Ovih dana najčešće sam dobra vila, princ i ponekad maćeha. Dok me moja Pepeljuga zaljubljeno gleda i pokušava da se seti sledeće rečenice u tekstu, ja pokušavam da savladam smeh i zadržim ozbiljno lice kako dolikuje zabrinutom princu. U sebi se cerekam naravno dok je gledam kako trči od mene jer je sat otkucao ponoć , a devojčica u meni je van sebe od sreće što sa ćerkom deli ljubav prema Pepeljugi. Ako je sretnete u gradu najsigurnije ćete je videti sa štapom u ruci koji je pokupila negde usput, a onda će baciti čini kako bi vas pretvorila u konja. Kada bi se neko bacio u galop sigurno bi se onesvestila od čuda pa eto imajte to na umu.

Između glumatanja i cmakanja moramo nekad i da kuvamo. Bez obzira na ovaj oktobarski jun, sezonske namirnice iz Lidla već uveliko ispunjavaju naše frižidere u svojoj svežini i raznobojnosti. Danas za ručak tikvice, pečene u rerni dok ne odmeknu sasvim, nakon čega bivaju napunjene mešavinom povrća koja je fino začinjena svežim biljem i nadimljenom aromom pančete. Povrh svega tu su istopljene kriške mocarele i bobice čerija da zaslade svaki zalogaj. Lagan i ukusan ručak da požuri leto.

  • 2 tikvice
  • 100g pančete Pilos
  • 150g bukovaće
  • 1/4 crvene babure
  • 1/2  ljubičastog luka
  • 1 kašika rendanog parmezana
  • 2 kašike svežeg peršuna
  • 2 kašike svežeg bosiljka
  • 2 supene kašike prezli
  • 150g mocarele
  • čeri paradajz
  1. Tikvicama isecite peteljku i presecite ih na pola. Uz pomoć kašike izvadite srednji deo u kom su semenke. Premažite tikvice maslinovim uljem i stavite u vatrostalnu posudu sa isečenom stranom na dole pa pecite na 180°C dok ne odmeknu.
  2. Za to vreme pripremite punjenje. U tiganju istopite sitno seckanu pančetu. Kada porumeni dodajte naseckane bukovače, a nakon 5 minuta ubacite sitno seckan luk i papriku. Kada luk i paprika odmeknu skinite tiganj sa ringle i dodajte rendan sir, začinsko bilje i prezle. Promešajte pa tek onda začinite po ukusu.
  3. Tikvice izvadite iz rerne i okrenite ih tako da izdubljena strana sad bude na gore pa ih posolite. Rasporedite nadev unutar tikvica i vratite u rernu na 10 minuta. Onda preko svega stavite kriške mocarele i čeri presečen na pola pa pecite kratko dok se sir ne istopi.
  4. Služite ih dok su tople sa svežim listićima bosiljka.
(Visited 645 times, 1 visits today)