U jednom trenutku svog života umela sam da gledam u pasulj. Zamislite to. Bio je to zasigurno uvrnut uticaj moje tadašnje cimerke iz studenjaka koja je svojom glasnoćom i neprikladnim temama često u meni izazivala nemir. S vremena na vreme dolazio joj je u posetu drug koji je ne tako tajno bio zaljubljen u nju. Taj drug, čije sam ime zaboravila, dičio se svojom neobičnom veštinom da proriče sudbinu iz zrna pasulja. I tako kad bi došao u posetu ponudio bi se da proviri i u moju budućnost. Kako je meni pre svega bilo fascinantno da postoji osoba koja svuda sa sobom nosi šaku pasulja, morala sam dabome da pristanem na to. Bilo je tu raznih izmišljotina kojih se više i ne sećam, ali i poneka istina, kako to obično biva sa predviđanjem sudbine. On me je naravno naučio kako  se to radi, prenoseći nasleđe svoje bake na zbunjenu mene. Moji džepovi su uvek bili prazni i bez pasulja što sam smatrala ličnom pobedom i nakon nekoliko trapavih pokušaja da zadivim ljude oko sebe svojim novim umećem, ubrzo sam zaboravila na tu veštinu. Računala sam da biti ona studentkinja psihologije koja ume da gleda u pasulj  može odvesti moju karijeru u neželjenom pravcu. 


Danas igrom slučaja moja karijera sačinjena je od ovih tartova sa voćem koje mi niko nije prorekao, ali su oni na svu sreću tu. I ne treba vam pasulj da vam kaže koliko ćete uživati u nima. Prhko testo koje se umesi brzinom svetlosti i sveže sezonsko voće karamelizovano u rerni i tako toplo posluženo sa ledenom kuglom sladoleda od vanile pravi je letnji zalogaj. U ovim mojim piticama krije se pasta od badema poznata i kao franžipan, koja je slavni sastojak mnogih jesenjih deserta. Topla, meka i orašasta baza u koju voće voli da uroni i zajedno sa njom da stvori nešto divno. I tako računam leto plus jesen jednako je proleće. Moje omiljeno voće, jagode, ponosno mašu sa polica marketa najavljujući neka vedrija vremena. Iako je možda  rano otvoriti sezonu jagoda, nisam im odolela, naročito jer su ove nedelje na sniženju u Lidlovim prodavnicama. Savetujem vam da iskoristite tu priliku i da pripremite ove mirisne pitice već ovog vikenda.
 
 
 
 
 
voćni nadev
 
300g jagoda
100g S ljubavlju domaće zamrznutih kupina, prethodno otopljenih
2 supene kašike gustina Belbake
1 kašika šećera ili više u zavisnosti od voća  Castello
kora jednog limuna
 
Jagode nasecite na kolutove. Dodajte ih u činiju sa kupinama i korom limuna  i pospite šećerom. Ostavite ih da se mariniraju 10 minuta. Kada puste svoje sokove pospite ih gustinom i dobro promešajte. 
 
pasta od badema
 
50g putera Pilos, omekšalog
50 šećera Castello
1 jaje
70g badema Alesto, mlevenih
35g brašna Castello 
kora jedne narandže
prstohvat soli
 
1. Puter umutite penasto sa šećerom.
 
2. U to umutite  jaje, pa dodajte bademe i brašno zajedno sa soli i korom narandže. Mutite dok se sastojci ne sjedine. 
 
korica od badema
 
75g putera Pilos, hladnog
50g šećera Castello
65g badema Alesto, samlevenih 
125g brašna Castello
prstohvat soli
2 žumanca
 
1. U činiji pomešajte brašno, šećer, bademe i so. Dodajte kockice hladnog putera i utrljajte ih u suve sastojke koristeći samo vrhove prstiju dok ne dobijete smesu nalik mokrom pesku sa gudvicama ne većim od zrna graška. 
 
2. Dodajte razmućena žumanca i blago ih sjedinite sa smesom, zatim istresite i dalje mrvičasto testo na radnu ploču i stiskajte ga s polja ka unutra. Nemojte mesiti već se samo trudite da zalepite suve delove u jednu kompaktnu kuglu. Rastanjite je u disk, zamotajte folijom i ostavite u frižider na 1h.
 
3. Nakon hlađenja testo rastanjite na nekoliko milimetara i isecite krugove prečnika 9.5cm. Preostalo testo ponovo sjedinite pa ponovite postupak s tim da ne morate hladiti osim ako testo ne postane previše meko. U tom slučaju 10 minuta u zamrzivaču će odraditi posao. Od ove količine trebalo bi da ispadne desetak tartova.
 
4. Celu površinu kruga premažite pastom od badema pa na sredinu stavite voće i preklopite krajeve ka sredini. Dok se rerna greje vratite tartove u frižider. Pecite ih na 180°C oko 25 minuta. Služite ih mlake ili potpuno ohlađene na sobnoj temperaturi sa kuglom sladoleda od vanile. 
 
 
 
(Visited 321 times, 1 visits today)