Kad dete prvi put provede noć van kuće ceo život ti proleti pred očima. Školske priredbe, sva trema, mahanje iz autobusa na putu za ekskurziju, polaganje prijemnih, selidba na studije i poslednji odlazak od kuće. I onda se sažališ nad roditeljima, svim roditeljima sveta jer znaš da su i oni kao i ti morali da se bekelje i glupiraju kako ne bi počeli da cmizdre na sred ulice dok im dete veselo maše iz kola. Nara se divno provela, a mi smo ostali u čudu jer smo to slobodno vreme koje smo dugo priželjkivali na kraju proveli u šetnji, zagrljeni uz priču o njoj i tome koliko nas usrećuje. 
 
U to ime danas donosim jedan porodičan recept. Piletina napunjena mocarelom čvrsto zamotana u pršutu koja će postati hrskava i unutra sačuvati sve sokove od mesa pa će svaki zalogaj biti ekstra sočan. Meso se peče ušuškano između mladih krompirića i malih crvenih čerija koji kao bombice eksplodiraju od ukusa. Isprljaćete svega dve posude, a priprema i pečenje vam neće oduzeti ni ceo sat. Još ukoliko kao ja nabavite sve sastojke u Lidlu uštedećete vreme u nabavci savršenih sastojaka, pa ćete imati viška vremena za uživanje u samom jelu. 
  • preliv od luka
     
    • 90ml maslinovog ulja
    • 2 kašike jabukovog ili vinskog sirćeta
    • 1/2 kašičice soli
    • 2 kašičice šećera
    • 1 kašika seckanog peršuna
    • 1 ljubičasti luk sitno seckan
     
    1. Dodajte u činiju sve sastojke osim luka i mešajte dok se so i šećer ne istope. Dodajte luk pa opet promešajte i ostavite na 30 minuta ili preko noći u frižideru.
     

piletina u pršuti i mladi krompir

  • 4 pileća filea
  • 200g pršute
  • 150g mocarele
  • 1kg mladog krompira
  • 200g čerija
 
1. Filete posolite i pobiberite. Napravite usek u sredini poput džepa pa u njega stavite režnjeve mocarele, a zatim zamotajte meso u režnjeve pršute.
 
2. Krompir stavite u posoljenu hladnu vodu i kuvajte ga dok ne odmeknu. Zatim ga dobro ocedite, začinite i nauljite pa ga rasporedite na pleh. Između krompira smestite piletinu i ubacite u rernu zagrejanu na 220 °C. Nakon 20 minuta pečenja na srednjoj rešetki dodajte čeri koji ste prethodno nauljili maslinovim uljem, pa  vratite  pleh na gornju rešetku i pecite sve dok krompir i pršuta ne postanu rumeni.
 
3. Ukoliko posedujete sveže začine možete slobodno pred kraj pečenja po mesu i krompiru da pobacate majčinu dušicu, ruzmarin, žalfiju i/ili bosiljak. 
 
4. Nakon pečenja meso ostavite 5 minuta da odmori pre nego što ga isečete i poslužite zajedno sa prelivom od ljubičastog luka. 
 
 
 
(Visited 505 times, 1 visits today)