Letovanja u detinjstvu, Vanja i ja smo mahom provodili u Budvi sa roditeljima. To nam je bila kao druga kuća. Prvog dana, čim bi nam bio dodeljen apartman, dok tata još unosi stvari u sobu, a mama procenjuje veličinu ormana u koje će da smesti svu garderobu, mi smo već stajali komplet obučeni u kupaće gaće sa obaveštenjem da odosmo u vodu. Bilo je lepo osetiti takvu slobodu tako daleko od doma. Posle celodnevnog brčkanja i jurcanja oko vode, uveče bi usledila šetnja po rivi. To mi je bilo omiljeno jer je uvek bilo prospekta da ćemo i nešto lepo jesti. Nekada parče pice ili sladoled, a nekada je bilo mnogo više od toga.

Moj prvi susret sa hranom sa istoka bio je upravo u Budvi. Istraživački duh naših roditelja odveo nas je u jedno malo mesto na kamenoj terasi Starog grada, gde su kuvari spremali čuda za koja pre toga nisam čula. Kao predjelo poručili smo čips od krabe, masnjikave, slatke zalogaje koji se zalepe za jezik, a onda istope i ostave te da želiš još. To će Vanji i meni ostati omiljeno otkriće kog se i dalje milo sećamo. Kao glavno jelo moji su i prvi put i svaki sledeći kada bismo se vraćali, poručivali više različitih jela na zajedničkim tanjirima od čega smo svi imali priliku da probamo i odaberemo omiljeno. Piletina sa kikirikijem, slatko- kisela piletina, slatko-ljuta piletina sa ananasom, sa bademima, sve je bilo nestvarno i preukusno. Po povratku moji su momentalno pokušali i uspeli da rekreiraju te recepte tako da je azijska kuhinja postala redovan stanovnik našeg porodičnog menija. 

Lepota ovih jela je  u tome što se pripremaju za manje od 30 minuta, a u sebi sadrže sve ukuse i teksture koje čovek može da poželi. Sastojci se menjaju s vremena na vreme, pa će nekada ananas zameniti mango, badem će zameniti kikiriki, a papriku brokoli. Ipak suština je ista, a ja sam ovu nedelju u Lidlu u kojoj ima toliko divnih proizvoda baš za ove recepte iskoristila da sa vama podelim našu najdražu verziju sa ananasom i bademima u ljuto-slatko-kiselom sosu koju najviše volimo da jedemo sa nudlama, ali vama ostavljam da izaberete i rižu ukoliko bi vas ona više usrećila. Recept potražite na ovoj stranici u trenucima kada vam treba savršen letnji recepti ili hrana za utehu, pošto ovo jelo je tu za sve. 

  • 500g pilećeg filea nasečenog na kockice
  • 2-3 kašike suncokretovog ulja
  • so
  • 1 kašika gustina
  • 4 paprike šilje
  • 1 konzerva ananasa u komadićima
  • 2 kašike prepečenog susama
  • 1 pakovanje nudli
  • 3 stabljike mladog luka
  • 50g badema 

sos

  • sok koji preostane iz konzerve sa ananasom
  • 3 kašike soja sosa
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice mlevene ljute paprike
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 2 kašičice gustina
  1. Očistite bademe od ljuske tako što ćete ih preliti kipućom vodom, ostaviti tako nekoliko minuta, zatim procediti i nakon toga skinuti ljusku sa svakog badema.
  2. Meso posolite, nauljite i pospite gustinom, dobro promešajte pa ga bacite na vreo tiganj iznad najjače vatre. Pržite meso 1-2 minuta samo da blago porumeni, pa ga izbacite iz tiganja i pokrijte ga folijom.
  3. Ukoliko je tiganj suv posle mesa, sipajte kašiku ulja, smanjite malo vatru i ubacite komadiće ananasa i papriku nasečenu na kockice. Dinstajte nekoliko minuta pa ubacite i očišćene bademe. Pržite ih dok se ananas i paprika ne karamelizuju sa svih strana.
  4. Za to vreme napravite sos tako što ćete pomešati sve  sastojke osim skroba.
  5. Kada su ananas i paprika spremni, dodajte im meso, promešajte pa prelijte sosom. Čim počne da brboće na rubovima ulijte gustin koji se razredili sa malo vode. Pustite da se kuva 2 minuta nakon što baci ključ.
  6. Završite jelo sa tostiranim susamom i svežim komadićima mladog luka.
  7. Služite sa nudlama.
(Visited 207 times, 1 visits today)