Od kad su jutra sunčana, odmah posle doručka izlazimo u baštu da prebrojavamo bubamare koje se lenjo sunčaju na solarnim panelima božićnih ukrasa koje još nismo sklonili. Obavezno proverimo kako napreduje cveće koje smo onomad presadile. Najveće divljenje dobija jedna svraka što predano krešti i ma koliko to zloćudno zvučalo ipak nagoveštava neku lakoću koju donosi toplije vreme. Zavirimo u oluk da proverimo je li tu porodica vrabaca koji se tom istom mestu čitavo leto predano svađaju. Ja sa velikim uzbuđenjem zagledam glavice mojih lala pametnica koje po svim pravilima ne bi trebalo da cvetaju jer sam ih surovo zanemarila prošle sezone. Ali eto to vam je priroda, nagradi nas kad to najmanje od nje očekujemo, a našu decu obara na njihove slatke guzice sa svojim čudima koja mi ne bismo umeli da izmislimo ni za milion godina. Ovaj vikend Andrejka i ja zavrćemo rukave i otvaramo baštensku sezonu. Jesenje lišće i praznični ukrasi mogu da kažu ćao zdravo jer za njih neće biti mesta kad se mi raširimo. 
 
Za ručak malo Grčke na stolu. More maslinovog ulja sa Krita, sočne ćuftice ušuškane u paradajz sosu, sa puterastim pasuljem i autentičnim ukusom fete. Za salatu masline i obavezno parče rustičnog hleba za umakanje. Grčka je je ove nedelje i u Lidlu tako da smo obezbedili namirnice za neko vreme jer ovakav ručak uvek rado ponavljamo kad nam treba nešto brzo, a prepuno ukusa.
500g junećeg mlevenog mesa
1/2 glavice crnog luka, sitno seckanog
1 čen belog luka, pasiranog
1 kašika mlevenog bibera
2 kašičice mlevene paprike
sredina jednog parčeta hleba nakvašena
2 kašike seckanog peršuna
1 kašičica suvog origana
1 jaje
so 
 
1. Pomešajte sastojke u činiji i mesite dok se ne sjedine. 
2. Formirajte loptice veličine dva zalogaja. Pržite ih u tiganju na malo ulja iznad srednje vatre dok ne porumene sa svih strana. Ostavite ih pokrivene. 
 
sos od paradajza i pasulja

3 kašike maslinovog ulja sa Krita, Eridanous
1 glavica crnog lika, sitno seckanog
1 konzerva belog pasulja, Freshona
1 konzerva seckanog paradajza, Freshona
500ml pasiranog paradajza, Freshona
1 kocka goveđe supe
1 kašičica origana
1 kašičica bosiljka
200g feta sira, Eridanous 
svež peršun
 
1. Dinstajte luk na maslinovom ulju oko 10 minuta dok ne postane rumen i lepljiv. Dodajte pasulj, pa posle 3 minuta ubacite seckan paradajz, pasirani paradajz, kocku supe, origano i bosiljak. 
 
2. Kada provri ubacite ćuftice i izmrvljen feta sir pa ubacite u rernu i pecite oko 30 minuta na 180°C. 
 
3. Služite sa maslinama, veknom svežeg hleba i puno maslinovog ulja.
 
 
(Visited 443 times, 1 visits today)