U to vreme Vanja i ja smo još uvek vikende provodili kod babe i dede, Rajke i Rajka. Ona je bila vrsna kuvarica. Držala se onih jela koja je volela da sprema i sad kad je nema svi i dalje žudimo za tim ukusima. Mnoge suze proplakane su zbog žudnje za njenim krofnama. Jedan od onih recepata koje je pripremala retko, što bi rekli svake prestupne i zato su takvi dani bili skoro ritualni. Ustajala je u cik zore da bi sve bilo spremno u vreme ručka. Kuhinja je bila potčinjena toj aktivnosti. Sto je pokrivala čistim, belim čaršafima, veliku vanglu je grlila svojim nogama, dok je rukom mesila testo beskrajno dugo čini mi se. I matori i klinci, svi smo bili podjednako uzbuđeni i zavirivali kroz vrata kuhinje da vidimo kako stvari napreduju. Pravljenje krofni bilo je nešto mistično, nešto što je samo Rajka umela.
Danas su stvari malo drugačije, imamo toliko mašina da nam zamene ruke pa ni krofne nisu više recept koji pravimo svake prestupne. Recept koji delim sa vama je kombinacija četiri recepta koja sam isprobala u poslednjih nedelju dana u potrazi za ukusom Rajkinih krofni. Uzela sam od svega ono što mi se učinilo da će obaviti posao i mislim da sam se vraški približila. A ove jagode koje vidite na slikama su iz Lidla i pravo su obećanje da proleće samo što nije. Takođe neverovatno prijaju uz tople krofne. Na dnu stranice možete pronaći veoma detaljan recept, a za vizuelne tipove snimili smo i video recept koji je odmah ispod. Nadam se da ćete uživati 🙂