Kad dete prvi put provede noć van kuće ceo život ti proleti pred očima. Školske priredbe, sva trema, mahanje iz autobusa na putu za ekskurziju, polaganje prijemnih, selidba na studije i poslednji odlazak od kuće. I onda se sažališ nad roditeljima, svim roditeljima sveta jer znaš da su i oni kao i ti morali da se bekelje i glupiraju kako ne bi počeli da cmizdre na sred ulice dok im dete veselo maše iz kola. Nara se divno provela, a mi smo ostali u čudu jer smo to slobodno vreme koje smo dugo priželjkivali na kraju proveli u šetnji, zagrljeni uz priču o njoj i tome koliko nas usrećuje.
U to ime danas donosim jedan porodičan recept. Piletina napunjena mocarelom čvrsto zamotana u pršutu koja će postati hrskava i unutra sačuvati sve sokove od mesa pa će svaki zalogaj biti ekstra sočan. Meso se peče ušuškano između mladih krompirića i malih crvenih čerija koji kao bombice eksplodiraju od ukusa. Isprljaćete svega dve posude, a priprema i pečenje vam neće oduzeti ni ceo sat. Još ukoliko kao ja nabavite sve sastojke u Lidlu uštedećete vreme u nabavci savršenih sastojaka, pa ćete imati viška vremena za uživanje u samom jelu.
- preliv od luka
- 90ml maslinovog ulja
- 2 kašike jabukovog ili vinskog sirćeta
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1 ljubičasti luk sitno seckan
1. Dodajte u činiju sve sastojke osim luka i mešajte dok se so i šećer ne istope. Dodajte luk pa opet promešajte i ostavite na 30 minuta ili preko noći u frižideru.
piletina u pršuti i mladi krompir
- 4 pileća filea
- 200g pršute
- 150g mocarele
- 1kg mladog krompira
- 200g čerija
1. Filete posolite i pobiberite. Napravite usek u sredini poput džepa pa u njega stavite režnjeve mocarele, a zatim zamotajte meso u režnjeve pršute.
2. Krompir stavite u posoljenu hladnu vodu i kuvajte ga dok ne odmeknu. Zatim ga dobro ocedite, začinite i nauljite pa ga rasporedite na pleh. Između krompira smestite piletinu i ubacite u rernu zagrejanu na 220 °C. Nakon 20 minuta pečenja na srednjoj rešetki dodajte čeri koji ste prethodno nauljili maslinovim uljem, pa vratite pleh na gornju rešetku i pecite sve dok krompir i pršuta ne postanu rumeni.
3. Ukoliko posedujete sveže začine možete slobodno pred kraj pečenja po mesu i krompiru da pobacate majčinu dušicu, ruzmarin, žalfiju i/ili bosiljak.
4. Nakon pečenja meso ostavite 5 minuta da odmori pre nego što ga isečete i poslužite zajedno sa prelivom od ljubičastog luka.
(Visited 619 times, 1 visits today)