Mislim da čak i ovi što ne vole da ustaju rano, rado naprave izuzetak kada je u pitanju prvomajski uranak. Pored vrata čeka ranac u koji ste pre toga smestili ćebe, švajcarski nož koji nikad ne koristite i termos. U gepek je nagurana stara metalna ležaljka na rasklapanje, zajedno sa dve lopte i vernim ručnim frižiderom koji od letos čami u nekom mraku. Klinci su zabunjeni ali odlučni da povedete kućne ljubimce i šator sa motivima iz omiljenog crtaća. A kad stignete na odredište i udahnete punim plućima svež vazduh, postanete sasvim svesni da praznik rada ne bi trebalo da bude jedini razlog da provedete dan u prirodi.
Što se hrane tiče roštilj je zauvek broj jedan izbor za ovakvu priliku. Čak i da ne planirate da ga pečete na taj dan, možete ga pripremiti u tiganju i poneti ga sa sobom. Tako su moji roditelji uvek radili. Sve što vam treba je lepo začinjeno meso i milion šarenih priloga koje možete pripremiti kod kuće nekoliko dana ranije. Zamislite kako ćete se osećati kada okruženi zelenilom i mirom koje ono donosi uzmete zalogaj kakav biste inače jeli samo u restoranu. A vi leškarite na nekoj travi, bosi i razgaćeni okruženi najmilijima i postpuno slobodni. Mi smo juče u Lidlu pazarili sve što nam je potrebno i odmah ubacili piletinu u marinadu koja joj je podarila nebesku mekoću i aromu leta. Ukisljeni luk, dinstana šargarepa sa šampinjonima, masline, rotkve, citrusna salsa i čili papričice čekaju spakovane da nam sutra probude čula na najlepši mogući način.
Želim vam lep provod sutra, da upecate ako pecate, da pobedite ako se loptate, da se naspavate ako volite da se izležavate i da nakon sutra donesete odluku da ubuduće više vremena provodite u priorodi. To i nama želim.