Kapkejks su mi oduvek delovali naprosto kao kolač koji biste jeli da se nalazite u crtaću dok  u drugoj ruci držite onu džinovsku lizalicu okruglu kao glava. Onda sam zamišljala svoju pekaru u kojoj bi obavezno u prvom redu bilo mnoštvo najrazličitijih kapkejka koje bih  jela kad god mi se ćefne. Da biste uzeli zalogaj ovog kolača morate prvo da razgrnete karnerić od korpice u kojoj su pečeni, a onda zatim jako da zinete kako biste obuhvatili kremasti fil i sočan biskvit u jednom cugu. Nakon toga vas čekaju puna usta čistog užitka zbog kojeg ćete verovatno morati da zažmurite jer će u tom trenutku postojati samo taj zalogaj.

Uskrs me uvek inspiriše da napravim turu kapkejka. Ove godine na stolu će biti ovi sa biskvitom od šargarepe i oraha, punjeni čokoladnom pralinom u obliku jajeta koja će biti toliko ljubazna da se istopi tokom pečenja i ceo zalogaj da učini još posebnijim. Na vrhu je veoma jednostavan krem, savršene teksture za nanošenje koji uvek pravim po receptu @anasbakingchronicals , ovaj put aromatizovan korom limuna ali sa njim možete stvarati razne druge ukuse. Na kraju sam ih ukrasila čokoladicama koje u Lidlu možete pronaći u raznim motivima Uskrsa. Ako napravite ovaj kolač imaćete ujedno i dekoraciju na stolu, a znate dobro da će ih deca obožavati. Možda jedino da šargarepa ostane naša mala tajna.

  • 2 jajeta
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja griza
  • 1 šolja brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 supena kašika cimeta
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 šolja mleka
  • 150g sitno rendane šargarepe
  • 75g oraha, seckanih i tostiranih
  • 12 čokoladnih pralina u obliku jajeta Favorina
  1. Jaja mutite sa šećerom 5 minuta. Dodajte zatim brašno, griz, cimet i prašak za pecivo pa mutite da se sjedine.
  2. Nakon toga sipajte ulje, pa mleko i mutite sve dok ne dobijete glatku smesu.
  3. Na kraju ubacite rendanu šargarepu i orahe pa ih umešajte u smesu uz pomoć špatule. Kalup za mafine obložite korpicama pa u njih rasporedite smesu za kolač. Unutar svakog stavite po jedno čokoladno jaje.
  4. Pecite oko 10 minuta na 220°C. Kada fino narastu smanjite temperaturu na 180°C i nastavite da pečete još 25 minuta ili dok sredina kolača ne bude pečena. Zabodite čačkalicu, pa ako izađe čista kolač je pečen. Ostavite ga pokrivenog u kalupu da se sasvim ohladi.

krem:

  • 35g brašna
  • 160g šećera
  • prstohvat soli
  • 280ml mleka
  • 250g putera, sobne temperature
  • kora jednog limuna
  1. Pomešajte brašno i šećer sa malo mleka dok ne postanu glatki.
  2. Ostatak mleka zagrejte u šerpici, a kada mleko proključa sklonite ga sa ringle i u tankom mlazu ulijte smesu od griza mešajući žicom. 
  3. Vratite na vatru i kuvajte uz mešanje dok puding ne proključa. Ostavite ga čvrsto pokrivenog da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
  4. Puter penasto umutite sa korom limuna pa mu dodajte postepeno kašiku po kašiku ohlađenog pudinga.
  5. Krem nanesite špric kesom sa nastavkom po izboru na vrh kolača pa ih ukrasite sa čokoladnim pralinama i sitno seckanim orasima.
(Visited 587 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.