Ako ste kao ja i ne volite da bacate hranu onda će vam se ovaj recept baš svideti. Nakon svih većih praznika višak hrane je neminovnost pa sam tako vremenom pronašla nekoliko načina da iskoristim ostatke i pretvorim ih u ukusne obroke u kojima će svi uživati. Ovog Uskrsa Lidl me je inspirisao da osmislim recept koji će svima dati ideju šta uraditi sa silnim barenim jajima i mesom koji su nam ostali od nedelje. Tim povodom predstavljam vam krokete , unutra savršeno meke sa komadićima šunke i jaja, a okolo hrskave do savršenstva. Ukoliko ih uparite sa salatom imate zgodan ručak, a ako ih uparite sa pivom imate siestu iliti podlogu za dobru žurku. 

  • 5 kašika brašna
  • 1l mleka
  • 1 kašika Vorčester sosa
  • 2 kašičice senfa
  • 5 barenih jaja
  • 800g kuvane šunke ili ostaci drugog mesa
  • 4 mlada luka
  • mleveni biber
  • jaja i prezle za poh
  • ulje za prženje
  1. U jednu činiju dodajte sitno seckanu šunku, jaja i mladi luk. Začinite biberom i dobro promešajte.
  2. U većoj šerpi upržite brašno sa nekoliko kašika ulja oko 3 minuta. Dodajte mleko malo po malo u kuvajte uz mešanje na tihoj vatri.
  3. Kada se skuva bešamel dodjate senf i Vorčester sos pa umešajte šunku i jaja i sve dobro sjedinite. Zatim pokrijte i ostavite da se hladi, najbolje u frižideru preko noći. Tek sutra začinite sa soli ukoliko ima potrebe.
  4. Vlažnim rukama formirajte loptice pa ih uvaljajte u jaja, zatim u prezle pa ponovite postupak radi debljeg poha. 
  5. Pržite u dubokom ulju zagrejanom na 180°C dok ne porumene sa svih strana. Služite sa pikantnim ajolijem i kriškama limete.
(Visited 447 times, 1 visits today)