Jedne godine, kada nije bilo grejanja, a često ni struje,  pred praznike baka Milena je od jute sašila četiri velika džaka i na njima crvenim koncem izvezla prvo slovo imena svakog od unuka. Onda je iskrojila odelo, crveno i belo i sastavila ga na svojoj šivaćoj mašini. Te godine prvi put u životu Deda Mraz lično je došao u našu kuću, a sa sobom je dovukao četiri puna jutana džaka sa našim inicijalima. Stao je ispred mršave, visoke jelke ukrašene salonskim bombonama koje su bile već toilko puta rabljene da je papir počeo sam od sebe da otpada i počeo priču o tome kako je došao sa ledenog severa samo da bi nama doneo poklone. Onda je svako od nas nastupio ispred njega sa najvećom tremom u trbuhu. Neko je pevao, neko recitovao, neko lupao po metalofonu. Zatim je usledio stidljivi zagrljaj i slika u Deda Mrazovom krilu, da bismo se na kraju slavodobitno odvukli sa onom vrećom do naših mama i sa velikim nestrpljenjem zagnjurili glave u nju. Tako je započeta najlepša tradicija koja nas je okupiljala vesele i zahvalne dugi niz godina.

Taj Deda bio je zapravo naš deda Iva. Poznala sam ga iz prve po papučama koje je zaboravio da skine i po glasu koji je nepogrešivo bio njegov. Naravno, sve do danas niko nikada nije priznao to, toliko su bili predani toj bajci. Iako su me namučili silno, sad mi je mnogo drago što je baš tako bilo, jer je deo mene uvek pomalo verovao. Ipak najviše me dotiče to koliko je deda Iva iskočio iz svog stidljivog i nenametljivog karaktera samo da bi usrećio svoje unuke. 

Praznike zaista možemo proslaviti kako želimo, to je njihova lepota. Ako ste ljubitelji bogate praznične trpeze, onda je današnji recept definitivno za vas. Biftek Velington jeste veoma luksuzno jelo u svakom smislu, ali ukoliko je to nešto što možete da priuštite onda ne treba oklevati. Juneći biftek ispečen do neverovatne sočnosti i mekoće, ušuškan u lisnatom testu i ćebencetu od kvalitetne pršute i pažljivo biranih pečuraka. Ukoliko imate prave sastojke, sa ovim receptom nećete pogrešiti. Od ove nedelje u Lidlu možete pronaći Deluxe proizvode koji su idealni za pripremu ovog jela i svi se mogu sačuvati u zamrzivaču sve do praznika. 

  • sastojci za biftek:

    • 750g-1kg junećeg bifteka
    • 2-3 kašike ulja
    • 180g Deluxe pršute di Parma
    • 1 pakovanje Deluxe selekcije pečuraka, odmrznutih
    • 1 pakovanje lisnatog testa iz frižidera Chefs Select
    • 1 kašika pikant senfa Kania
    • 1 jaje
    • so i biber

    predlog priloga:

    • Deluxe kroketi od krompira
    • Deluxe zamrznuta mešavina povrća

     

    1. Isecite ujednačen  komad bifteka približno na 20cm dužine. Dobro ga posolite i pobiberite. Tiganj, po mogućnosti tučani, dobro zagrejte pa sipajte ulje da prekrije površinu tiganja i stavite biftek da se peče iznad srednje jake vatre. Pecite oko 1-2 minuta sa svake strane, samo toliko da ga zapečatite. Zatim ga ostavite na drvenoj dasci da odmori.
    2. Usitnite odmrznute pečurke u blenderu ili ručno. Pecite ih u 2 ture na suvom, dobro zagrejanom tiganju. Kada ispari sva voda iz njih, pečurke su gotove.
    3. Prijanjajuću foliju rasteglite preko radne ploče, pa je spojite sa još jednom tako da dobijete oko 40cm širine. Preko folije poređajte pršutu  ostavljajući nekoliko centimetara margine sa obe strane. Pršuta će se preklapati ali to je dobro. Preko pršute rasporedite pečurke u tankom sloju pa na sam početak smestite biftek i urolajte uz pomoć folije. Biftek treba da bude urolan u pršutu sa svih strana. Dobro stegnite biftek unutar folije i zavrćite oba kraja dok ne dobijete čvrstu veknicu ujednačenog oblika. Stavite u frižider na 15 minuta da se stegne.
    4. Ponovo na radnoj ploči razvucite foliju na isti način pa preko nje položite razvučeno lisnato testo. Testo u tankom sloju premažite sa senfom po celoj površini. Biftek pažljivo izvadite iz folije i stavite ga na početak testa pa na isti način kao pre uz pomoć folije urolajte biftek u testo i isecite višak, zatim dobro pritisnite sa strane tako da se testo sasvim zalepi. Onda opet čvrsto urolajte veknicu u foliju i stavite u frižider da prenoći.
    5. Rernu zagrejte na 200°C. Testo premažite umućenim jajetom i blago posolite. Od ostataka testa možete napraviti ukrase, pa ih zalepite preko premaza od jaja. Za savršeno mekan biftek pecite ga oko 30 minuta. Biftek ostavite da odmori pre nego što ga isečete i poslužite da bi se svi sokovi vratili u meso.
    6. Poslužite ga uz Deluxe krokete od krompira i mešavinu povrća pripremljene lako i brzo prema instrukcijama na ambalaži.

     

(Visited 641 times, 1 visits today)