Na tom trpezarijskom stolu se svašta veliko dešavalo. Gostili su se svatovi kad su se mama i Paka udavale, slavile su se Nove Godine i rođendani, pisali su se školski radovi i zadaće ali na posletku ništa nije bilo toliko zanimljivo kao prizor tegljenih kora za pitu prebačenih preko njegovih rezbarenih ivica. U to vreme morala sam da zabacim glavu unazad kako bih mogla da vidim lica odraslih, međutim sa tim stolom bila sam u istoj ravni. To mi je omogućilo da bez po’ muke zavirim na mesto gde se prozirno testo odvaja od bele plahte svaki put kad baka zavuče ruke ispod njega. Bilo mi je neverovatno da je od obične lopte testa moguće napraviti nešto tako fino i delikatno. Sasvim prirodno došlo je na red da me moja Milena nauči kako da napravim vrhunsku pitu pa jednog dana i moji unuci da idu za mnom u krug u krug i zaviriju preko stola diveći se tom čudu zvanom domaće kore za pitu. 

Naravno od vas pa ni od sebe ne očekujem da teglimo kore svaki put kad nam se prijede pita, ali to ne znači da nam pite ne mogu biti savršene. Sa velikom radošću mogu da vam saopštim da se od skoro u Lidlovim prodavnicama pojavio asortiman pod nazivom „S ljubavlju domaće“ u okviru kog možete pronaći predivne proizvode naših najbolji domaćina širom zemlje. Upravo među njima nalaze se i savršene domaće kore za pitu nastale sa jednakom količinom ljubavi i posvećenosti kao baka Milenine. Ako ste ljubitelj zeljanice, u nastavku vas čeka recept za nju, a u Lidlu ćete pronaći sve što je potrebno da bude savršena. 
 
nadev:
250g svežeg ili smrznutog spanaća
2 čena belog luka
30g putera Pilos
200g šumadijskog zrelog sira S ljubavlju domaće
3 kašike milerama S ljubavlju domaće
1 jaje
 
1. Dinstajte spanać na puteru. Kada sasvim uvene dodajte naseckan beli luk i začinite.
2. Prohlađen spanać pomešajte sa sirom i pavlakom pa začinite po ukusu. Dodajte i jaje, dobro promešajte i ostavite sa strane. 
 
kore:
500g mekog brašna Castello
2 supene kašike svinjske masti Baron
1 ravna kašičica soli
1 jaje
oko 2dl mlake vode
 
1. Prosejte brašno pa mu dodajte 1 supenu kašiku masti(iz frižidera) i so. Prstima trljajte mast o brašno dok ne dobijte smesu nalik mokrom pesku. 
 
2. Razbijte jaje i ulijte otprilike dve supene kašike vode. Mešajte varjačom ili rukom pa kad brašno upije svu tečnost vi dodaj dodajte još malo vode. Od brašna će zavisiti koliko vode je potrebno pa se može desiti dactreba više od 2dl. Cilj je meko testo koje se ne lepi za ruke. 
 
3. Kada to postignete mesite testo 10 minuta, pa ga pustite da pokriveno krpom odmara 15 minuta. 
 
4. Opet mesite 10 minuta pa nek odmara 15 minuta. 
 
5. Poslednji put ga mesite 10 minuta, a onda neka odmori 30 minuta. 
 
6. Nakon što je testo odmorilo rastanjite ga u krug debljine 2cm uz pomoć oklagije. Pažljivo ga prebacite na sredinu stola koji ste prekrili čistom plahtom. Uzmite preostalu kašiku masti i razmutite je u hladnoj vodi, zatim vodu ocedite pa premažite celu površinu testa sa mašću. 
 
7. Podmetnite šake okrenute ka gore ispod testa tako da vam vrhovi prstiju tačno dodiruju centar kruga i pocnite da vučete testo ka sebi i tako sve u krug dok testo ne postane prozirno. 
 
8. Pošto su krajevi debeli njih otkinite pa ih motajte oko ruke dok idete oko stola. Tako će vam ostati samo tanak deo testa. 
 
9. Rasporedite nadev po celoj povrsini testa ostavljajući margine od 3cm. Kada ste premazali preklopite krajeve kako nadev ne bi mogao da pobegne i zatim zadižući stolnjak rolajte pitu do kraja. Tepsiju u kojoj ćete je peći podmažite sa tankim slojem masti pa u nju pažljivo smestite pitu.
 
10. Pecite na 220°C oko 30 minuta dok pita ne porumeni. 
 
 
(Visited 316 times, 1 visits today)