Leto ume da bude zahtevno kada je u pitanju hrana. Iako bih po ceo dan puštala lubenicu i breskve da mi cure niz bradu, svesna sam da to nije dovoljno mom telu. Sa druge strane,  visoke temperature i dostupnost svežih namirnica čine višečasovno stajanje pored šporeta zaista besmislenim. Iz tog razloga danas vam predstavljam obrok koji mi ubedljivo najčešće jedemo tokom letnjih meseci, koji se sprema  veoma brzo, a zgodan je i da se ponese na posao. 

Kombinacija mekane tortilje, kremastog humusa, sočne piletine i brdašca svežeg, hrskavog povrća savršen je obrok iz dva razloga. Prvo zato što ćete u sebe uneti svašta divno i zdravo, a drugo zato što dok jedete nemate utisak da praktično ručate salatu, već više neke zalogaje iz vašeg omiljenog „fast food“ lanca. Da bi stvari bile baš brze mi u Lidlu kupimo belo meso već nasečeno na filete, a kada sam posebno u gužvi ili naprosto lenja, zgrabim i onaj humus sa maslinama koji je čaroban. Od salate ubacim sve što se šareni tako da mi već sam pogled na tanjir ulepša dan. Tortilje volim da zamesim jer zaista nije potrebno puno da biste imali sveže i vrućkaste hlebčiće koji će zagrliti sve ove prelepe namirnice, ali i to će zavisiti od dana. Recept za ceo obrok čeka vas na ovoj stranici. Lep vikend želim svima. 

  • 500g pilećeg filea
  • 1 kašika skroba
  • so
  • 1 limun
  • humus sa maslinama Chefs select
  • krastavac salatar
  • baby spanać
  • čeri paradajz
  • avokado
  • limeta
  • paprika šilja ili babura
  • jogurt grčkog tipa

tortilje:

  • 360g brašna Castello
  • 240ml vrele vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 75ml suncokretovog ulja
  1. Piletinu nasecite na kockice veličine zalogaja, zatim je dobro posolite pa je stavite u posudu sa sokom od pola limuna, pospite skrobom i uljem tek toliko da sve prekrije. Dobro promešajte i ostavite u frižider da se marinira. Ovaj korak možete uraditi i noć pre.
  2. Zamesite tortilje tako što ćete brašno, so i prašak za pecivo pomešati u jednoj činiji, zatim sipati ulje i trljati prstima dok god se brašno ne poveže sa uljem. Zatim sipajte vrelu vodu malo po malo, neprestano mešajući varjačom dok se ne oformi testo. Istresite ga na pobrašnjenu posudu i mesite 5 minuta dok ne postane glatko. Podelite ga na 8 jednakih delova, svaki deo urolajte u lopticu i ostavite ih da odmore pokrivene plastičnom folijom minimum 30 minuta. Nakon toga svaku lopticu razvaljate tanko u krug i pecite na vrelom neprijanjajućem tiganju sa obe strane. Ispečene tortilje držite poklopljene do služenja.
  3. Piletinu ubacite u dobro zagrejan tiganj, nije potrebno dodavati ulje ukoliko ste je prethodno fino nauljili i pecite kratko sa svih strana dok ne promeni boju. Ispečenu piletinu odlažite u duboku posudu i pokrijte alu-folijom ili dobro prijanjajućim poklopcem kako bi se fino potparila. U tom procesu ona će nastaviti da se kuva, pa će svi sokovi ostati unutra zbog čega će biti mekana i sočna.
  4. Tortilje namažite humusom, preko poređajte komadiće tople piletine, a preko toga naseckano povrće i komadiće feta sira. Služite uz jogurt grčkog tipa.
(Visited 153 times, 1 visits today)