Nekada, dok je ulica još bila moje igralište, a vreme bilo rastegljivo kao žvaka, letnje nevreme sam doživljavala sa posebnim uzbuđenjem. Dopadalo mi se kako se ulica transformiše u nešto sasvim novo. Pukotine u suvoj zemlji postajale bi korita za novonastale kišne reke, slivnike bi ispunili brzaci, asfalt bi bio posut grančicama i liskama sa najviših krošnji koje su nam do tog trenutka bile nedostižne. I tako stara dosadna ulica postajala bi mesto za rađanje novih ideja. I dan danas volim letnje kiše. Ona nas  ponovo zbilži nakon što smo se mesecima usled toplote širili po prostoru i jedni drugima ostavljali mesta za to. Sa njom makar na nekoliko sati ponovo se skupimo i zbijemo jedni uz druge, ispod kišobrana, neke strehe ili pokrivača. I bude nam lepo.  Osim što rashladi usijane glave, letnja kiša nas podseti na to da leto neće večno trajati pa zbog toga svaki dan koji usledi biva još dragoceniji. 
 
Sa zahlađenjem porastao je naš apetit za hranom za dušu. Pred vama je obećani recept za „žabu u rupi“, jelo koje ne sadrži žabe već ukusne kobasice ušukane u mekom i hrskavom testu. Malo je stvari na svetu koje nastaju sa malo truda, a pružaju toliko zadovoljstva kao što je slučaj sa ovim receptom. Testo je jednostavnija verzija onog za palačinke, dok se peče naraste kao sufle, a po vađenju iz rerne splasne ostavljajući vazdušastu unutrašnojst i veoma hrskave krajeve. Iako se tradicionalno služi sa močom preostalom od pečenja, mi ga već godinama jedemo sa umakom od senfa i meda i svežom rukolom jer bolje od toga sigurno ne postoji. Svežu rukolu uvek možete pronaći u Lidlu. 
 
 
  • 250g brašna Belbake
  • 1 ravna kašičica soli
  • 4 jajeta
  • 600ml mleka Pilos
  • ulje
  • pakovanje kobasica ili viršli
  • sveža rukola
  • med i snef odnos 1:1
  1. U činiji pomešajte brašno, so, jaja i 1dl mleka. Mešajte mikserom ili žicom da postane glatko pa postepeno dodajte ostatak mleka. Ostavite da odmori minimum 30 minuta ili u frižideru preko noći.
  2. Zagrejte rernu na 220°C. Dno tepsije dimenzija oko 25×35 prekrijte uljem pa ubacite u rernu da se zagreje oko 5 minuta. Onda ubacite kobasice i vratite u rernu na još 5-10 minuta. Ulje mora da bude vrelo i da cvrči.  
  3. Sipajte testo u vrelo ulje oko kobasica i vratite u rernu. Ne otvarajte vrata rerne narednih 30-35 minuta. U rerni testo će da naraste iznad ivica posude, a već nekoliko minuta po vađenju iz rerne će sasvim da splasne i to je sasvim normalno. 
  4. Poslužite sa rukolom i umakom od senfa i meda.
(Visited 355 times, 2 visits today)