Mislim da čak i ovi što ne vole da ustaju rano, rado naprave izuzetak kada je u pitanju prvomajski uranak. Pored vrata čeka ranac u koji ste pre toga smestili ćebe, švajcarski nož koji nikad ne koristite i termos. U gepek je nagurana stara metalna ležaljka na rasklapanje, zajedno sa dve lopte i vernim ručnim frižiderom koji od letos čami u nekom mraku. Klinci su zabunjeni ali odlučni da povedete kućne ljubimce i šator sa motivima iz omiljenog crtaća. A kad stignete na odredište i udahnete punim plućima svež vazduh, postanete sasvim svesni da praznik rada ne bi trebalo da bude jedini razlog da provedete dan u prirodi. 

Što se hrane tiče roštilj je zauvek broj jedan izbor za ovakvu priliku. Čak i da ne planirate da ga pečete na taj dan, možete ga pripremiti u tiganju i poneti ga sa sobom. Tako su moji roditelji uvek radili. Sve što vam treba je lepo začinjeno meso i milion šarenih priloga koje možete pripremiti kod kuće nekoliko dana ranije. Zamislite kako ćete se osećati kada okruženi zelenilom i mirom koje ono donosi uzmete zalogaj kakav biste inače jeli samo u restoranu. A vi leškarite na nekoj travi, bosi i razgaćeni okruženi najmilijima i postpuno slobodni. Mi smo juče u Lidlu pazarili sve što nam je potrebno i odmah ubacili piletinu u marinadu koja joj je podarila nebesku mekoću i aromu leta. Ukisljeni luk, dinstana šargarepa sa šampinjonima, masline, rotkve, citrusna salsa i čili papričice čekaju spakovane da nam sutra probude čula na najlepši mogući način.

 Želim vam lep provod sutra, da upecate ako pecate, da pobedite ako se loptate, da se naspavate ako volite da se izležavate i da nakon sutra donesete odluku da ubuduće više vremena provodite u priorodi. To i nama želim. 

grilovana piletina u marinadi

  • 500-750g piletine, grudi ili bataci bez kosti
  • 1 narnadža, sok i kora
  • 3 kašike meda
  • 3 kašike kečapa
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • mlevena ljuta paprika, po ukusu
  • 2 kašičice senfa
  1. Pomešajte sastojke za marinadu. Piletinu dobro poslote i pobiberite pa je ubacite u marinadu i dobro izmešajte. 
  2. Ostavite pokriveno 30 minuta ili celu noć u frižideru.

salsa

  • 250g čeri paradjza
  • 1 crni luk, sitno seckan
  • 1 limuna
  • so i biber
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  1. Poemšajte sve sastojke osim čerija. Začinite po ukusu pa dodajte paradajz i izmešajte. 

dinstane pečurke sa šargarepom

  • 500g šaragrepa
  • 250-300g šampinjona
  • veza mladog luka
  • 1/2 kocke supe
  1. Pečurke nasecite tanko. Zagrejte tiganj bez ulja i dodajte pečurke pa ih dinstajte na jakoj vatri. Kada puste tečnost dodajte kocku supe. 
  2. Šargarepe narendajte uz pomoć ljuštilice za krompir tako da dobijete puno trakica. Kada se pečurke dobro izdinstaju i postanu rumene dodajte šargarepu. Mešajte povremeno i dinstajte sve još 10 minuta.
  3. Kada  sve postane meko i rumeno ubacite sitno seckan mladi luk, promešajte, poklopite i skinite sa ringle.

ukiseljeni luk

  • 2 ljubičasta luka
  • 500ml vinskog sirćeta
  • 500ml vode
  • 70g šećera
  • 1 kašičica bibera u zrnu
  • 2 čena belog luka
  1. Stavite sirće, vodu, biber,beli luk i šećer u šerpicu iznad tihe vatre.
  2. Nasecite ljubičasti luk na tanke trakice pa ga gusto smestite u teglu, a kada smesa od sirćeta proključa prelijte njom luk tako da ga sasvim prekrije.
  3. Stavite poklopac i ohladite u frižideru pre služenja. Ovo možete uraditi i nekoliko nedelja ranije.

dodatno

  • tortilje
  • limeta
  • grčki jogurt
  • majonez
  • čili paprike
(Visited 452 times, 1 visits today)