Tetka Dušica nije volela prefiks baba. Tvrdila je da joj ne pristaje jer zapravo baba nikad nije postala. Nas, unuke od svoje rođene sestre je prilično volela. Meni je uvek dala da se šminkam njenim francuskim karminima i da se pršćem minijaturnim francuskim parfemima koje je čuvala u finom neseseru koji je za mene bio ravan kovčegu sa blagom. Najlepši poklon bio je onaj koji je ostavila generacijama  žena koje su došle posle nje. Tetka Dušica je sa svojom mladalačkom energijom stigla od Melenaca čak do Pariza gde je  dugo radila kao vrsni retušer fotografija. Kada se vratila preuzela je malu fotografsku radnju u centru Zrenjanina i prenela svoj preduzetnički duh mojoj mami koji je eto tako ispada ostao i u meni. Tetka je imala dve kere, Beticu i Vidru koje su bile prilično lajave ali je ljubav između njih bila nepokolebljiva. U torbi pored šminke uvek je nosila zgužvano izdanje masnih viceva koje je čitala mušterijama i nama ostalima obično kroz gorhotan smeh od kojeg je bilo teško razaznati reči. Zimi je uvek nosila bundu, šubaru i prafeme i baš  tako doterana je napustila ovaj svet.

Današnji recept je u čast svim ženama koje su kao tetka Dušica izašle iz okvira poznatog i započele tradiciju  preduzetništva, kreativnosti i inspiracije u svojim porodicama. Te žene ostavile su veliki dar svim generacijama koje ostaju posle njih. Ovi čokoladni keksići sadrže u sebi @bioheljda vrhunsko heljdino brašno koje im daje orašastu notu i dodatno naglašava ukus čokolade. Tu je ©bliss krem med sa dodatkom lešnika zbog kojeg nam šećer u ovom receptu ni malo ne fali. Ulje oraha @linum ovde doprinosi na veoma inetresantan način, naročito ako sa njim istopite čokoladu za preliv, a @ivadex alva je slatko i hrskavo iznenađenje posuto po toplim kolačićima koje će vam se sigurno dopasti. 

  • 2 jajeta
  • 100g krem meda sa dodatkom lešnika Bliss Honey
  • prstohvat soli
  • 1 kašika ulja od oraha Linum
  • 125g tamne čokolade
  • 35g putera Pilos
  • 60g integralnog heljdinog brašna Bio Heljda
  • 2 kašike halve Ivadex 
  • pečeni lešnici za posipanje
  • 30g tamne čokolade
  • 1 kašičica ulja oraha Linum
  1. Čokoladu i puter istopite na pari sa prstohvatom soli. 
  2. Jaja umutite kremasto sa krem medom pa dodajte kašiku ulja od oraha i istopljenu čokoladu, a zatim sjedinite.
  3. Tepsiju obložite papirom za pečenje. Uzmite kašiku smese pa je razmažite u krug, pa tako nastavite sa preostalom smesom. Preko svakog formiranog keksa pobacajte lešnike i alvu pre pečenja. Ovu količinu keksa ćete peći iz dve ture.
  4. Keksiće pecite u rerni na 180°C oko 9 minuta. Kada se ohlade  pažljivo ih prebacite sa tepsije na tanjir za posluživanje i prelijte ih čokoladom koju ste prethodno istopili, a zatim ih pospite sa još malo alve i lešnika.  
(Visited 302 times, 1 visits today)