Čim se spusti prva jesenja magla ja ne mogu da zaustavim praznične slike koje mi bljeskaju pred očima kao svojevrsna nagrada za sva suzdržavanja i odlaganja sitnih i krupnih zadovoljstava tokom godine. Kad si roditelj postoje one stvari na koje tvoje dete načisto odlepi od sreće iako su tebi sasvim obične. Prvo ti bude baš krivo što si toliko oguglao ali onda shvatiš da ti je prava nagrada proživljavanje te radosti sa njima što je, složićete se viši nivo radovanja. A onda imamo one trenutke za koje znamo da će ih oboriti s nogu čim dovoljno porastu da razumeju, poput jelke u sred dnevne sobe nakićene svetlucavim girlandama i kuglama u kojima mogu da se ogledaju. To je najiskrenije sve što očekujem od ostatka ove godine, žmirkavi pogled kroz trepavice zbog kojeg svetla na jelci postaju čarolija i Narino cičanje usled lepote koju otkriva zajedno sa roditeljima.

Danas vam donosim predlog deserta koji kombinuje omiljene praznične arome poput vanile, čokolade, lešnika i cimeta. Svake godine željno iščekujem da se #Favorina pojavi u Lidlovim prodavnicama jer znam da ću tamo pronaći poklone za predstojeća darivanja, ali i sastojke za sve poslastice koje smislim tokom praznične sezone. Nakon toga sve se svodi na smuti pa prospi postupak čiji ishod se završava u finoj čaši na čijem dnu leži hrskavi, cimetasti sloj od keksa sa lešnicima. Preko toga lebdi svileni krem sa ukusom vanile koji uspešno raspršuje slatkoću ganaša napravljenog od najfinije noiset čokolade i čini ga neodoljvim. Sve u svemu dovoljno ukusno da mu zapevate – all I want for Christmas is you.

sloj od keksa

  • 180g Favorina keksa sa lešnikom i cimetom
  • 40g istopljenog putera Pilos
  • 2 kašike soka od narandže
  1. Sameljite keks u blenderu pa mu dodajte puter i sok i dobro promešajte. 
  2. Rasporedite keks između 4 čaše u kojima planirate da poslužite parfe.

vanil krem

  • 5 žumanaca S ljubavlju domaće
  • 5 ravnih kašika šećera Castello
  • 1 vanil šećer Belbake
  • 3.5 ravne kašike brašna Castello
  • 500ml mleka
  • 100g putera sobne temperature Pilos
  1. Žumanca pomešajte sa šećerom i brašnom i nekoliko kašika mleka pa sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatku, žitku smesu.
  2. Ostatak mleka stavite da se kuva iznad tihe vatre. Kada provri, skinite ga sa ringle i ulijte žumanca u tankom mlazu mešajući neprestano. Vratite na vatru i mešajte dok se puding ne skuva i počne da ključa. Pokrijte ga prijanjajućom folijom i ostavite da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi.
  3. Kremasto umutite puter i dodajte kašiku po kašiku pudinga dok se ne sjedine u fin krem. Rasporedite krem preko sloja od keksa.

lešnik ganaš

  • 125g Favorina noisette pralina 
  • 100ml slatke pavlake Binaca nieve
  1. Zagrejte slatku pavlaku tako da bude vrela, ali ne sme da provri. Ubacite čokoladice i potopite ih pa ih pustite da stoje u toploj pavlaci.
  2. Nakon 2 minuta dobro promešajte dok ne dobijete fin ganaš. Prelijte ga preko vanil krema i stavite čaše u frižider na 2h ili preko noći.
  3. Dekorišite parfe sa keksićima iz Favorina asortimana.
(Visited 6.431 times, 1 visits today)