Andrejka je ovih dana posebno romantičan pa mi pušta tamo neke Italijane sa zamršenim imenima što u svojim pesmama izjavljuju ljubav ženama i mesečini. Slušam ih po čitav dan, ali mi najviše legnu predveče kada se svetla priguše, a topao vazduh ostane da nas podseća da leto i dalje traje. Onda me Andrejka uzme u naručje pa me okrene nekoliko puta i probudi sva sećanja na naš prvi ples koji je ujedno bio momenat kada smo se upoznali i zaljubili. Onda pomislim kako bi ovi Italijani to sigurno neodoljivo ispevali u svojim kanconama, pa se pravim da je jedna od tih pesama baš naša i pevam glasno, da i ovo naše dete oseti svu ljubav koju razmenjujemo njen tata, ja i raspevani Italijani. 

Kada je hrana u pitanju, pasta napravljena ručno je ljubav ravna onoj između žene i muškarca. Svi sastojci pažljivo birani, prepušteni svojoj jednostavnosti, a kada se sjedine nastaje fantazija. Ravioli su samo jedan oblik te ljubavi, ali na raspolaganju je beskrajan niz mogućnosti. Napunite ih sa svežim zrnastim sirom iz Lidla i mladim spanaćem pa ih zaronite u dekadenti sos koji su pančeta, tiha vatra, maslinovo ulje i biber sami stvorili. Za salatu sipajte sebi čašu nekog mirisnog belog vina.  Onda se smestite negde gde se topao vazduh najbolje oseti, pustite pogled daleko i zaplešite sa ukusima koji će vas nadahnuti da se zaljubite, ako već niste.

testo za 4 osobe

  • 500g oštrog brašna
  • 5 jaja

nadev od svežeg sira i spanaća

  • 125g baby spanaća
  • 400g svežeg zrnastog sira (cottage cheese)
  • 2 čena belog luka
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu

sos od pančete i bibera

  • 100g pančete Pikok
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  •  1 kašičica sveže mlevenog bibera
  • 50g rendanog sira Grana padano 
  1. Zamesite testo za raviole tako što ćete sipati brašno u činiju, u sredini napraviti udubljenje i u to razbiti jaja. Jaja prvo mešajte viljuškom, zatim polako dodajte brašno sa strane, pa kada se veći deo brašna poveže sa jajima istresite na radnu površinu i mesite testo dobrih 10 minuta. Na početku će delovati suvkasto, ali dok ga budete mesili posatjaće vlažnije. Testo je spremno kada postane glatko i elastično. Nakon toga uvijte ga u providnu foliju i ostavite u frižider na 60 minuta.
  2. Za to  vreme pripremite punjenje. U tiganj sipajte maslinovo ulje i zgnječene čenove belog luka pa ih dinstajte na tihoj vatri samo toliko da puste aromu, ne dajte im da potamne. Izvadite beli luk nakon par minuta i ubacite opran spanać. Dinstajte ga dok ne uvene. Izvadite ga u cedku i pustite da se ohladi i ocedi. U sir ubacite naseckan beli luk koji se dinstao, so i biber po ukusu pa ubacite i dobro oceđen, ohlađen spanać.  Promešajte, prebacite u špric kesu i ostavite u frižider da se ohladi.
  3. Kada se odmorilo testo podelite na pola pa obe polovine istanjite na mašini za pastu na debljinu od 1mm. 
  4. Istisnite punjenje na testo sa razmakom od 5cm. Naravno možete praviti raviole u veličini po vašoj želji. Zatim je važno da premažete vodom testo svuda oko nadeva kako bi se dobro zalepilo. Prekrijte nadeveni deo testa sa još jednim slojem i pritisnite oko nadeva kako bi se fino zalepilo, zatim isecite na kvadrate.
  5. Raviole odmah kuvajte u dobro posoljenoj ključaloj vodi 3-4 minuta.
  6. Sos pripremite tako što ćete istopiti pančetu u tiganju, kada postane hrskava dodajte maslinovo ulje i biber. Razredite sos sa jednom kutlačom vode u kojoj se kuvala testenina. 
  7. Prelijte raviole sa sosom i narednajte sir odozgo pre služenja. 
(Visited 1.193 times, 1 visits today)