Dobro došli u u leto.  Otvorite širom svoje prozore, gusto navucite zastore, upalite klime, ventilatore i hladne tuševe. Usporite, udahnite, iz dubine ormana oslobodite haljine, lan i landrave košulje. Budite lenji, ne dozvolite da vas to grize, napunite bazene, kupite novi kupaći i šareni peškir za plažu. Kad vam se pruži prilika dignite noge u vis pa nokte na stopalcima namažite drečavo. Onda ih posmatrajte tako veselo poređane jedan do drugog i mislite o tome po kakvom će pesku i šljunku uskoro šetati. Pustite najglasnije neku novu pesmu i ponavljajte je dok vam ne dosadi kako biste na zimu imali nešto što će vas momentalno lansirati u dane kada ste ispred ogledala đuskali u gaćama. Leto je. Cveta lavanda, predivna, zanosna lavanda i miriše zajedno sa lipom i mentom na sve ono zbog čega vredi živeti. 

Za vas jedan sasvim impresivan obrok koji je ujedno veoma brz i jednostavan za pripremu. Biftek sa sosom od crnog bibera je francuski klasik koji je ušao na moju listu omiljenih brzih obroka. Sočan juneći biftek zaliven kremastim pikantnim sosom od crnog bibera koji ćete umakati hrskavim pomfritom i u jednom trenutku zasigurno zaboraviti šta je to escajg i čemu služi. Najlepše komade bifteka pronađite u Lidlu, pa isplanirajte neku uživanciju. Zamislite toplo veče, na terasi ili dvorištu, nekoliko upaljenih sveća, nekoliko čangrljavih čaša punih finog vina, namazani noktići ispod stola vire, letnji hit ispunjava prostor, preko puta vas neko ili nešto u šta volite da gledate. Možda već ovog vikenda, ko zna…

biftek

  • 4 odreska bifteka debljine oko 5cm
  • so i mleveni biber 
  • 2 kašike suncokretovog ulja
  • 4 grančice ruzmarina
  • 2 čena belog luka
  • 50g putera

 

  1. Komade bifteka izvadite iz frižidera minimum 30 minuta ranije. Višak vlage utapkajte ubrusom, zatim svaki komad izdašno posolite i pobiberite sa svih strana i ostavite ih na dasci 30 minuta. 
  2. Za to vreme uključite rernu da zagreva na 70°C i pripremite sve sastojke za sos. Biber u zrnu usitnite uz pomoć avana i tučka ili ga prekrijte kuhinjskom krpom i lupajte čekićem za meso dok se zrna ne razbiju makar na četvrtine. 
  3. Dobro zagrejte tiganj iznad srednje jake vatre, po mogućnosti liveni tiganj, a dolazi u obzir i tiganj sa neprijanjajućim dnom koji ima vatrostalnu dršku. Nauljite komade bifteka i smesite ih u vreo tiganj. Ostavite ih tako bez pomeranja 3 minuta, zatim ponovite postupak dok se ne zapeku sa svih strana.
  4. Pred sam kraj ubacite puter, ruzmarin i cele čenove luka pa nagnite tiganj blago ka sebi i kašikom prelivajte sokove preko bifteka još par minuta.
  5. Ubacite tiganj u zagrejanu rernu i pecite biftek još 5 minuta za srednje pečen ili prilagodite vreme svom ukusu. Ipak nemojte ih peći duže od 10 minuta jer će početi da se suše. 
  6. Izvadite biftek na dasku i ostavite da miruje 10 minuta bez uznemiravanja.

sos od crnog bibera

  • 1 supena kašika crnog bibera u zrnu, 
  • 2 čena belog luka, sitno naseckanog
  • 1/2 glavice ljubičastog luka, sitno naseckanog
  • 80ml brendija
  • 250ml pavlake za kuvanje
  • 1/2 kocke supe
  • 125g hladnog putera, nasečenog na kockice
  • 1/4 limuna
  1. U isti tiganj ubacite ljubičasti luk, beli luk i usitnjeni biber pa ih dinstajte u zaostaloj masnoći 2-3 minuta. Ulijte zatim brendi i kuvajte dok alkohol iz njega ne ispari (osetićete po mirisu). Nakon toga dodajte pavlaku i kocku supe pa mešajte i kuvajte 5 minuta. 
  2. Mešajte sos žicom i ubacite kockicu hladnog putera, a kada se istopi ubacite drugu. Nastavite postupak dok ne potrošite sav puter. Začinite sa nekoliko kapi limuna. Sos nemojte podgrevati već ga odmah služite.
  3. Biftek isecite na tanke šnite pa ih služite prelivene toplim sosom od bibera uz blanširano povrće i pomfrit ili samo jednstavno uz svež baget koji će vam poslužiti za umakanje.

 

 

(Visited 7.862 times, 5 visits today)