Jednom sam kod Džejmija videla da kore za lazanje koristi kao pastu i to mi se baš dopalo. Kore su deblje od standardne paste pa uspevaju da upiju puno sosa, a da ipak zadrže elastičnost i punoću ukusa koju sveža pasta ima. U Lidlu je nedelja Italije pa su ponovo u ponudi sveže kore za lazanje koje su me inspirisale da napravim ovu pastu u kremastom sosu na bazi putera i pečuraka. Šampinjoni su karamelizovani, a njihova zemljanost je fino sjedinjena sa voćnom vedrinom maslinovog ulja . Sos nastaje onog momenta kada se u puteru istopi sir i dragocena tečnost u kojoj se kuvala testenina. Za arome sam odabrala beli luk jer bez njega ne umem, koru limuna zato što je leto i žalfiju jer žalfija se trenutno divno zeleni u našoj bašti, a u dodiru sa vrelom masnoćom postaje rečima neopisiv užitak.
- 500g svežih kora za lazanje Italiamo
- 2-3 kašike maslinovog ulja Italiamo
- 5-10 listića žalfije (opciono)
- 250-300g šampinjona, tanko sečena
- 1 crni luk, naseckan
- 2 čena belog luka, seckanog
- 1/2 kocke supe
- 180g putera Pilos
- kora 1 limuna
- 200g rendanog Grana Padano
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje i dodajte šampinjone. Kada puste tečnost izmrvite kocku supe i nastavite da dinstate uz povremno mešanje sve dok ne postanu rumeni i karamelizovani. Nakon toga izvadite ih iz tiganja.
- U isti tiganj dodajte crni luk i dinstajte dok ne postane proziran. Nakon toga dodajte puter, beli luk, koru limuna i žalfiju ako je koristite. Nakon što se sav puter istopi dinstajte sve još 5 minuta, zatim ubacite pečurke i narendan sir.
- Kore za lazanje isecite po dužini na 4 dela. Skuvajte ih u ključaloj slanoj vodi. Imajte na umu da će se skuvati brže od standardne paste jer su sveže tako da već nakon 2 minuta proverite da li su „al dente“.
- U sos dodajte nekoliko kutlača vode u kojoj se kuvala pasta i promešajte pa dodajte pastu i sve sjedinite. Dodajte još pasta vode ukoliko je potrebno da bi sve bilo sočno. Poklopite i ostavite da odmori 5 minuta.
- Servirajte pastu sa još rendanog sira i mlevenog bibera.