Svake jeseni roditelji su nas vodili u park da skupljamo divlje kestenje koje u tom parku i dan danas raste. Poseban gušt bilo je protrčavanje kroz suvo lišće koje se tamo moglo naći na pretek. Onda trčiš ili vučeš noge kroz tu suvu hrpu i pažljivo osluškuješ šuš-šuš šukanje koje sam praviš. U međuvremenu se smrznemo, dabome i crknemo od silnog pešačenja, ali nas kući čeka grejalica i brdo čačkalica kojima uposlimo ruke pa sa mamom pravimo čikice od istog onog kestena koji smo vredno sakupili i usput umačemo keksiće u topao čaj od nane. Sve čikice koje smo napravili neko vreme žive na prozorima dok ih ne oteraju treperave lampice i pahulje iskrojene od papira. Isve tako do sledeće jeseni.

Ove fotografije me podsećaju na to kestenje i te dane provedene sa roditeljima u parku. Kolač koji je na njima ne da se lako opisati, ali verujem da svi Amerikanci pomisle na njihovu njesen kada ga ugledaju. Oni navodno u jesenjim danima sede pored vatre i na dugim štapićima tope slezove kolačiće, pa onda, dok su još topli, smeste ih između dva sloja keksa i čokolade. Ja sam danas napravila brauni sa keksom i slezovim kolačićima koji je verzija toga za sve one koji ne bi da rizikuju požar kako bi se zasladili. Sloj keksa koji sami napravite, sloj maršmelou kolačića, izdašni sloj moje super spešl brauni smese i na kraju još keksa i maršmeloua da se spoje u nešto najdekadentnije što možete da zamislite. Sve otopljeno, tegljivo i karamelasto, plus keks koji hrska. Ako se pitate gde da nađete maršmelou, ne brinite jer od ove nedelje ga imate u Lidlovoj ponudi, pa dok traju zalihe, tako da nemojte se dugo premišljati, jer ni ova jesen neće večno trajati.

keks sloj

  • 170g putera Pilos, sobne temperature
  • 200g smeđeg šećera Belbake
  • 50g kristal šećera Castello
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 250g brašna Castello
  • 1 kašičica praška za pecivo Belbake
  • prstohvat soli
  • 100g sitno seckane čokolade Fin Carre
  1. Penasto umutite puter sa šećerom. Dodajte jaje i žumance pa mutite dok se ne sjedine sa puterom.
  2. Prosejte brašno i peci prašak pa kratko mutite samo toliko da se sjedine. 
  3. Dodajte čokoladu i spatulom je umešajte u testo.
  4. Kalup 25×25 obložite papirom za pečenje. Onda 2/3 smese za keks rasporedite ravnomerno i utisnite na dno kalupa.  Preko keksa poređajte gusto maršmelou tako da pokrijete celu površinu.
  5. Ostavite sa strane dok pripremate brauni sloj. Uključite rernu da zagreva na 180°C.

brauni sloj

  • 200g putera Pilos
  • 200g čokolade za kuvanje
  • 250g kristal šećera Castello
  • 1 kašičica instant kafe
  • 3 velika jajeta
  • 110g brašna
  • 1 velika kašika kakao praha
  • 300g maršmelou kolačića Mckennedy
  1. Na pari polako istopite puter i čokoladu. Kada se istope dodajte šećer i kafu, promešajte i skinite sa pare.
  2. Jaja dobro umutite da narastu i postanu penasta. Onda u tankom mlazu dok mutite sipajte topljenu čokoladu. 
  3. Kada se sjedine čokolada i jaja, projeste brašno i kakao pa sve lagano sjedinite žicom ili spatulom.
  4. Sipajte pažljivo smesu u kalup preko maršmelou sloja. Ubacite u rernu i pecite 30-40 minuta. Testo i dalje treba da bude žitko u samoj sredini (kada protresete pleh, samo sredina treba da se mrda), a maršmelou će početi da izbija na površinu i tada znate da je gotovo. Kolač ostavite sasvim da se ohladi pa pobacajte preostale maršmeloue po površini, a između zadenite ostatak onog testa za keks koje niste iskoristili, pa vratite u rernu na dodatnih 5 minuta da se maršmelou istopi. Da bi maršmelou porumeneo poslednjih pola minuta možete staviti tepsiju direktno ispod gornjeg grejača, samo se nemojte udaljavati jer će brzo početi da gori.
  5. Kolač isecite na kocke i služite ga dok je topao uz šolju čokoladnog mleka. Kolače čuvajte na sobnoj temperaturi u dobro zatvorenoj kutiji.
(Visited 500 times, 1 visits today)