuđeni i zavirivali kroz vrata kuhinje da vidimo kako stvari napreduju. Pravljenje krofni bilo je nešto mistično, nešto što je samo Rajka umela. 

Danas su stvari malo drugačije, imamo toliko mašina da nam zamene ruke pa ni krofne nisu više recept koji pravimo svake prestupne. Recept koji delim sa vama je kombinacija četiri recepta koja sam isprobala u poslednjih nedelju dana u potrazi za ukusom Rajkinih krofni. Uzela sam od svega ono što mi se učinilo da će obaviti posao i mislim da sam se vraški približila. A ove jagode koje vidite na slikama su iz Lidla i pravo su obećanje da proleće samo što nije. Takođe neverovatno prijaju uz tople krofne. Na dnu stranice možete pronaći veoma detaljan recept, a za vizuelne tipove snimili smo i video recept koji je odmah ispod. Nadam se da ćete uživati 🙂

Sastojci:
 • 400ml toplog mleka Pilos
 • 700g mekog brašna tip 400
 • 2 jajeta
 • 14g suvog kvasca Belbake
 • 50ml ulja
 • 1 kašičica soli
 • 1 kašika šećera
 • kora jedne pomorandže ili limuna (opciono)
 • 50g putera Pilos na sobnoj temperaturi
 • 1l ulja za prženje

za posluživanje:

 • šećer u prahu
 • džem od jagoda ili nadev po izboru

Postupak:

 1. Odvadite oko 100ml mleka u manju posudicu i u to umešajte kvasac šećer i malo brašna. Ostavite 5 minuta da kvasac odreaguje.
 2. U veću činiju sipajte mlako mleko, nadošli kvasac i polovinu od ukupne količine brašna (oko 350g). Uz pomoć drvene varjače mutite dok ne dobijete glatko i žitko testo bez grudvica. 
 3. U žitku smesu dodajte razmućena jaja, ulje, so i narendanu koru citrusa ako je koristite. Opet sjedinite.
 4. Sada dodajte 1/3 preostale količine brašna (oko 120g) i mesite testo 10-15 minuta. U ovom trenutku možete mesiti testo uz pomoć ruke, varjače, električnog miksera sa nastavcima za testo ili sa stabilnim mikserom takođe sa adekvatnim nastavkom. Moja preporuka je da koristite električno pomagalo. 
 5. Dok se testo mesi, kako god da ste odlučili, postepeno utrošite preostalo brašno tako da pre svakog dodavanje testo bude glatko.
 6. Testo će biti tek tek lepljivo, ali veoma meko. Kratko ga izvadite van posude koju namažite puterom pa u nju vratite testo. Ostavite pokriveno prijanjajućom folijom i krpom na toplom mestu 60 minuta da nadođe.
 7. Nakon toga testo bi trebalo da se udupli. Pobrašnite toplu radnu površinu pa na nju istresite testo, dlanove premažite puterom i premesite testo dok ne postane glatko. Vratite ga u podmazanu posudu i pokriveno ostavite da se diže još 60 minuta.
 8. Nadošlo testo kratko premesite pa ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 1,5 do 2cm. Ponovo dlanove namažite puterom pa nežno pređite preko površine razvaljanog testa.
 9. Vadite krofnice kalupom po želji. Ostavite ih na toplom pokrivene da se podignu 30 minuta. 
 10. U šerpici ugrejte 1l ulja na 180°C, ali vatru držite na sredini (npr. na skali od 1-10 da vatra ili ringla greju na 5). Kada su krofne nadošle ubacite ih u ulje (nemojte pretrpati jer će dodatno da narastu) i poklopite. Pecite tako nekoliko minuta dok donja strana ne dobije finu boju. Kada ih okrenete, krofne nemojte više poklapati. 
 11. Krofne pospite šećerom u prahu i nafilujte ih po izboru. Ono što se ne pojede isti dan čuvajte u kesi ili hermetički zatvorenoj posudi kako bi ostale ukusne i sutra.

Da bi vam krofne uspele:

 • Mleko mora biti toplo, a ostali sastojci trebaju biti na sobnoj temperaturi. 
 • Brašno se ne sme odjednom ubaciti jer će krofne biti gumaste i suve.
 • Testo se mora dugo mesiti da bi bilo elastično.
 • Testo mora više puta da narasta da bi krofne bile meke i buškaste.
 • Kuća, a naročito prostorija u kojoj se mesi i površine na kojima se testo diže moraju biti veoma tople. Ukoliko to ne možete da postignete preporučujem vam da podižete testo sva tri puta u rerni koju ste prethodno uključili na 50°C pa je isključili. U rerni je toplota ravnomerna što garantuje uspeh. 
(Visited 786 times, 1 visits today)