Jednog proleća bili smo u Rimu. Tamo je leto uveliko već počelo pa smo se brzo prilagodili. Dani su nam počinjali rano sa šoljom svežeg kapućina i debeljuškastim kroasanom prepunim lešnik krema. To nam je bilo gorivo na kojem smo prepešačili čitav grad. Kao muzej na otvorenom Rim nam je u svakoj svojoj ulici nudio čudesne skulpture koje su ujedno bile fontane sa pijućom vodom. Zato smo zaboravili na sve planove i mape i samo smo šetali dopuštajući da nas grad iznenadi.  Mislim da smo se neprestano prenaglašeno cerili od sreće  i grlili se kao u nekom nemom filmu  potpuno zatečeni lepotom koja nas je snašla. Hranu smo jeli gde i kad stignemo pa su nam uvaljivali karbonaru pretvorenu u omlet računajući da nemamo pojma ili njoke u sosu od paradjza koji je bio samo prokuvan pelat bez začina. Tada smo odlučili da se najbolja pasta jede kod kuće, ali Rimu smo sve oprostili jer nam je ipak pružio mnogo više.

Kako se bliži Uskrs shvatila sam da za taj praznik uvek crknem od umora bez ikakve logike i smisla. I pre nego što sam sebi dozvolila da iskomplikujem sve odlučila sam da zapišem ovaj recept za raviole u sosu od mocarele i čerija čisto da me podseti koliko uživanje u hrani može biti jednostavno. Svaki sastojak u ovom jelu je savršenstvo za sebe, a kada se spoje dobijate čist užitak. Trebaće vam manje od 30 minuta za ovaj obrok, međutim ukoliko ipak pravite veću gozbu ovo može biti idealno predjelo koje će najaviti ostale delicije. U Lidlu sam uzela ove #deluxe proizvode jer su esencija ukusa i sa njima ovako jednostavna jela postaju mala remek dela.

  • 500g raviola sa rikotom i bosiljkom Deluxe 
  • maslinovo ulje Deluxe
  • 3 čena belog luka
  • 250g čeri paradajza
  • 500ml pasiranog paradajza
  • 1/2 kocke goveđe supe
  • malo šećera po ukusu
  • 1 bufalo mocarela Deluxe
  • 2 šake sira Grana Padano Deluxe + za posipanje
  • svež bosiljak ili 1 kašika sušenog bosiljka
  1. U hladan tiganj sipajte maslinovo ulje da ga potpuno prekrije i ubacite zgnječene čenove belog luka. Stavite iznad tihe vatre i dinstajte dok luk ne omekša. Luk ne sme da porumeni, želimo samo da izvučemo njegovu aromu i pomešamo je sa uljem. Izvadite luk na dasku i sitno ga iseckajte pa ga ostavite za kasnije.
  2. U to ulje zatim ubacite čeri presečen na pola i dinstajte 5 minuta nakon čega dodajte i pasiran paradajz, onaj naseckan beli luk i supu. Krčkajte poklopljeno na tihoj vatri, samo povremeno promešajte. Nakon 7-10 minuta kada se tečnost zgusnula probajte pa dodajte šećer ako ima potrebe zajedno sa bosiljkom, iscepkanom mocarelom i rendanim sirom. Krčkajte otklopljeno uz povremeno mešanje dok se sir ne istopi.
  3. Raviole skuvajte prema uputstvu na pakovanju. Ubacite ih pažljivo u sos pa ih služite odmah sa dosta rendanog Grana Padano, biberom i morem maslinovog ulja i svežim listićima bosiljka.
(Visited 1.021 times, 1 visits today)