Nikada nisam razumela drugarice koje su kukale što nisu rođene kao dečaci. Da se razumemo, ni dečaci nisu loši, ali opet nisu devojčice. Oni moraju da se tuku, neki još u vrtiću, da bi se izborli za svoje mesto, moraju da nas vuku za kiku da sakriju emocije, ne smeju da plaču da ne bi delovali slabo, moraju da vole onu neku muziku uz koju se ne peva nego se dere i šutira, pa ih posle bole i noge i grlo, ali šta će ćute i trpe. Nije njima lako, ali zato imaju nas. Kad si devojčica onda možeš da nosiš repić i mašnicu na sred glave, a njima taman bude lakše da ti izjave ljubav, smeš da plačeš kad te jako povuku da nauče da to tako ne treba, možeš da slušaš Britni Spirs i da nosiš samo roze pa oni imaju u šta lepo da gledaju i uši da odmaraju od one svoje nazovi muzike, ne moraš nikada da udariš drugu osobu ako baš ne želiš, tu si da poljubiš one koji udarac prime. Kao devojčica imaš moć da stvoriš toplinu doma, da doneseš novi život na svet i da pružiš nežnost i empatiju svima koji te okružuju, a pored tebe dečaci mogu da se isplaču, da slušaju romantičnu muziku i budu ono što jesu, ljudi.

U to ime valja organizovati proslavu, sto prekriti ukusnim đakonijama, prvim mirisnim jagodama i tortom koja će proslaviti sve devojčice i njihove kikice. Torta je nastala jer sam žudela za kombinacijom čokolade i jagoda. Kore su skoro kao brauni sočne i bogate, fil je vazdušast sa nagoveštajem karamela, a jagode si božanstveno mirisne i osvežavajuće. Sve ostalo kupila sam gotovo jer treba uživati i zato mislim da je daska sa najukusnijim delikatesima i selekcijom sireva iz Lidl Srbija Deluxe asortimana idealna stvar za ovakvu priliku. Na dnu stranice potražite recept. Živele!

čokoladne kore

  • 300g tamne čokolade za kuvanje Fin Carre
  • 250g putera Pilos
  • 2 kašike tamnog kakao praha Castello
  • 125ml mleka Pilos
  • 6 jaja
  • 220g kristal šećera Castello
  • 85g smeđeg šećera
  • 150g brašna Castello

čokoladni fil:

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera u prahu Castello
  • 100g čokolade za kuvanje Fin Carre
  • 125g putera na sobnoj temperaturi Pilos
  • 100ml slatke pavlake Bianca Lieve

voće:

700g svežih jagoda
2 kašike pekmeza od jagoda
1 kašika smeđeg šećera (opciono)

 

Postupak
 
Fil:
1. Fil ćete napraviti tako što ćete početi sa mućenjem žumanaca na pari. Dodajte im šećer pa nastavite mućenje nekih 10-15 minuta. 
2. U međuvremenu možete istopiti čokoladu u mikrotalasnoj. 
3. Kada ste umutili žumanca, dodajte im prohlađenu čokoladu i dobro umutite. 
4. U posebnoj činiji ulupajte puter dok ne postane kremast. Nakon toga u puter dodajte smesu od jaja i čokolade, postepeno dok se sasvim ne sjedine. 
5. Ostavite tako umućen fil u frižider na 30 minuta. 
6. Nakon toga ulupajte slatku pavlaku pa je spatulom umešajte u fil. 
7. Fil ohladite minimum 2h pre filovanja.
 
Kore: 
1. Na pari istopite čokoladu sa puterom. Kada se sasvim istope dodajte im kakao i mleko pa dobro umešajte.
2. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom pa im polako dodajte tek prohlađenu čokoladnu smesu.
3.  Kada ste to sjedinili umešajte i brašno.
4. Testo podelite na tri dela. Pripemite kalup ili kalupe. Onaj koji sam ja koristila je 20cm u prečniku. Vi možete koristiti i širi pa sipati manje testa za svaku koru da budu tanje ili naprosto jednu iseći na dva dela. Koji god kalup da izabere prethodno ga obložite papirom za pečenje ili ga dobro podmažite puterom.
5. Rernu zagrejte na 160°C do 180°C u zavisnosti od veličine kalupa (veća temperatura za manji kalup) i pecite kore dok na dodir ne postanu pečene iznutra. Ja sam ove male kore pekla oko 25 minuta. Ako celu smesu sipate u jedan kalup onda pecite 1h vremena kako bi i sredina bila pečena.
6. Zamotajte svaku koru u prijanjajuću foliju i ostavite na sobnoj temepraturi da se sasvim ohlade.
 
Sastavljanje:
1. Isecite 500g jagoda na kolutiće. Polovinu pomešajte sa pekmezom, a šećer dodajte samo ako želite da budu slađe.
2. Na prvu koru poređajte kolutiće jagoda bez pekmeza samo na rubovima, a ostatak popunite jagadoma sa pekmezom. Preko toga premažite fil i poklopite sledećom korom. Ponovite postupak. 
3. Preko treće kore možete razliti 100g čokolade istopljene sa 2 kašike ulja. Ukrasite sa preostalim jagodama ili po želji.
 
 
 
 Meze: 
  • Premimum salama sa Camembert sirom, tartufima i biberom
  • Bresaola
  •  Selekcija britanskih čedar sireva
  • Sirni namaz sa začinskim biljem
  • Masline kalamata
  • Grožđe
  • Grisini
(Visited 470 times, 1 visits today)