Letos sam pogledala jedan film o mladalačkoj ljubavi. U njemu su likovi neprestano trčali i to ne da bi nužno negde stigli. Od tada često razmišljam kako je režiser na sasvim suptilan način oslikao mladost u svoj svojoj lakoći postojanja koja se laganim čak letećim pokretima tela izdvaja od zgurenog, sedećeg doba čoveka opterećenog brigama. U mladosti trčimo iako nam se ne žuri, poskakujemo od sreće, vrtimo se u krug držeći se sa nekim dragim za ruke dok ne padnemo na guzice od smeha, visimo naglavačke sa igrališta ili iz tatinih ruku, dubimo na glavi, pravimo špage i plešemo na ulici, u prodavnici, u školi, ispred ogledala gde god čujemo muziku koja nam prija. Esencija mladosti. Mama me je nekada hvatala za ruku u šetnji i pevala Robin Hud i Mali Džon poskakujući. Oh kako me je samo bio blam ako neko naiđe. Sad i ja to radim Nari zbog nje, ali prevashosno zbog sebe jer mi trčanje bez razloga baš nedostaje. 

Kad smo kod okretnosti, Andrejka je jutros skoknuo do Lidla po sveže sastojke tako da smo za ručak pripremili nešto veoma umirujuće, toplo i prepuno skrivenog povrća. Njoke sam na primer umesila od batata. Njega ispečete u rerni bez ikakve frke i panike i onda njegovu sočnu i slatku sredinu pomešate sa malo začina, još malo brašna i dobijete najmekše valjuške na ovom svetu. Bolonjeze sos u našoj porodici zauzima prvo mesto među jelima koja nam lako priušte užitak. Njega sam pomešala sa obarenim njokicama i sve fino zapekla u rerni sa mocarelom. Mama mia. Mirisi, teksture, toplina u stomaku sve je tu i čeka vas ispisano na blogu. 

 

  • 500-600g pečenog batata (2 srednja batata)
  • 1 kašičica bibera
  • 1/2 kašičice muskatnog raha
  • 2 čena belog luka
  • 2 jajeta
  • oko 500g brašna Castello
  1. Izbockajte batat viljuškom i stavite u rernu na 200°C. Pecite 40-50 minuta dok sredina ne odmekne tako da možete lagano da prodrete viljuškom.  Ostavite da se prohladi, zatim izvadite sredinu u činiju. (Ovaj korak možete napraviti dan ranije)
  2. Stavite vodu u šerpicu srednje veličine da se zagreva na šporetu. Dobro posolite.
  3. Batat izgnječite i posolite po ukusu pa dodajte beli luk i ostale začine. Umešajte jaja i sve dobro sjedinite. 
  4. Nakon toga dodajte jednu po jednu kašiku brašna i mešajte viljuškom. Količina će varirati od suvoće brašna i veličine jaja. Testo treba da bude meko i pomalo vlažno u sredini tako da vršite samo lagan pritisak  dok se ne formira kompaktna lopta. 
  5. Nož za testo ili običan ako drugi ne posedujete dobro pobrašnite. Podelite testo na 4 dela i svaki deo formirajte u glistu pa isecajte njoke oko 2cm širine imajući na umu da će udvostručiti veličinu kada se skuvaju. 
  6. Ubacujte ih u vodu iz nekoliko tura i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Nakon toga vadite ih u tanjir i prelijte sa malo maslinovog ulja kako se ne bi ulepile.

bolonjeze sos

  • 3-4 listić žalfije (opciono)
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1/2 crvene babure
  • 2 čena belog luka
  • 1 kocka goveđe supe
  • 850g mešavine mlevene svinjetine i junetine iz Lidlove mesare
  • 500ml soka od paradajza
  • 50g Grana Padano Milbona
  • 2 paketića mocarele Milbona
  1. Tiganj prelijte sa malo maslinovog ulja. Ubacite žalfiju i pržite je 2 minuta zatim je izvadite na kuhinjski ubrus.
  2. Ubacite sitno seckan crni luk, šargarepu, beli luk i baburu. Dinstajte dok ne porumene fino. Dodajte meso i razbijte ga varjačom mešajući ga sa povrćem. Kada meso pusti svoje sokove izmrvite kocku supe i dinstajte lagano dok sokovi ne ispare. 
  3. Uključite rernu da se zagreva na 200°C.
  4. U sos sipajte sok od paradajza, promešajte i ostavite  da se krčka 10 -15 minuta. Kada se sos malo redukuje skinite sa vatre i umešajte Grana Padano. 
  5. U tepsiju dimenzija oko 40×40 cm smestite njoke i prelijte ih bolonjeze sosom pa sve dobro promešajte i stavite da se peče u zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Za kraj izvadite tepsiju i poređajte kriške mocarele po površini pa vratite u rernu na još 5 minuta. 
  6. Služite dok je toplo uz  svežu rukolu ili grožđe.
(Visited 650 times, 1 visits today)